Belföld

FigyelőBarométer – július 17.

Nem tiszta a kép a Dunaferr és a kőbányák ügyében (-1). Kihelyezett ülésén agrárkérdésekről tárgyal a kormány (+1). A pénzügyminiszter továbbra is szigorú fiskális politikát akar (+1). Emelkedik a FigyelőBarométer.

FigyelőBarométer – július 17. 1Tanulj, magyar, nincs vakáció!

Kémia. Mindenki tudja, hogy a kémiatanárok különösen agyafúrtak. A vak is láthatja, hogy ők találták ki ezt a bányadolgot, hogy a közfigyelem az általános iskolai anyag egy ideje méltatlanul hanyagolt fejezete, a vas- és acélgyártás felé forduljon. Tonnaezrekről és forintmilliárdokról olvasva százak és százak fejébe üt szöget a kérdés: hogy is volt csak, minek is kell a kohóba a mészkő meg a dolomit? Persze azon túl, hogy a bánytulajdonosoknak legyen okuk sok pénzt kapni, családi kötődéstől függetlenül. Azért lehet ott haszon, ahol huszonöt százalékot tudnak engedni az árból. Hogy a Dunaferr és a két versengő bányászati kft. mikor milyen szerződést kötött, mennyiről, és éppen mi van érvényben, annak követésébe az egyszerű polgár előbb-utóbb úgyis belefárad, lecsapja az újságot, fel a padlásra, hátha megvan valahol a régi kémiakönyv, legalább abban lásson tisztán, amit annak idején nem tanult meg, mert nagyon nem érdekelte. Hatékony módja ez is a tömeges képzésnek, és olcsóbb, mint az egyetemeket elárasztani diákokkal.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Földrajz. Tanulmányi kirándulás is van ma. A kormány keresett egy falut, amelyről egyik tagja sem tudta, hol van. A Zala megyei Kálócfára kihelyezett ülésen az egyik napirendi pont a zsebszerződések témája. Az MTI híre szerint a kormány tagjai a helyszínen kívánnak tájékozódni, mert éppen azon a környéken állítólag gyakori a külföldiek spekulációs földvásárlása. Ezt aztán könnyű elképzelni: elindul a kormány a felvégről az alvég felé. Együtt marad, odafigyel, nem rugdos követ, nem randalírozik. Egy-egy portára bekopognak: jó napot kívánunk, a zsebszerződésekről, ha lehetne valamit… Körülállják a gazdát, isszák a szavát, a stréberek jegyzetelnek – találkozás az élettel. Később a családi gazdaságok támogatását is feldolgozzák. Ott kezdik, ahol a szakértők állítólag elakadtak: mi a családi gazdaság? Ha ezt sikerül definiálni, akkor a támogatásokat odaítélni szinte már gyerekjáték lesz, és bizonyára szavazókat hoz. Ezért Medgyessy Péter sem mulasztotta el kijelenteni az MTI-nek a vácszentlászlói búzatáblán, hogy a családi gazdaság neki is fontos. Bár a definicióval nem sietett ellenlábasai segítségére, azt azért leszögezte, hogy a kormánnyal ellentétben a szocialisták nem csak néhány ezer, hanem félmillió ilyennek a létrejöttét segítenék.

Matematika. Az első fél év után a költségvetés tervezett hiányának mindössze 17,5 százalékánál tartunk. Ha nem akar pótköltségvetést benyújtani a kormány, akkor mostantól nagyon költeni kell. Márpedig nem akar, szögezte le a pénzügyminiszter. Szerinte a többletbevételek és többletkiadások egyenlege különben is csak 10-20 milliárd forintos aktívumot mutat, a fiskális politika fellazulásától nem kell tartani. Vannak, akik ezt nem hiszik. A levezetés nyilván csak azért maradt el a miniszteri tájékoztatón, mert nem fért ki a táblára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik