Belföld

Sorozatos profit warningok

Gyászos eredmény-előrejelzések sora húzta le a vezető tőzsdeindexeket az elmúlt héten, ráadásul a pénteki argentin-, és török válság csak olaj volt a tűzre. A BUX kisebb eséssel, de drámaian alacsony forgalommal zárta az előző hetet.

Pénz- és állampapírpiacA piacokra a legnagyobb hatást a pénteki nemzetközi válságok fejtették ki. Addig ugyanis folyamatosan emelkedett a forint árfolyama – egészen 12 százalékig -, és az állampapírpiac is hasonló tendenciát mutatott, a hozamok enyhe csökkenést mutattak. Csütörtökön és pénteken aztán jött a drámai fordulat: a forint 4,5 százalékot gyengült, elsőként megmutatva a befektetői társadalomnak azt, mit is tud az új árfolyamsáv. Az állampapír-piaci referenciahozamok is hasonlóan viselkedtek: míg a hét első felében estek a hozamok – a csütörtöki ÁKK aukción 10,19 százalékos átlaghozam alakult ki, szemben a két héttel korábbi 10,34 százalékkal -, pénteken már minden időtávra enyhén emelkedtek.

Marconi – a brit cég nevétől voltak zajosak a hét második felében a világ tőzsdéi. Nem is csoda: a drámai (még az elemzőket is sokkoló) profit warninggal előrukkoló telekommunikációs óriás részvényeinek árfolyama nem kevesebb, mint 50 százalékkal zuhant egy nap alatt. Másnap, pénteken ezt még egy 7 százalékos esés tetézte – magával húzva ezzel az összes nagy technológiai, elektronikai céget is. Alcatel, Ericsson, Nokia, Siemens: ezen vezető cégek mind 5-10 százalékos gyengüléssel zárták a kereskedést. Az elemzői társadalom a szokatlannál is pesszimistább, egyelőre semmilyen jelét sem látják a szektor javulásának.

A tengerentúlon is sorra jöttek ki a pesszimista előrejelzések. Az AMD 90 százalékos profitcsökkenésről számolt be, de a szoftvergyártó BMC-nek sem lesz kedvezőbb a következő negyedév. A héten várható a világ második legnagyobb mobiltelefongyártójának, a Motorolának a helyzetértékelése. Amennyiben a jóslatok valóra válnak, és az amerikai cég további veszteségekről számol be, úgy az ismét magával húzhatja a vezető piacokat. Nem csoda, ha a Dow Jones háromhavi mélypontján zárta a hetet, és a Nasdaq is éppen hogy csak 2000 pont felett tartotta magát. Az európai vezető börzék is 3 százalék körüli esést hoztak össze egy hét alatt.

A pesszimista hangulatkeltésekben új elemként jelent meg a hét végén egy-két feltörekvő gazdaság válsága. Az argentin gazdaság egyre mélyülő válsága és a török hatóságok vacillálása – amely az IMF-fel történő megegyezést veszélyezteti – általános rossz képet festett az emerging marketekről.

Még a 13 milliárd forintos forgalmat sem haladta meg a pesti tőzsde forgalma. Nem, nem egy nap, hanem az előző hét alatt. Hétről-hétre egyre kisebb kereskedési volumenről számolhatunk be, az érdektelenség akkora volt a múlt a héten, hogy az átlagos napi forgalom már jóval 3 milliárd forint alá került, és az is megesett, hogy alig 1,5 milliárdot regisztrálhattak egy kereskedési nap alkalmával. Nem téved a kedves olvasó, ha arra gondol: egy jobb ötös lottó nyereménnyel a feje tetejére lehetne állítani a BUX-ot.

A vezető részvények enyhe erősödéssel zárták a hetet (a TVK 3,4 százalékos drágulása a MOL felvásárlási ajánlatával volt kapcsolatban), kivéve a Matávot, amely 3,5 százalékkal gyengült. A papír 815 forintos árfolyamon zárt, amit elemzők a technológiai szektor általános negatív kilátásaival indokoltak. Újabb részvény távozhat a parkettről, ha az Aragonak sikerül megszerezni az Eravist. A nyilvános vételi ajánlat miatt az Eravis kereskedését pénteken felfüggesztették.

A hét nyertese a Skála papírja volt, 20 százalékkal erősödve 1500 forinton zárt, míg a vesztes a Danubius, 12,31 százalékos gyengüléssel.

A héten fontos adatok látnak napvilágot. A német ipari termelés és a francia árszínvonal alakulása nagy hatással lehet az öreg kontinens részvénypiacaira. A tengerentúlon az esetleges újabb FED kamatcsökkentést előlegezheti meg a fogyasztói bizalmi index, a júniusi termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom alakulása.

Tõzsdeindexek
Index
pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
6689,1
-0,58 %
-14,79 %
Varsó WIG
13502
-3,88 %
-24,35 %
Prága PX50
413
-1,13 %
-13,69 %
Frankfurt DAX
5862,1
-3,24 %
-8,88 %
Párizs CAC
4999,36
-4,32 %
-15,64 %
London FTSE
5479,2
-2,89 %
-11,95 %
Nikkei 225
12306,1
-5,11 %
-10,73 %
Hang Seng
12999,5
-0,33 %
-13,89 %
Dow Jones IA
10252,7
-2,38 %
-4,95 %
Nasdaq
2004,2
-7,31 %
-18,88 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik