Belföld

Kevesen nyaralnak az idén

A GfK Piackutató Intézet reprezentatív felméréséből kiderül, hogy az idei nem a nyaralás éve lesz - legalábbis ami a magyarokat illeti. Az eredmények szerint a magyaroknak mindössze harmada tervez idénre nyaralást.

Kevesen nyaralnak az idén 1A megkérdezettek 28 százalékuk úgy tervezi, hogy legalább öt napot pihen ebben az évben, 5 százalékuk kettő, 3 százalékuk pedig három, vagy annál több utazást tervez.

A “Turizmus 2001” című tanulmánykötetet már második alkalommal készítette el a GfK Hungária, így az adatok összehasonlíthatók a tavalyi eredményekkel is. Az összevetésből kiderül, hogy bár a nyaralást tervezők száma meglepően alacsony idén, még így is több, mint tavaly. A múlt évben a megkérdezettek 19 százaléka üdült valahol öt napig, 4 százaléka utazott két alkalommal, 3 százalékuk pedig három, vagy annál több alkalommal.

Mikor mennek nyaralni?A FigyelőNet “házi felmérése” szerint a látogatók 5 százaléka nyaralt június végén, 13 százalékuk pedig július elején. Egyenlő arányban (24-24%) választották július második felét és augusztus elejét, és csupán egy százalék volt azon látogatók aránya, akik épp a megkérdezés pillanatában pihentek. A legmagasabb – 33 százalék – azoknak az aránya volt, akiknél a nyaralás “idő hiányában” elmarad.

A reprezentatív felmérés elkészítésekor a kutatók rákérdeztek arra is, hogy ha több pénze lenne, mire adná ki. A legtöbben lakásuk otthonosabbá tételét nevezték meg. A kívánságlista második helyét a ruházkodás, majd az élelmiszer-és háztartási kiadások foglalják el. Az utazás csak a negyedik helyre szorult, amelyre a válaszadók 24 százaléka vágyik.

Szomszédaink többet utaznak

Kevesen nyaralnak az idén 2A nemzetközi összehasonlításból kiderül, hogy a közép-kelet-európai térség legnagyobb utazói a szlovének, akinek 71 százaléka tervez legalább ötnapos pihenést az idén. Csehországban a lakosság 55 százaléka, Szlovákiában 49 százaléka, Lengyelországban pedig 44 százaléka nyilatkozott hasonlóan. A sorban ezután következnek a horvátok, a románok és az ukránok, majd a magyarok, akiknél csak a Bulgáriában és Oroszországban élők mennek kevesebbet nyaralni.

Legalább öt napra tervezett utazás
2001-ben
(A válaszadók százalékában)
Ország
Egyszer
Kétszer
Háromszor vagy többször
Nem tervez
Magyarország
28
5
3
64
Szlovákia
36
10
3
51
Csehország
41
12
3
44
Lengyelország
32
9
3
56
Románia
36
4
2
58
Szlovénia
40
19
12
29
Horvátország
32
8
3
57
Ukrajna
36
3
1
60
Bulgária
19
1
1
79
Oroszország
19
1
1
79
Forrás: GfK Piackutató Intézet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik