Belföld

Nagy bajban az Európai Központi Bank

Emelkedő árak, lassuló gazdaság, elértéktelenedő valuta - más gonddal nem is kell szembenéznie az eurózóna központi bankjának. Egyes szakértők teljes csődnek titulálják az ECB eddigi működését, és mihamarabbi működési és szakmai reformokat sürgetnek.

Nagy bajban az Európai Központi Bank 1Alig három éve működik az Európai Központi Bank (ECB), de ha a dolgok így mennek tovább, a közös fizetőeszköz, az euró mégsem válik “igazi” fizetőeszközzé hat hónap múlva. Magas infláció, lassuló növekedés, eltérő nemzeti érdekek – a problémákkal nem tud megküzdeni Wim Duisenberg és csapata. A kritikák egyre élesebbek, és mára világossá vált, hogy az ECB komoly reformokra szorul.

Túl a csúcson?Az eurózóna inflációja valószínűleg már alacsonyabb lesz ebben a hónapban, mint májusban – mondta ma Ernst Welteke, az ECB tanácsának német tagja Drezdában – ám még korai lenne mondani, hogy az árszínvonal emelkedés tartósan elindul lefelé a következő hónapokban. Hasonlóról beszélt néhány napja Duisenberg is, ám trendfordulót még ő sem emlegetett.

Hol inflációs dilemmák, hol flört a deflációval

Sok támadást kénytelen elviselni a bank 2 százalékos inflációs célkitűzése miatt. Az elemzők szerint a bank vezetői túlzottan is kötik az ebet a karóhoz a kitűzött szint elérésében, míg az országok helyzete jelentős mértékben különbözik.

Hollandiában például a munkanélküliséget sikerült 2 százalék alá csökkenteni, ám a fogyasztói árak éves növekedési üteme felszökött 5,4 százalékra. Vele szemben Franciaország 8,5 százalékos munkanélküliségi rátával küzd, míg az infláció már 2,5 százalék alatt van. Németország mindkét téren szenvedő fél: 3,3 százalékos inflációval és 7,7 százalékos munkanélküliségi rátával viaskodik.

Lényegesen nagyobb inflációs ráta jellemzi az “elmaradottabb”, rendkívül dinamikusan növekvő kis országokat, mint Írországot vagy Portugáliát. A Schroder Salomon Smith Barney egy londoni elemzője szerint, ha az ECB-nek sikerülne ezekben az országokban 2 százalékra lenyomni az inflációt, az Németországban szinte már deflációt jelentene.

A közös inflációs cél tehát nehezen értelmezendő eltérő szerkezetű és dinamikájú gazdaságok között. Eljött az, amitől szkeptikusabb közgazdák már a ’90-es évek elején is féltek, és amivel a csatlakozni kívánó kelet-európai országok is szembesülni fognak: a nemzetgazdaságok érdekeinek egyre erősebb ütközése.

Az EU bővítés hatásaÉs mi lesz még akkor, ha bővül a kör? A csatlakozni kívánó országok ugyanis éppúgy joggal tarthatnak majd igényt a tanácsbeli tagságra – amely már így is túl nagynak bizonyul. A reform azonban elengedhetetlen, ha a központi bank hatékonyan akar működni, így elképzelhető, hogy a kisebb országoknak nem lesz beleszólási lehetőségük a közös monetáris politikába.

A demokratikus döntéshozatal bukkanói

Az ECB a konszenzusos döntéshozatal csapdájában vergődik – láthatjuk hétről hétre. Duisenberg számára elengedhetetlen, hogy a bank 18 tagú tanácsa konszenzusra jusson, ha egy lépés csak szűk többség támogatását élvezi, inkább elhalasztja a döntést. Ez azonban komoly gondokat okozhat olyan kiélezett helyzetekben, mint amivel most szembesül az öreg kontinens.

Sokan tartják zavarónak azt is, hogy a döntéshozatalban azonos súllyal rendelkezik például Luxemburg és a 150-szer nagyobb GDP-vel rendelkező Németország. A kisebb országokat általában magasabb infláció és gyorsabb növekedés jellemzi, mint a nagyobb gazdaságokat. Így a kicsik kevésbé érdekeltek a növekedést serkentő kamatcsökkentésben.

Kemény szakmai kritikák

Az ECB legfőbb problémája a saját működési mechanizmusa – egyre inkább ez a vélekedés alakul ki szakmai körökben. A monetáris politikai döntéseket olyan modell segítségével hozza meg, amely a jelenlegi körülmények között nem alkalmazható hatékonyan. Ez ugyanis egy kétváltozós rendszer, amely az inflációt és a pénztömeg alakulását vizsgálja a monetáris döntések meghozatalakor. Ez az, amit a legendás német jegybank, a Bundesbank is követett.

A probléma azonban az, hogy az ECB nem hozza nyilvánosságra, mekkora arányba veszi figyelembe az egyik, és mekkorában a másik változót. Így a piaci szereplők teljesen bizonytalanok a monetáris politika alakulásával kapcsolatban.

És hogy ennek mi az eredménye? A gazdasági aktoroknak fogalmuk sincsen arról, hogy melyik hatásra hogyan fog reagálni az ECB – ez pedig éppen az olyannyira fontos jegybanki hitelességet rombolja. Ám a hibák tovább folytatódnak, mivel Duisenbergék a Bundesbank régi, gazdasági ciklusokra való reagálási módját is átvették.

Megváltozott pénzügyi szabályokAz utóbbi esztendőkben ráadásul a pénzügyi élet is megváltozott. A piaci folyamatokat már nem a fennálló kamatkülönbségek, hanem a gazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozások alakítják. Ráadásul az ECB-nek koránt sincs akkora hitelessége a piaci szereplők szemében, mint amilyen a legendás Bundesbanknak volt.

Új világ

Németország azonban sokkal nyitottabb gazdaság (GDP-jének 40 százalékát teszi ki a külkereskedelem), mint az eurózóna (ahol csak 20 százalékot). Régebben az alkalmazkodási folyamat a német márka árfolyamán keresztül zajlott – kamatemelésnél emelkedett az árfolyam, meghatározva ezzel az importált infláció mértékét is.

Az euró azonban nem úgy viselkedik, mint a korábbi német márka. A német mintát így nem lehet automatikusan követni.

Ajánlások a tengerentúlról

Amerikából gyakran érkeznek kritikus vélemények és ajánlások az európai monetáris politikával kapcsolatban – könnyű nekik, onnan távolról. Leginkább Alan Greenspanre, a Fed elnökére büszkék, és az ő határozottságát ajánlják a 12 eurózónabeli állam figyelmébe.

Probléma azonban a fiskális harmonizációval is van. A munkaerőpiac liberalizálása, a társadalombiztosítási rendszerek reformja és további adócsökkentések nélkül ugyanis nem fog talpra állni az európai gazdaság. No és persze mindehhez elengedhetetlen egy új Európai Központ Bank is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik