Belföld

Unalmas napok

Mély álomba szenderült a tőzsde, a részvényárak minimális forgalom mellett lassan csorogtak lefelé, a BUX 1,6 százalékos gyengüléssel zárta a csonka hetet, tükrözve ezzel a kelet-európai börzék heti átlagos teljesítményét.

Pénz- és állampapírpiacAz állampapírok körében a devizaliberalizáció éreztette hatását a múlt héten. Mintegy hatszoros túlkereslet jellemezte a legrövidebb diszkont kincstárjegy keddi aukcióját. Az ÁKK az előzetesen felkínált 12 milliárd helyett 15 milliárdnyi papír bocsátott ki, az aukción 10,85 százalékos átlaghozam alakult ki, ez 17 bázisponttal alacsonyabb az előző heti kibocsátáshoz képest.

A két héttel ezelőtti aukciókhoz viszonyítva 36, illetve 29 bázispontos mérséklődést mutatott a hat, illetve tizenkét hónapos DKJ átlaghozama (10,45 és 10,25 százalék). Mindkét papírból az eredetileg meghirdetett mennyiséget bocsátották ki.

A rövidebb lejáratokon nagyobb, a távolabbi kifutásokon valamivel kisebb mértékben csökkentek a referenciahozamok a héten.

A DWIX index értéke öt bázisponttal csökkent (10,74 százalék).

A forint folytatta az eddigi trendet, újabb csúcsra emelkedett az euróval szemben, a sávban is új rekordot állítva fel, a középtől számítva 8,6 százalékra távolodott el az erősebbik oldalon. A dollárral szemben közel két százalékkal erősödött a múlt héten a nemzeti valuta (294,54).

Térségünkkel ellentétben meglepően jól teljesítettek a nyugati piacok, annak ellenére, hogy a tengerentúlon szinte kizárólag kellemetlen hírek jelentek meg a héten. Európában többé-kevésbé semleges makroadatok kerültek nyilvánosságra: az eurózóna májusi termelői árindexe, illetve az első negyedéves GDP-növekedés a vártnak megfelelően alakult, keserűbb szájízt csak a visszaeső bizalmi indexek, illetve a német ipar gyenge számai okoztak.

Amerikában viszont a termelékenységi index öt éve először mutatott negatív értéket az első negyedévben, az ipar megrendelései pedig jelentős visszaesését hoztak áprilisban. Az adatok alapján valószínű az újabb, immáron hatodik kamatcsökkentést a Fed két hét múlva esedékes ülésén (az elemzők egyöntetű álláspontja szerint 25 bázispontos enyhítésre lehet számítani).

De a felfutó piacokon lehet, hogy korán örültek. Ha már a makroszámok nem hatottak az erőteljes emelkedést mutató amerikai indexekre, a vállalati szféra megtette: a hét második felében több meghatározó társaság is kedvezőtlen jövőbeni eredményre figyelmeztetett. Profit warningot közölt a Hewlett-Packard, az Intel, a Juniper Networks és a 3Com is, így a Dow Jones péntekre már előző heti értékén állt, a Nasdaq pedig korrigálta jelentős felfutását (bár maradt így is elég).

Az olaj nem nagyon mozdul a harmincdolláros lélektani határ közeléből, mivel az OPEC országok a héten változatlanul hagyták a kitermelési kvótákat.

A legrosszabbul teljesítő börze a varsói volt. A lengyel befektetők masszív eladásai öt százalékos zuhanást generáltak a kormány és a jegybank konfliktusa nyomán.

Itthon a tőke olyan messzire kerülte el a tőzsdét, amennyire csak az országhatár engedte. A befektetők az állampapírpiacon dolgoztak inkább. A részvények iránti kereslet hiányát mi sem jellemzi jobban, mint hogy a napi forgalom egyszer sem emelkedett négymilliárd forint fölé.

Három kisebb likviditású papír végzett az élen a kereskedés négy napja alatt, a Humet és a Démász három, a Pick két százalékkal javult. Tekintettel az elmúlt hetekben mutatott teljesítményükre, ez igazán időszerű volt.

Jóval nagyobb neveket találhatunk a hét vesztesei között. Az Antenna nyolc százalékot zuhant, a TVK pedig benézett a Mol által ajánlott felvásárlási ár alá, de az informatikai részvények is csúnya visszaesést könyvelhettek el.

A statisztikák szerint a Rába volt a legrosszabbul teljesítő részvény a héten (tizenkét százalékot vesztett értékéből), a 235 forintos heti mínuszban azonban jelentős szerepet játszott a 150 forintos osztalék, melytől kedden szabadult meg a papír. Hasonló okok miatt csökkent 90 forinttal a Graboplast árfolyama is (száz forintos osztalék mellett). Olvassa el részvényajánlónkat, ahol e két utóbbi papírt elemezzük >>

A nagyobb részvények közül egyedül a Richter állta a sarat. Fél százalékos emelkedése azonban kevésnek bizonyult a Mol egy, a Matáv és a korrigáló OTP négy százalék körüli esésével szemben.

Akár a perek heteként is bevonulhat ez a néhány nap a tőzsdetörténelembe. A Mol pert vesztett a Kőolajkutató Rt. ellen (tárgy: gázkitörés), a Richter szabadalmi vitát nyert a Pfizerrel szemben, míg a Picket a román akvizíciós célpont könyvvizsgálója fenyegeti jogi lépésekkel. Utóbbi a NABI példája alapján nem szerencsés dolog: csetepatéja a (saját) könyvvizsgálóval újabb visszaesést generált a gépgyártó részvényének árfolyamában, ráadásul a tőzsde is sanda szemel kezdett nézni a társaságra.

Az elkövetkezendő napokban világszerte inflációs adatokat közölnek. Bár a hazai árindexet német, francia és brit megfelelőjével egy napon, kedden hozzák nyilvánosságra, az igazi piacmozgató erő a pénteki amerikai inflációs jelzőszám lehet.

Tõzsdeindexek
Index
pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
6937,6
-1,66 %
-11,62 %
Varsó WIG
14712,7
-5,67 %
-17,56 %
Prága PX50
430,8
-0,90 %
-9,97 %
Frankfurt DAX
6187,2
1,01 %
-3,83 %
Párizs CAC
5439,9
0,13 %
-8,21 %
London FTSE
5950,6
2,43 %
-4,37 %
Nikkei 225
13430,2
-1,41 %
-2,58 %
Hang Seng
13808,9
5,08 %
-8,52 %
Dow Jones IA
10977,0
-0,12 %
1,76 %
Nasdaq
2215,1
3,05 %
-10,34 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik