Belföld

FigyelőBarométer – július 16.

GKI konjunktúraindex: javuló kereskedelmi, romló ipari várakozások (+1). Balatoni félidő: kevesebb vendég, élesebb árverseny (-1/+1). Szabadalmi pereket indított a Richter Amerikában (+1).

FigyelőBarométer – július 16. 1GKI konjunktúraindex: javuló kereskedelmi, romló ipari várakozások

A GKI Gazdaságkutató Rt. konjunktúraindexe júniusban minimális mértékben emelkedett, de értéke alig kedvezőbb a tavalyi átlagnál. Az üzleti és a lakossági várakozások egyaránt javultak. Az üzleti szférán belül az ipari bizalmi index tavaly év vége óta szinte folyamatosan esik, a kereskedelmi viszont jellemzően javul. Az elmúlt két évben – a legutóbbi hónapokig – ennek markánsan az ellenkezője volt a jellemző. Az iparban és a kereskedelemben egyaránt az infláció mérséklődésére számítanak, csökkent az áremelést tervező cégek aránya, árcsökkenésre számít a malom-, a tej- és a járműipari cégek 30-40 százaléka.

A lakossági bizalmi index szezonális hatásoktól megtisztított értéke júniusban egy ponttal emelkedett, s így megegyezett az áprilisival. A múlt év végéhez viszonyítva szerény növekedés tapasztalható. A háztartások saját pénzügyi helyzetüket kedvezőbbnek találták, ugyanakkor az ezzel kapcsolatos várakozások romlottak. Júniusban ismét gyorsabb áremelkedést érzékelt a lakosság, mint egy hónappal korábban, s az inflációs várakozás változatlanul élénk. A háztartások vásárlási kedve kisebb megszakításokkal emelkedett az első fél évben, júniusban azonban ez megtorpant.

Balatoni körkép: kevesebb vendég, élesebb árverseny

Az árakA tapasztalatok szerint a nagy láncokhoz tartozó tóparti szállodák jó referenciájuk miatt könnyebben eladhatók, míg a kisebb vállalkozások számára nehezebb a piacszerzés. Emiatt kemény árharc alakult ki, hiszen a kicsik gyakorta a nagyobb hotelek árai alá ígérnek. Jelenleg egy háromcsillagos szállodai szoba ára reggelivel Siófokon 13-15 ezer forintba került a parton, míg a panziókban ellátás nélkül átlagosan 10-12 ezer forintot kérnek szobánként.

A magánszálláshelyek ára jóval alacsonyabb és differenciáltabb is. A Tourinform-iroda közvetítésében kínált magánszálláshelyek ára 2700-3500 forint között mozog, attól függően, hogy milyen messze vannak a tó partjától.

A Balaton-parti szállásadók júniusban a rossz idő miatt sopánkodhattak, a júliusi forróság azonban javíthat a mérlegen. A Világgazdaság által megkérdezett turisztikai szakemberek úgy látják, hogy általában kevesebb a vendég, vagy a korábbihoz hasonló vendégszám jobban eloszlik a közvetlen tóparti és a háttértelepülések között. A konkurenciaharc egyúttal a korábbinál alacsonyabb árakat jelent. A verseny pedig nekünk nyaralóknak kedvez. Lenne is mit csökkenteni, hiszen a mostani árak mellett sokan inkább a külföldi nyaralást választják.

A Balaton persze a szolgáltatások minőségének javításával is vonzóbbá tehető. A tó körüli fejlesztések, a települések infrastruktúrájának javítása nemcsak a hazai, de a vastagabb pénztárcájú német vendégek megtartása miatt is fontos. Enélkül ugyanis tartós versenyhátrányba kerülhet a “magyar tenger”, hiszen az árak szempontjából a népszerű dél-európai üdülőhelyek komoly versenytársak.

Szabadalmi pereket indított a Richter Amerikában

Kemény fába vágta a fejszéjét a Richter. Tette ezt körültekintően, komoly előkészítő munka után. Szükség is volt erre, mivel pereskedésben az amerikaiak közismerten a legjobbak, és többnyire megtalálják az igazuk mellett felsorakoztatható jogi érveket. A Richter közleményének tanúsága szerint a 10 olyan amerikai céget perelnek, amelyek a hazai gyógyszercég által kifejlesztett új fajta, 2007-ig védett, famoditin hatóanyagot tartalmazó készítményeket dobtak piacra az Egyesült Államokban.

Változott a felállásA 2000-ben 750 millió dolláros amerikai famoditinpiacon az idén áprilisig az originális készítményt előállító japán Yamanouchi cég élvezett szabadalmi oltalmat. A Richter terméke az eredeti hatóanyag továbbfejlesztése. A magyar cégnek olyan kristálymódosulatot sikerült létrehoznia, amely sokkal jobb és olcsóbb hatóanyagot eredményezett. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az originátor japán cég is a Richtertől vásárolja már a hatóanyagot.

A Világgazdaság értesülése szerint a Richter – amely a múlt év végi amerikai megjelenés óta több millió dolláros kiszállítást hajtott végre erre a piacra – Magyarországon is perben áll egy famoditinforgalmazóval. Egy – hazájában ugyancsak perelt – kanadai vállalat magyar partnercége dobott a piacra a Richter szerint szabadalmat sértő módon ilyen hatóanyagú terméket.

A Richter Magyarországon Quamatel néven forgalmazott gyógyszerének értékesítése az egyik leglátványosabb előretörést mutatta az elmúlt hónapokban a kétmilliárdosra becsült hazai piaci szegmensben. Összességében a vállalat az elmúlt évben 88 százalékos emelkedéssel, 6,9 milliárd forintra növelte bevételét a famoditin hatóanyagú termékek értékesítéséből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik