Belföld

Csali Csárda

2084 Pilisszentiván Tópart 3. Tel : 26-367 312 Fax: 26-368 335

Csali Csárda 1Solymár és Pilisszentiván között van egy elbűvölő tó. Horgásznak, fürdenek, sétálgatnak, télen pedig korcsolyáznak itt az emberek – egy Pilistől övezett lírai látomás. Vadkacsák és egyéb vízimadarak kedvence. No meg az enyém. És másoké, akik fölfedezték gyöngéd szépségeit. Persze a természet ajándékai mellett nem elhanyagolandó az emberi tényező sem, például a Csali Csárda, e zseniálisan tópartra álmodott vendéglő, amelynek árnyas teraszán ott ejtőzhet az ember közvetlenül a tónál, az ősi vízélmény álmodozó hangulatában. Úszkálnak, olykor víz alá bukva, a halászgató vadkacsák, a költői lelkű vendég eteti őket, a brutálisabbja pedig rendel belőlük egy jó kis vadkacsalevest, mely pikáns tárkonyozással egész különleges itt.

Viszont aggódva figyelem a terasz és a tó közé óvatlanul telepített, egyébként szép tujapéldányok erőteljes növekedését. Egy-két év, és eltakarják a vendég elől a szép tavat, mégpedig télen-nyáron, hiszen a tuja örökzöld. Sürgős átültetés szükségeltetik. Mivelhogy a Csali Csárda legfőbb attrakciója ez a tó.

Természetesen a konyhája mellett. Ez a konyha rusztikus és rafinált egyszersmind. Van itt marhahúsleves ecetes tormával, jó falusi orjaleves, remek roston sült dorozsmai pontypaprikás gombás csuszatésztával, vagy borjúláb rántva, mely utóbbi egyszerű, de kényes étek, nagyon kell érteni az elkészítését. És itt értik! De rendelhető a rafináltabb kínálatból előételnek fokhagymás csiga – szintén kényes ügy. Eddig ebből a legfinomabbat Illyés Gyula vendégeként ettem Tihanyban. A költő maga gyűjtötte, nagy csigavadász volt; egyszerűen fűszeres vajban sütötték, így a legjobb. Lehet, hogy ezt a teljesen egyszerű megoldást ajánlanám Csaliéknak is, mert mintha merő jó szándékból túlkomplikálnák a készítését, s ezenközben eltűnik a csiga eredeti, sajátos íze.

A tűzdelt báránycomb juhtúrós puliszkával egészen kiváló – végre egy hely, ahol lehet jó puliszkát enni, nem kell Székelyföldre utazni érte. Vadak is vannak: szarvaspörkölt, vörösboros vadfilé, sült szarvascomb libamájjal, gombával, vörösboros mártással – egytől egyig kitűnő. Bélszínspecialisták (kényes étek ez is, nagyon el lehet rontani), ezek közül kiemelném a sonkás juhtúróval töltött bélszínt. A jó, de általános jellegű édességek közül messze kiemelkedik a sült derelye gyümölcsmártással.

Az indító Unicum – alapkérdés! – megfelelően hűtött. A tisztes minőségű borokon túl fölfedeztem egy kitűnőt, a Kesztölci Chardonnayt, eddig ezzel csak itt találkoztam.

Aki a főváros zakatolásától elmenekülve nyugodtan, jót akar enni, bátran kirándulhat ide.

Környezet: pilisi varázslat

Berendezés: szolidan egyszerű

Kiszolgálás: udvarias, gyors, szakszerű

Levesek: 150-260 forint

Elételek: 170-1000 forint

Főételek: 700-1300 forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik