Belföld

FigyelőBarométer – június 12.

Újabb három lezárt fejezettel Magyarország a csatlakozási tárgyalások élére ugorhat (+1). Elmaradhat a parlament tavaszi ülésszaka (-1). Menesztett igazgatók a Concordiánál, Szabadit kizárták a frakcióból - mégiscsak van valamilyen felelősségük a kormányközelieknek (+1)? Emelkedik a FigyelőBarométer.

Minden bizonnyal három újabb fejezetet zárhat le Magyarország a csatlakozási tárgyalások mai fordulóján. Miután a múlt héten és hétfőn az uniós tagoknak sikerült megegyezniük a közös állásfoglalásban, minden akadály elhárult a munkaerő és a tőke szabad áramlásáról, valamint az adózásról szóló rész kipipálása elől. Címlapon is hozzák a hírt a vezető lapok, némi versenyjelleget adva a csatlakozási tárgyalásoknak. A tagjelölt országok között ugyanis Magyarország a ma lezárható három fejezettel az élre ugorhat, hiszen 22 témakörön lesz már túl. A múlt héten még irigykedtünk Szlovéniára és Észtországra, mert megelőztek minket, most azonban visszavesszük a minket megillető pozíciót – hangzik néhány vélemény, ám a megközelítés nem támogatandó. A cél ugyanis közös, nem érdemes kiélezett versengéssé minősíteni az EU csatlakozást. Ennél sokkal fontosabb az, hogy Magyarország – a mezőgazdaság és a közlekedéspolitika kivételével – minden igazán kritikus joganyagrész megvitatását maga mögött tudhatja a mai nappal. Valójában ennek kell örülnünk, még akkor is, ha az íreknek a nizzai szerződésre adott “nem” szavazata meglehetősen megbonyolítja az Unió keleti bővítését.

Újabb balegyenest kaphat a törvényhozó hatalom nagy ellenfelétől, a végrehajtótól. Igaz ugyan, hogy a több mint 200 éve, Montesquieu óta “felfedezett” hatalmi ágak közötti munkamegosztás elméletileg egyenlő szerepet tulajdonított mindhárom ágnak, ám erre az esetek többségében a végrehajtó hatalom, vagyis a kormány nem igazán figyelt, és megpróbált minél inkább a parlament, a törvényalkotók feje fölé nőni. Elmaradhat az országgyűlés tavaszi ülésszaka – tudta meg a Világgazdaság, miután a Fidesz-MPP áprilisban tartaná a 2002-es választások mindkét fordulóját, és amúgy is csak háromhetente ülésezik a Ház. A választások előtti törvénykezési szünet ugyan általánosan elfogadott – ne a Parlamentben legyen a kampány -, ám négy hónapos szünetre még nem volt precedens. Az ellenzék persze tiltakozik – tegyük hozzá, jogosan -, hiszen ez azt jelentené, hogy a kormány éppen a választások előtt parlamenti kontroll nélkül dolgozhatna.

Nem ahhoz lettünk szoktatva, hogy bárkinek is számolnia kellen a komolyabb lebukás veszélyével, aki a húsosfazék közelében van. Lehetett bármilyen botrányszagú esemény az elmúlt években, lehetett bármilyen összeférhetetlenség, homályos múlt, bonyolult céges kapcsolatrendszer, bizonyos emberek mindig fel-feltűntek stratégiai pozíciókban. És ott is maradtak. Ezért hatott némiképp meglepetésként – még ha tudjuk is, hogy a húsosfazék közelében lévő kisebb csoportosulásra mostanában nem járnak igazán jó idők -, hogy menesztették a Concordia Közraktár Rt. éléről a teljes igazgatóságot, és hogy Szabadi Béla, volt FVM politikai államtitkárt kizárták a kisgazda frakcióból, miután több százmillió forintos hűtlen kezeléssel és csalással gyanúsítják. Bár az agrárminisztérium nem indokolta a Concordia lefejezését, mindenki számára világos, hogy az utóbbi hónapokban látott sorozatos botrányokból lett elegük egyeseknek. Egyszerűen már kínos volt. Miután pedig Szabadi mától csak független képviselő, a jövő héten minden bizonnyal a honatyákat megillető mentelmi jogát is felfüggesztik. Az országgyűlés kiadja, az ügyészség pedig szabadon vizsgálódhat, persze kérdéses, hogy mit fog találni. Mindegy, már ez is szép eredmény – csak azt sajnáljuk, hogy a számonkérés, a felelősségrevonás nagyon ritkán, akkor is csak politikai csatározások járulékaként jelenik meg az ország előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik