Belföld

Segítség! Mentőt!

A magyar piac a legrosszabbul teljesített az elmúlt pár napban - leszámítva a török tőzsdét -, két és fél százalékot közelítő esést mutatott, így már meglehetősen messze került a hétezer pontos határtól is.

A strandon legalább van úszómester, hogy kirángassa a fuldoklókat a vízből – valami hasonló a magyar tőzsdére is ráférne, hiszen az elmúlt hét sem vetett véget a pesti börze lassú haldoklásának. De a Lajtán túliak sem muzsikáltak valami jól. Amerikában légyegében nem történt változás az indexekben, míg Európa tőzsdeindexeinek elmozdulása nem haladta meg az egy százalékot. A Fed június 27-ei esti ülése előtt a kivárás végül is érthető volt, bár egy nagyobb csökkenés is elképzelhető lett volna a hét eseményeinek tükrében.

Pénz- és állampapírpiacKözel százmilliárdnyi ajánlat érkezett be az MNB-hez hétfői kötvényaukciójára. A Nemzeti Bank ehhez képest csupán 33 milliárdnyi papírt bocsátott ki, az átlaghozam 6 bázispontos csökkenése mellett (10,67 százalék).

Két-két és félszeres túljegyzés kísérte a héten tartott diszkont kincstárjegy aukciókat is. Az ÁKK nem változatott az előzetesen meghirdetett mennyiségeken, így 10, 18 és 22 milliárd forintnyi papír lett kibocsátva a 3, 6 és 12 hónapos diszkontokból. A hozamszint tovább csökkent a legrövidebb papír esetében (10,67 százalék, tíz bázispontos változás), a hosszabb papírok aukciós hozamai (6 hó: 10,55 százalék; 12 hó: 10,34 százalék) ugyanilyen arányú emelkedést mutattak a két héttel ezelőtt megtartott kibocsátásokon kialakultakhoz képest.

A héten megállt a rövid papírok másodpiaci hozamcsökkenése, sőt jelentős emelkedés mutatkozott a fél-, illetve egyéves lejáraton. A hosszabb oldalon viszont a tízéves papír kivételével folytatódott a referenciahozamok csökkenése.

A DWIX index értéke kilenc bázisponttal, 10,63 százalékra csökkent a héten.

Továbbra is jelentős kereslet mutatkozik a forint iránt, így az tovább erősödött a sávban, a paritástól immár közel 11 százalékra állt meg pénteken. A nemzeti valuta a dollárhoz képest nem változott számottevően a napokban.

Cikkünk az állampapírpiaci lehetőségekről >>

Európában kellemetlen makromutatók jelentek meg. Az eurózóna vártnál magasabb májusi inflációja és az áprilisban jelentősen visszaeső ipari termelése mellett a német ipar és a francia lakosság fogyasztása is negatív hatású folyamatokat mutatott. Az ECB nem csökkentett kamatot, bár ezt senki nem is várta el tőle.

Amerikában egy meghatározó mutató jelent meg, de ez legalább megörvendeztette a befektetőket. Az USA kompozit gazdasági indexe az előre jelzettnél kedvezőbben alakult májusban.

Pesszimizmusra adott okot az európai tőzsdéken a német BASF vegyipari konszern és az Infineon félvezetőgyártó héten bejelentett profit warningja (Cikkünk a PC gyártó cégek gyenge eredményeiről >>). Amerikában hasonló elkedvetlenítő nyilatkozatot tett a Merck gyógyszervállalat, de ezt ellensúlyozni látszott az, hogy a neves befektetési bankok eredménye meghaladta a várakozásokat az első negyedévben. A technológiai szektorra az Oracle volt hatással, a társaság ugyan a becslések alsó sávjának megfelelő eredményt közölt, viszont kijelentette, hogy valószínűleg tartani tudja a piac által várt számokat az idei évben. Ilyen “optimizmusra” azért nem sok példát lehetne felsorolni a közelmúltból.

Itthon pangott a piac. Szerdáig ugyan még kisebb emelkedést mutatott az index, de a forgalom nem tudta meghaladni az ötmilliárd forintot. Erre csak a hét utolsó napján került sor, az élénkülést azonban kizárólag a nagyobb átkötések számlájára lehetett írni.

Hozzátennénk, egy-két éve még egy nagyobb átkötés értéke megegyezett volna egy mostanában tapasztalható gyengébb napi forgalommal. A pangást jelzi, hogy a kelet-európai piac egyik meghatározó brókerháza, a CSFB térségbeli irodáinak megszüntetéséről döntött, bár a piacokról azért még nem vonul ki.

Pesten a nagyobb papírok egy-két százalékos csökkenést mutattak a héten. Egyedül a Richter produkált nagyobb eltérést, hír nélkül ugyan, de hat százalékot zuhant árfolyama, úgy, hogy közben az Egis tartotta árfolyamát. Az OTP kizárólagos tárgyalási jogot szerzett szlovák akvizíciójához, amit azonban egy lapértesülés árnyékolt be, ami szerint Svájc egyik vezető bankja is érdeklődik a kiszemelt szlovák bank iránt. A Matáv mint az egyetlen forgalomképes részvény, folyamatosan gyengült a hét második felében, az eladói nyomás a nyolcszáz forinton talált vevőket egy pillanat alatt kitömte, és kapott részvényt bőven az is, aki ez alá tette be vételi ajánlatát.

A BUX tagok közül mindössze három papír tudta emelkedéssel megörvendeztetni részvényeseit. További két részvény árfolyamában nem történt változás, míg a többi tizenhárom értéke elmaradt az előző pénteki állapothoz képest.

A legnagyobb elmozdulást mutató részvények ezúttal is a kisebb papírok közül kerültek ki. A hét emelkedője a Prímagáz lett, nyolc százalékot meghaladó javulásával, mesze lemaradva a Graboplast követte.

A vesztesek között ismét a Humet állt az első helyen. Fél éve először törte át a százforintos határt, nyolc százalék feletti esést mutatva. Hasonló mértékű zuhanást mutatott a Synergon is, alacsony forgalom mellett folyamatosan lefelé tartva történelmi mélypontra került a vezérkar nélküli társaság részvénye.

Ha forgalom továbbra sem várható itthon a héten, de fontos események azért igen. Pénteken a véglegesített GDP adat mellet a termelői árindex májusi változása is nyilvánosságra kerül.

Külhonban nem kell tartani a forgalom visszaesésétől, ellenben a részvénypiacok mozgásától annál inkább. Egyrészt izgulhatnak a részvényesek a Fed kamatcsökkentése miatt, mivel a Wall Street vélekedése is eléggé megosztott a csökkentés mértékéről. Másrészt pénteken véglegesítik az első negyedéves GDP és deflátor adatokat, melyek szokás szerint jelentősen el is térhetnek az előzetesen közöltektől. Továbbá indul az amerikai társaságok második negyedéves eredményközlési szezonja, a héten több, a Nasdaqot jelentősen befolyásoló társaság is kihozza számait.

Tõzsdeindexek
Index
pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
6508,7
-2,36 %
-17,08 %
Varsó WIG
14216,2
-0,42 %
-20,35 %
Prága PX50
429,3
-0,39 %
-10,28 %
Frankfurt DAX
5941,8
0,45 %
-7,64 %
Párizs CAC
5183,7
-1,15 %
-12,53 %
London FTSE
5665,7
-1,00 %
-8,95 %
Nikkei 225
13044,6
1,99 %
-5,38 %
Hang Seng
13174,0
0,55 %
-12,73 %
Dow Jones IA
10604,6
-0,18 %
-1,69 %
Nasdaq
2034,8
0,32 %
-17,64 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik