Belföld

Több, mint egy fesztivál

Augusztus első hetében, immár kilencedik alkalommal várja látogatóit a Pepsi Sziget Fesztivál. A világ legnagyobb fesztiváljai között számon tartott esemény szervezői ezen a nyáron is többszázezer látogatóra számítanak a Hajógyári Szigeten.

A produkciók széles tárházát felvonultató rendezvény idén több újítással is készül arra, hogy a Sziget eddigi szerelmeseinek, az először odalátogatóknak és a Sziget környezetében élőknek az igényét a legmesszebbmenőkig kielégítse.
Minden eddigit összevetve sokan a tavalyi Pepsi Sziget Fesztivált tartották a legszínvonalasabbnak, ami a látogatók számában is megmutatkozott. Az elmúlt év látogatói csúcsa, a 324.000 érdeklődő azonban a szervezőket arra kötelezi, hogy idén még színvonalasabb programokkal, szolgáltatásokkal szolgáljanak rá azok bizalmára, akik szabadságuk, szünidejük egy hetét itt kívánják tölteni.

A Sziget Kulturális Szervezőiroda idén közel kétszer annyit költ a kényelmes, kulturált és biztonságos szórakozás feltételeinek megteremtésére. Több programhelyszín megnövekedett befogadóképességgel várja a szigetlakókat. Az új – Németországból hozatott, egyenként 2000 m2-es – hang- és hőszigetelt, szellőző berendezéssel ellátott – giga-sátrakban, így a Siemens Mobile Popszínpad, az ebben az évben debütáló Metal Hammer Színpadon, s a tavalyi év legsikeresebb sátrában, a Wanted Színpadon helyszínenként 5000 főnek biztosítanak szórakozási lehetőséget.
További újítás, hogy a Sziget belterületén az erdei utak is ki lesznek világítva. A szervezők idén megnövelik a zuhanykonténerek számát, még egy kazánkonténerrel javítják a melegvíz ellátást és 20%-kal több bio WC-t állítanak fel. A mozgássérültek részére rámpás zuhanykonténert és speciális WC-ket állítanak fel.

Az elmúlt évek számadatai is a Pepsi Sziget Fesztivál évről-évre történő fejlődését reprezentálják. Míg 1993-ban 43.000 látogatót számlált a Sziget, tavaly már 324 ezer látogató érkezett. Az első rendezvényen elvétve volt külföldi látogató, 2000-ben az elővételben elfogyott hetijegyek 60%-át külföldiek vették meg. Kilenc évvel ezelőtt 26 milliós költségvetéssel gazdálkodtak a szervezők, az idei rendezvény tervezett költségvetése megközelíti a 900 millió forintot. Ez lehetővé teszi, hogy nemzetközi mércével mérve is kimagasló színvonalú produkciókkal, szolgáltatásokkal és megannyi újítással várja a Fesztivál látogatóit.

A nemzetközi sztárok kiválasztása az év eleje óta – ebben az évben is – a közönség bevonásával folyt. A rendezvény honlapján márciusban elindult “Kívánsággép”-be több mint tizenegyezer kívánság érkezett. Az így kialakult listán közel ezerötszáz zenekar szerepel. A tíz legtöbb szavazatot kapott zenekar között van a tavaly nagy sikerrel koncertező HIM, a Morcheeba, a Placebo, akik idén a Nagyszínpad fellépői lesznek, továbbá előkelő helyen szerepel a Faithless, a Fun Lovin Criminals, akik szintén a Sziget vendégei lesznek ezen a nyáron. A nagyszínpad kínálatával a tavalyi kívánságoknál is többet sikerült kielégítenie a rendezvény szervezőinek. Az eddig visszaigazolt zenekarok az említetteken túl: a The King, Mambo Kurt, Noir Désir, Bomfunk Mcs, Freestylers, Eagle-Eye Cherry, Ash, Leningrad Cowboys, Ks Choice, The Wailers és a Run DMC. A világsztárok felvonultatása ezekkel azonban nem ért véget. A Sziget Szervezőiroda további meglepetéseket tartogat a zene szerelmesei számára
Az elmúlt évek gyakorlatához képest újításnak számít a Nagyszínpadon, hogy már 15 órától külföldi sztárok koncertjeit élvezheti a nagyközönség. Az így kibővült sztárkínálattal még több igényt elégítenek ki a fesztivál szervezői.
A Nagyszínpad helye és előtere is megváltozik. Az új helyszínnel megnövekedett a nézőtér, ami így cca. 50.000 ember befogadására képes. Ez egyrészt többek számára biztosít kényelmes teret a nagy érdeklődést kiváltó programok élvezetére, másrészt a zsúfoltságot elkerülendő, biztonságosabbá teszi a nagyszínpad előterét. A biztonságot és a zavartalan szórakozást szolgálja a színpad előtti nézőtér – Németországból hozatott – új burkolata is, mellyel a csúszásveszély minimálisra csökken és a por felverődése is szinte teljesen megszüntethető. Még mindig a Nagyszínpadnál maradva szintén újdonságnak számít a színpad mögött kialakított Back Stage Zenészklub, ami a zenészek, zenei szakma, a sajtó találkozóinak helyszíne lesz, workshop-okkal, hangszerkiállítással tarkítva.

Az idei fesztivál nagy újítása – a kemény rock kedvelőinek nagy örömére – az új megahelyszín, a Metal Hammer Színpad. A szigeten eddig el- és szétszórva megtalálható kemény zenék idén csokorba fogva egy vadonatúj, sokkal nagyobb sátorban találhatóak meg. E helyszín kialakításához a fesztivál szervezői a Hajógyári Szigeten 1.2 Ha területet parkosítanak és közel 1.500 m3 hulladékot szállítanak el, ezzel megnövelve a fesztivál helyszínét és kulturálttá téve a színpad környezetét.
A Sziget szervezői felkérték Magyarország legrégebbi és legnagyobb példányszámú rockzenei magazinja, a Metal Hammer szerkesztőségét, hogy állítsák össze azt az egyhetes programot, mely a lehetőségekhez képest a leginkább reprezentálja a 2001-es hazai és nemzetközi hard rock / metal élet sokszínűségét. Az egy hét alatt tíz külföldi és hatvan itthoni banda lép színpadra. A naponta kora délutántól késő hajnalig tartó időszakban zenei szempontból is rendkívül változatos lesz a program. A klasszikus heavy metaltól a korszerű deszkás muzsikákon és az ismét népszerű progresszív rock/metalon át a dallamos hard rock, power doom vagy szélsőséges black metal zenékig minden kemény zenei stílus képviselteti magát.

www.pepsisziget.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik