Belföld

Teszt: mi van a markomban?

Hétfői tesztünkben a Handspring legújabb, tenyérbe simuló üdvöskéjét, a Visor Edge néven kiadott, figyelemreméltóan karcsú Palmtopot mutatjuk be. Kisebb, szebb és jobb, mint elődei.

Teszt: mi van a markomban? 1Hogy tegnap milyen apró méretűek voltak a Palm modellek, nem számít, hiszen a következő generáció úgyis kisebb lesz. A Psion 5mx sorozatát az apró Revo váltotta fel, a Palm IIIx modelljéből pedig a karcsú Vx lett. A Handspring sem maradhat ki a miniatürizálási lázból: az eredmény a Visor Edge, ami egyben a legkarcsúbb Visor gép. Kérdés azonban, hogy a vonzó külső mögé kukkantva milyen újdonságot találhatunk?

Adatok:

Handspring Visor Edge

Ár: 144 000 Ft

Webcím: http://www.handspring.hu

Előnyök: Ésszerű, lesimított külső

Sokoldalú bővítőhely

Fejlett Palm-alkalmazások

Hátrányok: Nagy bővítőmodul

Drága

Vélemény: Megvan mindene, leszámítva a színes képernyőt. Összességében remek gép, de az árcédulája kijózanító.

Kezelhetőség: 4

Felépítés minősége: 5

Szolgáltatások: 4

Ár/teljesítmény: 2

Átlag: 4

Az új készülék külseje a Palm Vx-szel összehasonlítva (hiszen ennek a babérjaira tör) kevésbé vadító, inkább diszkréten visszafogott. A piros, kék és ezüst színben is választható alumíniumburkolat kimondottan vonzóvá teszi.

Külsőre ugyanakkora, mint a többi Visor, de szemmel láthatóan vékonyabb. Karcsúsága ellenére elég masszív ahhoz, hogy a táskába csúsztatva vagy zsebre vágva semmi baja se essék. A védőtetőt két állásban is felnyithatjuk. Az elsőnél a tető majdnem derékszögben áll, így kapóra jön, ha le kell árnyékolni a képernyőt.

Ha a tokot levesszük, egy újabb csatlakozóra lehetünk figyelmesek. Ez nem más, mint a korábbi Handspring modelleken is megtalálható SpringBoard bővítő kisebb változata, melyhez számos külső eszköz kapható. Az Edge-nél azonban itt egy olyan bemenet van, melybe be kell illeszteni a készülékhez mellékelt modult, azon csatlakoztathatjuk az eredeti SpringBoard modulokat.

Ez a csatoló a berendezést háromszorosára dagasztja, de segítségével kapcsolhatunk bármilyen SpringBoard modult: mp3-lejátszót, modemet vagy digitális kamerát. Ha pedig nem használunk semmilyen kiegészítőt, a csatlakozót levehetjük, és mivel alig van súlya, külön is szállíthatjuk.

Az Edge képernyője a szürke 16 árnyalatát képes megjeleníteni, ráadásul sokkal tisztábban, mint a régebbi szürkeskálával működő Visor modellek. Az érintésérzékeny, hátulról megvilágított képernyő alsó negyedét a Graffiti kézírás-felismerő szoftver ikonjai foglalják el. A program kezelése csak egy kis gyakorlás kérdése, ha ilyen készülékünk van, mindenképp megéri megtanulni. Természetesen ezzel a megoldással csak rövidebb jegyzetet érdemes bevinni, nem pedig komplett dokumentumokat.

A Visor Platinum processzora 33 MHz-es, és 8 MB memóriát találhatunk benne. A gondosan megírt Palm operációs rendszernek köszönhetően az Edge fürgén működik, a memória pedig bőven kielégíti a legtöbb alkalmazás igényét. A 8 MB-ba nem kevesebb mint 12 ezer cím és hatezer bejegyzés fér el.

Mivel az Edge-en ugyanaz az operációs rendszer fut, mint a többi Palm gépen, igen sok alkalmazás áll a felhasználó rendelkezésére – számuk ma már több ezerre tehető. Roppant egyszerű például az asztali gép és az Edge adatainak szinkronizálása. Ha behelyeztük az Edge-et az USB-bölcsőbe, és lenyomjuk a HotSync gombot, pár perc alatt frissülnek az asztali gép és a tenyérmasina adatai.

Az Edge egyik hátulütője a borsos ár. A monokróm képernyő miatt különösen sokalljuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik