Belföld

Befektetésajánló – kezdjük az alapoknál

Korábbi részvényajánlónk helyett ezentúl általánosabb befektetési körképpel jelentkezünk hétről hétre. A pangó tőzsdéktől sokan elfordultak, és más lehetőségekben keresik a meggazdagodás útját.

Részvényajánló helyettA folyamatosan pangó részvényforgalom és a kevés listázott cég miatt a FigyelőNet úgy döntött, Befektetésajánló sorozatában nem csak a részvénypiaccal foglalkozik. Ezentúl hetente más és más befektetési területet vizsgálunk meg részletesebbn: így nem maradnak ki az állampapírok, a befektetési alapok és a részvények sem.

Az év eddigi tőzsdei teljesítménye maradandó nyomokat hagyott a részvényekkel kísérletezőkben. A lefelé tartó részvényárak, illetve a nullához konvergáló forgalom mindennek nevezhető, csak kedvezőnek nem. Pánikra azonban semmi ok, a részvénypiactól elfordulni szándékozó befektetőnek is vannak lehetőségei a tőkepiacon, hogy megtakarításait fialtassa. A FigyelőNet ezentúl befektetési körképpel segít a döntés meghozatalához.

Merre lehet elindulni?

Ha a részvény szó hallatára már a hideg futkos a hátunkon, ideje körülnézni, mibe is fektethetnénk megtakarított pénzünket. Beléphetünk az állampapírpiacra (ezzel a témával a jövő héten foglalkozunk), tehetjük bankba, vagy akár ötvözhetjük is a kettőt befektetési jegyek formájában.

A befektetési alapok népszerűségét jelzi, hogy az utóbbi három évben töretlenül nőtt az általuk kezelt vagyon (az éves bővülés 25-30 százalék körül mozgott). Jelenleg megközelíti a 600 milliárd forintot. Összehasonlításként: a BUX-ban szereplő meghatározó társaságok kapitalizációja két és fél ezer milliárd forint körül mozog. Az alapok kétharmada hazai kötvényekbe fektet (10 százalékig azért ezek is próbálkozhatnak részvénnyel), egyhatoduk pedig pénzpiaci alapként operál.

A befektetési alapok eszközértéke
2001 április
Alapfajta

vagyon (Mrd Ft)

Kötvény
401,854
Részvény
25,365
Vegyes
14,352
Pénzpiaci
99,126
Ingatlan
7,816
Nemzetközi Alap
38,989
Összesen
587,504

Itt is vannak korlátokAz élet persze nem habostorta, főleg nem a tőkepiacon. Figyelembe kell venni, hogy a befektetési jegyek nem garantált hozammal forognak, ki vannak téve a piaci kockázatnak, ennek mértékét azonban típusa válogatja. Továbbá: részvényalapoknál érvényesül a tőzsdei elszámolás késleltető hatása, így eladásnál csak T+5 nap múlva juthatunk pénzünkhöz!

Mit tudnak a befektetési alapok?

Az alapok vonzó tulajdonságait a professzionális vagyonkezelés köré szokás építeni. A közkedvelt – és igaznak bizonyuló – jelszavak szerint a koncentrált tőke hatékonyabban jelenik meg a piacon, szakemberek kezelik az összegyűlt vagyont, akik a tűz közvetlen közelében vannak.

Az érdeklődők számára kézzelfoghatóbb az adózás kérdése, ám itt is jó hírrel szolgálhatunk: a jegyekkel elért nyereség után ugyanis nem kell adózni, szemben a részvényügyletekkel. Ráadásul nincsen megbízási díj, nem kell a teljesítésekre várni (esetleg sokadszorra konzultálni brókerünkkel), azonnal vehető a papír, bár rövid távon visszaváltási díjat azért fel szoktak számolni az alapkezelők, megakadályozandó ezzel a spekulációt.

Kinek milyen alapot ajánlunk?

Természetesen többféle megközelítés is létezik, mi egy könnyen átláthatóval próbálkozunk:

Akik nem szeretnének rizikót vállalni mindenképpen állampapíralapba fektessék pénzüket.

Akik kockázatkedvelők, húzhatnak a részvényalapok, esetleg külföldi részvényalapok felé.

Akik rövid távon gondolkodnak, tegyék pénzpiaci alapba pénzüket, itt a legkisebb a hozamváltozás esélye.

Akik hosszú távon szeretnének befektetni, a részvényalapok mellet választhatják az ingatlanalapokat is.

Akik szeretnének magukat a nemzetközi részvénypiacokon érezni, de elriasztja őket annak díjvonzata, szálljanak be nemzetközi részvényalapokba. Nyugatra és Kelet-Európába is elindulhat így a befektető, annak függvényében, melyik tetszik neki jobban.

Hol volt elérhető a legnagyobb hozam?

Az alapok teljesítményét figyelembe véve egyértelmű a kötvénypiacon szereplő alapok fölénye, messze túlteljesítve a többi fajtát. Ennek legfőbb oka természetesen a részvénypiacok gyengélkedése. A pénzpiaci alapok hozam könnyen belőhető, megbízható, a részvénybe fektető alapokból vásárlók ellenben szívhatták a fogukat az elmúlt egy évben.

Évesített hozam, 2001 június
13-ai állapot
Negyedév
Félév
Év
Kötvény
11,60 %
12,56 %
9,95 %
Pénzpiaci
9,01 %
9,74 %
8,88 %
Nemzetközi kötvény
-8,58 %
-1,90 %
5,42 %
Vegyes
0,52 %
-3,95 %
-2,94 %
Ingatlan
13,76 %
-3,76 %
-4,96 %
Nemzetközi részvény
3,45 %
-23,74 %
-13,89 %
Részvény
-14,96 %
-26,10 %
-21,43 %
Benchmark indexek
BUX
-1,72 %
-28,70 %
-26,07 %
DJ Eurostoxx
13,91 %
-20,15 %
-19,23 %
MAX Composit
13,26 %
14,23 %
10,83 %
RMAX
9,77 %
11,13 %
10,66 %

Mit hoz a jövő?

A jövőről: valószínű, hogy a kötvényalapok továbbra is kellemes hozammal kecsegtetnek, tekintettel a devizaliberalizáció kedvező hatására. Várhatóan tovább bővül az ilyen alapokban kezelt vagyon mérete is.

A hazai részvénypiacot elnézve csak óvatosan ajánlhatók a hazai piacra befektető alapok. De a kép kissé csalóka, hiszen szinte mindegyik alap kezdi feltölteni magát külföldi papírokkal, így némi utánajárás után ebbe is belevághatunk. Egyértelműen azonban semmit sem lehet előre állítani – akár még a részvénypiacok is feltámadhatnak…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik