Belföld

Fed ülés – kamatvágásra várva

Kétnapos tanácskozásra ült össze a Fed Nyíltpiaci Bizottsága kedden. Az eszmecsere eredménye várhatóan egy újabb kamatvágás lesz, idén már a hatodik. A kérdés csupán az, ezúttal hány bázisponttal csökkenti irányadó kamatát az amerikai jegybank.

Június közepén a Reuters által megkérdezett 25 elsődleges állampapír-forgalmazó közül 15 vélte úgy, hogy az amerikai jegybank ezúttal már csak 25 bázisponttal mérsékli irányadó kamatát. Az azóta napvilágot látott, az amerikai gazdaság helyzetéről felemás képet sugalló makroadatok hatására azonban egyre több elemző úgy gondolja, hogy a Fed nagy valószínűséggel 50 bázispontos kamatcsökkentésről számol be szerda este, kétnapos ülése után.

Végéhez közeledik a kamatcsökkentési hullám?

Egyetértenek viszont abban az elemzők, hogy a Fed kamatmérséklési periódusa végéhez közeledik, és várhatóan ez a mostani lesz utolsó ilyen jellegű lépése. Mint ismeretes, idén öt alkalommal összesen már 250 bázisponttal csökkentett, így az irányadó kamatláb már csak 4 százalék. Utoljára 1994 májusában volt ilyen alacsony.

Fed ülés – kamatvágásra várva 1Greenspan: kitartás!

Május végén az amerikai jegybank vezetője a következőképpen zárta egy beszédét: “Az adatok azt sugallják, hogy korábban a termelékenység ugrásszerű növekedését eredményező beruházások és innováció terén bekövetkezett – és a következő néhány negyedévben még fennálló – visszaesés csak átmeneti jelenség”.

Ahogy Greenspan is említette, a kulcsfogalom a termelékenység. A munka termelékenysége 1973 és 1994 között az USA-ban évente átlagosan 1,4 százalékkal növekedett, 1995-2000 között viszont megduplázódott. Tavaly az éves szintű termelékenységnövekedés már 4,3 százalék volt.

Illúziónövekedés?

A termelékenység fokozásának lényegében két módja van. Az első a költségcsökkentés, a gyorsabb, olcsóbb termelés kevesebb selejttel. A második lehetőség szerint a fix költségek nőnek ugyan, de erre alapot teremt az eladások dinamikus növekedése.

A számítástechnika és a kommunikációs technológiák fejlődése mindkét úton támogatta a vállalatokat. Most azonban néhány borúlátó közgazdász úgy vélekedik, hogy az elmúlt néhány év növekedése nem valós alapokon nyugvó termelékenységbővülés volt, hanem csak a boom következménye, és a vállalatok túlköltekezték magukat a számítógépek területén.

Fed ülés – kamatvágásra várva 2A kétkedőkkel szemben Greenspan továbbra is optimistán vélekedik. Az elnök szerint nemcsak, hogy valós termelékenységnövekedésről van szó, hanem van tere további fejlesztéseknek is. A kongresszus költségvetési bizottságának legutóbbi jelentése az elkövetkező tíz évre átlagosan 2,7 százalékos produktivitásnövekedést prognosztizál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik