Belföld

Együtt az AIDS ellen

A fejlődő világ országaiban évente csaknem 10 milliárd dollárra lenne szükség az AIDS elleni küzdelemhez. Hétfőn kezdődött az ENSZ külön konferenciája New Yorkban az erők összefogására.

Együtt az AIDS ellen 1A világon 36 millióan vannak megfertőzve HIV-vírussal. A betegek száma naponta további 15 ezerrel nő. Csak tavaly 5,3 millióan kapták el a betegséget, köztük 2,2 millió nő és 600 ezer 15 év alatti gyermek.

Az égető problémát felismerve döntött úgy az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), hogy történelmében egyedülálló módon külön konferenciát szentel a rettegett vírus elleni harcnak. A június 25-étől 27-éig tartó rendezvényen 180 nemzet képviselői vesznek részt: a több mint háromezer látogató között az orvosprofesszorok mellett szerepelnek államfők, vállalati vezetők is.

A konferencia célkitűzései•Fontos a politikai irányvonal kijelölése, hogy a világ minél gyorsabban és hatékonyabban tudjon reagálni az AIDS kihívásaira.

•Fókuszálni a társadalom valamennyi szektorának erőfeszítéseit.

•Növelni a megelőzésre és a kezelésre rendelkezésre álló pénzeszközök mennyiségét.

•Megállítani a vírus további terjedését, valamint kezelni a fertőzés gazdasági és szociális hatásait. (Az Unaids tanulmánya szerint a kór a súlyosan érintett országok gazdasági növekedését évente mintegy 1-2 százalékponttal veti vissza.)

Kevés a pénz

A világ legszegényebb országaiban évente mintegy 9,2 milliárd dollárra lenne szükség az AIDS megfékezéséhez – jelent meg a Science folyóirat legfrissebb számában. Az összegből 4,4 milliárd dollárt a már megfertőződöttek kezelésére kellene fordítani; 4,8 milliárd dollár pedig a megelőzéshez és a felvilágosításhoz szükséges.

Az említett összegek mintegy felét Afrikára kell koncentrálni. Az Unaids tanulmányában közölt szükségletekkel szemben a valóság csúfos képet mutat: a kutatásba bevont 135 országban összesen 1,8 milliárd dollárt fordítottak az AIDS gyógyítására és a megelőzésérő kampányokra.

Az ár a probléma

A fejlődő világban évente 3500 dollárba kerül az egy HIV-fertőzött éves kezeléséhez szükséges gyógyszermennyiség. Ez horribilis összeget jelent, ha figyelembe vesszük, hogy a 36 millió AIDS-betegből több mint 25 millió az afrikai.

Az ENSZ ezért felvetette egy globális AIDS-alap létrehozását, ez segíthetne a pénz előteremtésében. Az alap eddig 528 millió dollárnyi felajánlást kapott. Ez semmi a szükséges 10 milliárdhoz képest. A felajánlók között szerepel a Bill és Melinda Gates alapítvány, a Coca-Cola és az amerikai kormány is egy 202 millió dolláros összeggel.

A megelőzés fontossága

Mivel az AIDS egyelőre nem gyógyítható, kezelésére az egyetlen megoldás a megelőzés. Ez költségeit tekintve is számottevően előnyösebb az utólagos kezelésnél, ami csupán lassítani képes a betegség lefolyását. Ezért fontos, hogy elterjesszék a biztonságos szexuális szokásokat, visszaszorítsák a kábítószer-fogyasztást, ellenőrizzék a vérkészítményeket.

A megelőző kampányok mellett szól az is, hogy sikerességük már mérhető. Ugandában 15 százalékról 9,7 százalékra sikerült csökkenteni az AIDS-fertőzöttek arányát; Szenegálban pedig 2 százalékon sikerült megállítani a fertőzöttségi szintet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik