Belföld

Lex-ikon címmel Internet-jogi adatbázist és tanácsadó

Lex-ikon címmel Internet-jogi adatbázist és tanácsadó szolgáltatást indított a stop! portál.Az Internet megjelenése számos jogi kérdést is felvetett.A domain jogtól az elektronikus aláírás elfogadásáig és az e-kereskedelemig jónéhány különböző terület vár "hivatalos" szabályozásra.

A stop! portál minden interneten barangoló (nem csak jogász) számára
segítséget kíván nyújtani, amikor létrehozta lex-ikon
(www.stop.hu/lex-ikon)
néven új, Magyarország első Internet joggal foglalkozó adatbázisát.

Lex-ikon néven Internet-jogi adatbázist és tanácsadó szolgáltatást indított a stop! portál

Az Internet megjelenése számos jogi kérdést is felvetett. A domain jogtól az
elektronikus aláírás elfogadásáig és az e-kereskedelemig jónéhány különböző terület vár “hivatalos” szabályozásra.

A hiánypótló szolgáltatás segítségével az adatbázist böngészve bárki megtalálhatja jogi természetű, internettel kapcsolatos kérdésére a választ, illetve felteheti kérdését az Internet-jogi szakértőnek, Dr. Nehéz-Posony Mártonnak. A stop! várja a hasonló témakörben mozgó cégek csatlakozását a szolgáltatáshoz, amivel az teljesebbé és így a felhasználók számára még hasznosabbá válhat.

A gyűjtemény jelenleg öt fő téma köré csoportosítva tartalmaz Internet-jogi ismereteket:

– az elektronikus aláírás: mi az az elektronikus aláírás, hogyan működik, mitől lesz hiteles?
– elektronikus kereskedelem: hogyan köttetnek a szerződések az hálón, milyen
jogok illetik és kötelezettségek terhelik az interneten vásárlókat, illetve árusítókat?
– jogérvényesítés: ki, miért, hogyan és hol indíthat pert, ha az interneten kötött szerződést és ebből jogvita származik?
– szerzői jogok az interneten: mit szabad és mit nem szabad tenni a szerzői
művekkel a hálózaton?
– a domain-nevek joga: ki, kitől és milyen eljárásban kérhet és kaphat
domain-nevet, és mire kell tekintettel lennie a névválasztáskor?

Az egyes témákon belül az olvasó néhány bevezető mondat után tud továbbkattintani az adott téma altémáira, fogalom-meghatározásaira és a magyarázatokra.
A szerkesztő, Dr. Nehéz-Posony Márton az összeállításkor a közérthetőséget tartotta szem előtt. Maga a jogterület még kialakulóban van, az adatbázis tartalma ezért nem tekinthető kőbe vésett igazságnak. A szerkesztő is inkább orientációs pontnak, vitaindítónak szánja, és számít a felhasználók észrevételeire.

A telnet Magyarország Rt-ről:
Az 1996-ban alapított telnet Magyarország Rt. egyike a legnagyobb hazai internetes társaságoknak. Tevékenységei közé tartozik az Internet
hozzáférés-szolgáltatás, a tartalom- és website-fejlesztés és kezelés, továbbá a hálózati biztonságtechnika elsősorban közepes- és nagyvállalatok illetve internetes cégek számára. A telnet Magyarország Rt. tulajdonában van a stop! Network, az egyik legnépszerűbb hazai általános portál. Főbb ügyfelei az Antal International, Bank Austria-Creditanstalt, Colliers, Concorde Direct, Danubius Rádió, EMI,HBW Express, IDG Hungary, McCann-Erickson, MLSZ, Pannon GSM, Prim, portfolio.hu, Roxy Rádió, SUN Microsystems, Well.

A stop! Networkről:

Az 1999-ben indított szolgáltatás saját szerkesztősége és partnerei által előállított hírek mellett különböző internetes szolgáltatásokat kínál. Ezek közül kiemelkedik az EXTRA, mely az összes magyar honlap 48%-át tárolva
piacvezető a hazai honlapfarmok között, a NetPosta, mely több, mint 250.000 felhasználójával a második helyet foglalja el az ingyenes levelező-rendszerek rangsorában és az aproNet, mely piacvezető az online apróhirdetések kategóriájában. A stop! Network a hazai portálok elmezőnyében
foglal helyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik