Belföld

Uniós életszínvonal: még 30-40 év

Nemzetgazdasági szinten a forint 5 százalékos éves felértékelődése alig érezhető, bár egyes ágazatokat érzékenyen érint. A magyarországi külföldi vállalatok termelékenysége 2,6-szorosa a hazaiakénak - ezek az Ecostat frissen megjelent negyedéves jelentésének főbb állításai.

PánikhangulatBár az Ecostat éves szinten 5 százalékos felértékelődés esetére mondja azt, hogy nem lesz jelentős reálgazdasági hatása, egyes cégek ezt most nem így látják. A Figyelő Fórum mai üzleti reggelijén ugyanis sok cég – főleg az idegenforgalomból és a mezőgazdaságból – panaszkodott arra, hogy a mostani 10 százalékos felértékelődés hatalmas veszteségeket okoz, exportbevételük ugyanis forintban nézve drámaian csökkent. A FigyelőNet éppen ezért a meghívott szakemeberekhez hasonlóan minden érintettnek azt javasolja, hogy fedezeti technikák segítségével csökkentse az igencsak megnövekedett árfolyamkockázatot.

Részletes összeállítás a Figyelő legújabb számában >>

A forint éves szinten számított ötszázalékos reálfelértékelődése nemzetgazdasági szinten csak alig érezhető változást eredményez – állítja az Ecostat. A cég 20 ezer, a külkereskedelemben meghatározó vállalat 1999-es adatai alapján nyereségességi mutatót (üzemi eredmény/nettó árbevétel) számolt, eszerint nemzetgazdasági szinten a profitabilitás 5,9 százalék volt. A kutatócég számításait megismételte egy olyan szcenárióval is, ahol a forint 5 százalékkal felértékelődik. Ebben az esetben a nyereségességi mutató csak 5,8 százalékra mérséklődne.

Az ágazatok közül a felértékelődés nyertesei a kereskedelmi cégek – ahol az árfolyamváltozásnak az exportra és az importra gyakorolt hatása ellensúlyozza egymást -, és azok a multinacionális cégek, amelyeknek Magyarországon leányvállalatuk van. A forint jelentősebb felértékelődésén sokat veszít a vendéglátás, az idegenforgalom, a szállítás és a mezőgazdaság. Méret szerint a vesztesek elsősorban a jelentős exporttöbblettel működő középvállalatok közül kerülnek ki.

De hogyan vélekednek erről maguk az exportőrök? >>

Eszköz az infláció ellen

Annak ellenére, hogy a sávszélesítést részben az infláció elleni harccal indokolták, az Ecostat számításai szerint idén a forint felértékelődése még nem fejt ki érezhető hatást az áremelkedés mértékére. Úgy vélik, hogy a kormány 7 százalékos prognózisa nem teljesül év végére, számításaik szerint a fogyasztói árak éves szintű növekedése meghaladja majd a 9 százalékot.

Az Ecostat elõrejelzései

Megnevezés
2000
2001
2002
Bruttó Hazai Termék (GDP)
5,2
4,5
4,7
Lakossági fogyasztás
3,3
4,5
2,9
Export
21,8
12,9
16,7
Import
21,1
13,8
16,4
Infláció
9,9
9,3
7,9
Folyó fizetési
mérleg egyenlege (milliárd euró)
-1,62
-2,363
-2,51
Államháztartás
egyenlege a GDP százalékában
-3,5
-3,0
-2,0

Csaknem háromszoros termelékenység

A termelékenységnövekedést döntően az egy lakosra jutó GDP összegében mérik a szakértők. Ha Magyarország tartósan 2-3 százalékkal haladja meg az Európai Unió átlagát, az utolérés (egy főre jutó GDP-ben számolva) három-négy évtizedig tarthat – állítja az Ecostat. Ez némileg kedvezőtlenebb, mint a Matolcsy György által két hete emlegetetett 10-15 esztendő.

MódszertanA kutatócég 130 ezer, kettős könyvvitelt végző cégnél vizsgálták részletesen a termelékenységet és tényezőit, számításaikhoz 1999-es adatokat használtak. A cégeket tulajdoni szerkezet alapján kettéosztották: magyar tulajdonú az a cég, ahol a külföldi tőke aránya kisebb 50 százaléknál, külföldi tulajdonú pedig az, ahol a külföldi tőke aránya meghaladja az 50 százalékot.

Vizsgálatuk szerint a külföldi tulajdonú cégek átlagos termelékenysége 2,6-szorosa a magyar vállalatokénak. Érdekes módon azonban az eszközhatékonyság, vagyis a 100 forint eszközzel termelt GDP azonos a két vállalatcsoport esetében (53 forint). Ebből az következik, hogy a termelékenységbeli eltérés teljes egészében a technikai felszereltség különbségére vezethető vissza.

A hazai és külföldi vállalatok közötti termelékenységi eltérés ágazatonként változik. Legnagyobb a járműgyártásban, a posta és távközlés terén. Érdekes adalék az is, hogy míg a vizsgált magyarországi külföldi vállalatok termelékenysége átlagosan 2,6-szorosa a hazai vállalkozásokénak, az ott fizetett átlagbérek mégis csak 1,7-szer magasabbak.

Nagycsaládok előnyben

Az Ecostat részletes számításokat végez az egyes társadalmi rétegek jövedelmi helyzetének változására vonatkozóan is. Számításaik során a reálbér, a jövedelemadó rendszer, a szociális juttatások változását veszik figyelembe, illetve azt, hogy a családnak van-e megtakarítása vagy adóssága.

Idén önmaguk tavalyi helyzetéhez viszonyítva a legjobb helyzetbe a hitelfelvevő kétgyermekes családok kerültek. Ez alapvetően a gyermekek utáni adókedvezmények növekedésével és a hitelkamatok csökkenésével magyarázható. Hozzájuk viszonyítva a megtakarítással rendelkező kétgyermekes családok pozíciója csekélyebb mértékben javult, ugyanis a betéti kamatok számottevő csökkenése figyelhető meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik