Belföld

Microsoft: erősebb mint valaha?

Újabb fordulatot vett ma hajnalban a Microsoft és az amerikai hatóságok között immár három éve folyó küzdelem. A washingtoni fellebbviteli bíróság döntött, a szoftveróriás egyben maradhat, az ügy azonban még korántsem ért véget.

Microsoft: erősebb mint valaha? 1Joggal ünnepelhet Bill Gates, a Microsoft vezére. A cége feldarabolásáról tavaly októberben hozott első fokú ítéletet a washingtoni fellebbviteli bíróság magyar idő szerint ma hajnalban semmisé nyilvánította. A hét bíróból álló testület egyhangú ítélete az ügyet egyúttal az elsőfokú bíróságra utalta vissza. Hab a tortán, hogy a Microsoft legnagyobb ellenlábasát, Thomas Penfield Jacksont, a per vezető bíráját az ügyben tanúsított elfogultsága miatt leváltották, és új bíró kijelölését rendelték el. Mindeközben a befektetők elégedetten nyugtázhatják, hogy a Microsoft részvények árfolyama is elindült fölfelé, tegnap több mint 2 százalékkal, ma pedig újabb fél százalékkal erősödött.

A per legfontosabb állomásai2001. június 28.

A fellebbviteli bíróság semmisé nyilvánítja a feldarabolást elrendelő ítéletet.

2001. február 27. A másodfokú bíróság meghallgatja a Microsoft fellebbezését.

2000. szeptember 26. A Legfelsőbb Bíróság nem veszi át az ügyet.

2000. június 7. Jackson bíró elrendeli a Microsoft két részre darabolását.

2000.április 28. A kormány a Microsoft két részre vágását javasolja.

2000. április 3. Jackson bíró ítélete szerint a cég vétett a trösztellenes törvény ellen.

2000. április 1. A megegyezési tárgyalások megrekednek.

1999. november 5. Jackson bíró ténymegállapítása szerint a Microsoft az ügyfelek, a riválisok és más cégek kárára élt vissza gazdasági erőfölényével.

1999. március 30. Peren kívüli egyezség körvonalazódik.

1999. február 26. Szünetel a per.

1998. október 19. Kezdetét veszi az érdemi munka.

1998. május 18: Antitröszt per indul a Microsoft ellen. Az Igazságügyminisztérium és 19 állam azzal vádolja a szoftveróriást, hogy piaci erőfölényét versenytársai elnyomására használta.

A döntés

A fellebbviteli bíróság komoly munkát adott ki a kezéből. A 125 oldalas anyag főbb megállapításai a következők:

• A Microsoft megsértette a versenyellenes törvényeket, a büntetésről új bíróság dönt.

• A cég a böngészőpiacot az Internet Explorer sorozattal nem monopolizálta.

• A társaság illegálisan használta ki az operációs rendszerek piacán megszerzett monopóliumát pozíciója bebetonozásának érdekében.

• Jackson bíró elfogult volt a Microsoft-ügyben; komoly hibát követett el, amikor a szoftveróriást a nyilvánosság előtt nyersen és kíméletlenül kritizálta.

• A cég áthágta a versenyjogi szabályokat azzal, hogy böngészőprogramját operációs rendszerébe építette be.

Jól jött az elnökváltás

Tengerentúli kommentárok szerint a republikánus párt tavalyi győzelme a Microsoft szekerén is sokat lendített. Az elnökváltás kifejezetten kedvezett a Microsoft-ügyének, mivel az annak idején pert kezdeményező Igazságügyminisztérium élén azóta John Ashcroft ül, aki várhatóan gyors megegyezésre törekszik majd. Ashcroft keze alatt, pedig Charles A. James dolgozik, aki a peren kívüli megegyezések nagymestere. Más nézőpont szerint viszont a jogi tortúra még korántsem ért véget.

Bill Gates nyilatkozata kimértségről és visszafogottságról tanúskodik: “Elégedettek vagyunk a másodfokú bíróság döntésével… A döntés megnyithatja az utat a megegyezéshez. Most van itt az ideje valamennyi fél számára, hogy leüljenek és megbeszéljék a lehetséges megoldásokat, érdemes megpróbálni.”

Visszhangok a címlapokról

A vezető online és offline híradások a per szinte valamennyi részletére kitérnek. Ezekből állítottunk össze egy kis ízelítőt.

Economist:

A döntés után nehéz megítélni, hogy az ügy vajon gyorsan véget ér, vagy újabb jogi küzdelmek következnek. Az viszont nyilvánvalónak tűnik, hogy a Microsoft terjeszkedési tervei ugyanolyan ambiciózusak, és agresszívek, mint korábban.

BusinessWeek:

Az Igazságügyminisztérium éppen eleget nyert a fellebbviteli bíróság döntésével, a gyors megállapodás lehetősége kikerült a képletből.

The Wall Street Journal Europe:

Azzal, hogy mindkét fél győztesnek kiáltotta ki magát, valószínűtlennek tűnik, hogy az ítélet ellen bármelyikük is fellebbezne a Legfelsőbb Bíróságnál.

New York Times:

Az, hogy az ügyben milyen jogorvoslat várható, alapvetően attól függ, hogy az elsőfokú bíróság élére kit választanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik