Belföld

Egzotikus pénzügyi termékek II. – Hollywood részvények

Még csak a héten mutatták be az amerikai mozikban Spielberg új, mesterséges intelligenciákról szóló forradalmi filmjét, a hollywoodi tőzsdén azonban már hónapok óta kereskednek vele a rajongók. Mozirészvények, sztárkötvények az interneten.

Egzotikus pénzügyi termékek II. – Hollywood részvények 1A hollywoodi tőzsdén (Hollywood Stock Exchange – HSX) két piac létezik: a mozi és a zenepiac. A mozi parketten filmekkel és sztárokkal, a zeneszekcióban pedig előadóművészekkel, együttesekkel lehet kereskedni.

Vegyél A.I-t, adjál Tomb Raider-ot!

Olvassa el…az egzotikus pénzügyi termékekről szóló sorozatunk további részeit is:

Az időjárás derivatívok >>

Hírtőzsdék >>

Hurrikánkötvények >>

Ha megszületik egy film gondolata, és megkezdődnek az előkészületek, a filmet bevezetik a hollywoodi tőzsdére. Nálunk például épp csak bemutatták a Tomb Raidert, a HSX-en azonban már a tervbe vett, ám nem elkészült folytatással is kereskednek már.

A filmrészvények ára azt tükrözi, hogy a spekulánsok mekkora árbevételre számítanak a film amerikai és kanadai forgalmazásából a bemutatást követő első négy hétben. Ha a részvény ára jelenleg 80 hollywoodi dollár, az azt jelzi, hogy a befektetők a filmtől 80 millió dolláros forgalmat várnak az első négy hétben. Négy hét vetítés után a papírt kivezetik a tőzsdéről.

Végy egy darab Harrison Ford-ot!

Egzotikus pénzügyi termékek II. – Hollywood részvények 2A sztárkötvények között adhatsz-vehetsz például egy-két Harrison Fordot vagy néhány darab Drew Barrymore-t. A sztár árfolyama jelzi az iránta megnyilvánuló bizalmat, illetve, hogy mennyire hisz a közönség abban, hogy a színész új filmje nagy dobás lesz. Ha például azt gondolod, hogy Angelina Jolie, a Tomb Raider Lara Croftja emelkedő csillag, és sejtésed bejön, egy tonna hollywoodi dollárt nyerhetsz vele. A spekulálás élvezete mellett sokakat az a bizarr gondolat sarkall vásárlásra, hogy imádott sztárjukból egy “darabkával” rendelkezzenek.

Hollywood találkája a Wall street-tel

Kiindulásként a befektető két millió, virtuális hollywoodi dollárt kap, amelyből film, színész vagy zenész papírokat vásárolhat. A papírokkal szinte minden, valódi tőzsdén lehetséges ügyletet le lehet bonyolítani: adhatsz vételi, eladási, stop-loss, limitáras megbízásokat brókerednek. A BÉT-tel ellentétben jelentős az opciós piac is. Csakúgy, mint a valós tőzsdéket, a hollywoodit is a hírek, insider értesülések, pletykák, koncert, turné hírek mozgatják.

Kezelési költséget természetesen Hollywoodban is felszámolnak, ez rendszerint az üzlet 1 százaléka. Szombaton viszont díjmentes a kereskedés. A site-on a befektetők követhetik portfóliójuk alakulását, és összehasonlíthatják magukat a többi befektetővel.

Kőkemény piackutatás

Az 1996-ban alakult Hollywood Stock Exchange tulajdonképpen egy integrált marketing, kutatási és technológiai cég. A tőzsdei árfolyamok alakulása jó jelzőszáma ugyanis a filmek, albumok, sztárok iránti érdeklődés változásának. A cég az adatokat, a forgalom és az árfolyamok alakulását továbbítja a szórakoztató ipar, médiák, televíziók és rádiók felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik