Belföld

Villa restaurant

Leányfalu Móricz Zs. út 117. Tel: 06(26)383 444 Fax: 06(26)383 555

Villa restaurant 1Hibátlanul átsült a bélszín. Egyenletesre klopfolt a bécsi szelet. Kifogástalan a tálalás. Az italok kellő hőfokúak. A konyha ugyan nem ékeskedik megrendítő gasztronómiai újdonságokkal. A kínálat inkább konzervatív házi koszt jellegű. Az ízek és az elkészített ételek tiszta konyhára, gonddal válogatott nyersanyagokra utalnak, semmint a szakács fantáziájára.

Fölemlítendő a környezet. A villát Sorg Antal nagyvállalkozó, 1930 és 1940 között nagy állami beruházások lebonyolítója építtette – mint mondják – kabarészínésznő kedvesének. Kinek, név szerint, meg nem mondhatom. Csupán annyi pletykával szolgálhatok, hogy a szép Sorgnénak a hírek szerint szoros köze volt vitéz nagybányai Horthy Miklóshoz. Ezért is kelt híre annak, hogy a Leányfalun a 25-ös kilométerkőtől 50 méternyire terméskő kerítéssel körülfogott, meredeken fölkanyarodó autóút csúcsán kevélykedő villa volt a Horthy-nyaraló. Bár meglehetősen kalandos a szerelmi sasfészek birtoklásának meséje, Sorg vállalatait 1947-ben állami kezelésbe vették. A villa pártüdülő lett. Szószaporítás volna megemlíteni, hogy melyik párté.

A berendezés stílbútorokkal, márványpadlóval, roppant kandallóval úgy fest, akár a negyvenes évek elejének egy fehértelefonos magyar filmvígjátékának díszlete. Következtében úgy föst, mintha Karády Katalin és Péter Gábor közösen intézkedett volna a berendezésről.

A bútorzat virágmintás kárpitja kopott kissé. Cseppet sem hivalgó. Látszik: használta a történelem. Öt fürdőszobás vendégszoba. Színes televízió, műholdas programokkal. Szauna. Teniszpálya. Hatalmas park. Hűs árnyat adó ősfákkal. Gyümölcsös. Időutazásra igencsak alkalmas hely. Középosztályi várúrnőnek képzelheti magát a beköltöző. Vagy egy filmmúzeumokban vetítésre kerülő ősi magyar filmkomédia szereplőjének.

A valamelyik személyzeti épületből előkeveredő hallgatag ifjú ember írásbeli érettségire öltözötten, makulátlan fehér ingben, jó ritmusban, hibátlanul felszolgál. S csak annyi tájékoztatást ad, hogy ne hasson morcnak. Arra a kérdésre, hogy ki működteti az éttermet, a nyaralót és a nagyobb rendezvényeknek kiadható díszletházat, azt feleli: azt ő is szeretné tudni. Tudakozódásom merőben fölösleges volt. Nemcsak a talányos válasz okán. De mert nagyon valószínű, hogy a régi tulajdonos tartja fenn a vendéglátó intézményt. Nem Sorg Antal. Hanem a Magyar Szocialista Párt. Vagyis a Villa ma is pártüdülő. Lépést tartanak azonban a korral. Az MSZP vállalkozik. Luxuséttermet, konferenciatermet, nyaralót üzemeltet az épülő-szépülő félszocialista-féltőkés társadalom napjaiban.

Az étlap foszlott szegélyű vastag papírra íratott. Középkori okleveleket utánoz az előétel, levesek, sültek, halak-vadak, saláták és desszertek fölsorolása. A napi menüket is antedatálták iparművészetileg. A Villában minden antedatált. Szerencsére az ételek kivételével.

Környezet: műpatinás

Kiszolgálás: komor

Összkép: tiszta konyha, rendes ház

Ajánlott videó

Olvasói sztorik