Belföld

Színes szélessávú jövő II. – Nyári akciós lehetőségek internetfüggőknek

A telefonos hozzáférésnél lényegesen gyorsabb szélessávú internet ma már nálunk sem tartozik az elérhetetlen álmok kategóriájába. A FigyelőNet az otthoni felhasználóknak szánt ADSL és a kábeltévés ajánlatokat vette górcső alá.

Színes szélessávú jövő II. – Nyári akciós lehetőségek internetfüggőknek 1Ha rendszeresen és sokat internetezik, és már felettébb elege van a site-ok hosszú letöltési idejéből, itt az idő szélesebb sávra kapcsolni. A szélessávú hozzáféréssel viszonylag alacsony havi díj ellenében egész nap élvezhető sebességgel böngészhetünk. Ráadásul a szolgáltatók számtalan kedvezményes nyári ajánlattal is előálltak.

Melyiket válasszam? ADSL kontra TV-kábel

A szélessávú kapcsolatok köréből az ADSL és a kábeltévés megoldások jönnek szóba egy átlagos otthoni felhasználó számára. Mindkettő lényegesen gyorsabb hozzáférést nyújt, mint az 56 kbit/sec sebességű hagyományos telefonos, valamint a “normál halandóknak” 64, megszállottaknak, – akik hajlandóak lemondani a párhuzamos telefonálás vonzó lehetőségéről is -, pedig 128 kbit/sec gyorsaságú ISDN vonalak.

A két lehetőség között lényeges különbség, hogy míg az ADSL-nél adott az egy felhasználóra jutó limitált sávszélesség, a kábeltévés formában nincs elvi határ: az online felhasználók számától függően változik a maximális elérési sebesség. A kábelnet ezért néha gyorsabb, mint a hagyományos telefonvonal segítségével működő ADSL, néha viszont fordított a helyzet.

Mi is az az ADSL?Az ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) betűszó egy olyan új technológiára utal, amely a hagyományos telefonvonalat rendkívül gyors internetezésre alkalmas, nagy sávszélességű digitális vonallá alakítja át. Az aszimmetria az adatkommunikáció két irányának eltérő sebességére utal: a legtöbb internetező számára fontosabb letöltési irány ugyanis ebben az esetben sokkal gyorsabb, mint az általában alig használt feltöltési irány. Míg az ISDN technológia többnyire 64 kilobites illetve kétszer 64 kilobites adatátvitelt tesz lehetővé, az ADSL kapcsolat letöltési sebessége 8 megabit is lehet percenként, Magyarországon azonban egyelőre 1,5 megabit a maximális letöltési sebesség. Az otthoni felhasználásra a cégek legfeljebb másodpercenként 384 kilobites letöltési sebességet kínálnak.

ADSL-paletta: korlátozott választási lehetőség

ADSL-alapú internet-hozzáférést a MatávNetből lett Axelero, a Vivendi (Vnet), a TVNet és az Enternet kínál. Az érdeklődő azonban nem választhat kedvére a szolgáltatók salátabárjában, hiszen az egyes cégek csupán az ország egyes részeiben kínálják a szélessávú internetet. Az Axelero Budapesten és Székesfehérváron, a Vivendi Szegeden, Gödöllőn és Vácon, a TVNet pedig csak a fővárosban elérhető; az Enternet szolgáltatása pedig az Axelero és a TVNet elérhetőségi területén rendelhető meg.

A Vivendié a legdrágább ajánlat

A Vivendi Sprinternet fantázianéven árulja három ADSL-csomagját, amelyekért havi 31.250-337.500 forintot számol fel. A “fapados” csomag is elég drágának mondható, különösen annak fényében, hogy a cserébe kapott szolgáltatás előnyeit csupán száz óráig élvezheti az előfizető; ezt a határt túllépve minden megkezdett óra 175 forintba kerül. A legolcsóbb díjcsomag belépési díja 50 ezer, a legdrágábbé 100 ezer forint.

Kedvezmények több éves hűségnyilatkozattal

Az Axelero ADSL-szolgáltatását havi 12900 forint ellenében vehetjük igénybe, persze csak akkor, ha már befizettük a 29900 forintos belépési díjat, és kétéves hűségnyilatkozatot írtunk alá. Az akciós ajánlatra július 31-ig lehet jelentkezni. A szükséges hardverekért külön fizetnünk kell: az alap PCI buszos Ethernet kártya közel hétezer forintot kóstál.

A július elseje után, kétéves hűségnyilatkozattal kötött szerződésekre nyári akciót vezetett be a TVNet. Ebben a korábbi 13 ezer forint helyett már havi 10400 forintért is “hazavihető” az ADSL. Az egyszeri belépési díj 28125 forintról csökkent le 22500 forintra.

Az Enternetnél a legolcsóbban havi 9990 forint ellenében szörfözhetünk ADSL-tempóban; a hálózat kiépítése ekkor 24 ezer forintba kerül. A kedvező feltételeknek azonban ára van: vállalnunk kell, hogy legalább három évig előfizetők maradunk.

Kötve van a kezünk kábelszolgáltató választásánál is

Az Axelero egyelőre Budapest egyes területein és Kaposváron kínál nagysebességű internethozzáférést kábeltelevíziós hálózaton keresztül. A belépési díj 12500 forint, a szolgáltatás havi díja tíz forinttal marad el a 10 ezres szinttől.

Havonta 10 ezer forinttól kell megválnia annak is, aki a TVnet-et választja. Az egyszeri belépési díj viszont magas, eléri a 48 ezer forintot. A sokatmondó VIP-csomagot kell viszont megrendelnie annak, aki elvárja, hogy a hálózat rendelkezésre állási ideje meghaladja a 99,5 százalékot, és garanciákat szeretne az adatátviteli késedelemmel kapcsolatban. A kényelemnek azonban ára van: a VIP-csomagy felára 20 ezer forint.

A UPC Chello szolgáltatása az I, a II, a XI és a XIII. Kerületben valamint Miskolcon élvezhető. A korlátlan szolgáltatás ára 10900 forint, a korlátozott Broadband Privát csomag havi 9700 forintba kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik