Belföld

PanTel Rt. – 3,5 GHz frekvenciasáv

A 3.5 GHz sávban szerzett frekvenciablokk segítségével a PanTel tovább növelheti piaci részesedését

Budapest, 2001. június 11. – A Budapesti Hírközlési Felügyelet (BHF) által rendezett árverésen a PanTel Rt. jogosultságot szerzett frekvenciablokk használatára a 3,5 GHz sávban.

A 3,5 GHz frekvenciasávot alkalmazó új hálózati technológia elsősorban a kis és közepes forgalmi és sávszélesség igényekkel (64 kBit – 2 Mbit) rendelkező társaságok csatlakoztatására használatos. A PanTel eddig leginkább a közepes és nagy forgalmi és sávszélesség igényeket támasztó ügyfelek kiszolgálására törekedett mintegy 3.700 km hosszú országos kiterjedésű száloptikai hálózatára támaszkodva. A 3,5 GHz frekvencia révén azonban most lehetőség nyílt további terjeszkedésre a kis és közepes méretű (SME) vállalkozói szegmensen is.

A 3,5 GHz frekvencia távközlési alkalmazásának legnagyobb előnye az, hogy ebben az esetben nincs szükség kábelfektetésre vagy más szolgáltatók távközlési hálózatainak költséges bérletére. A technológia révén a PanTel más szolgáltatóktól teljesen függetlenül képes folyamatosan és magas színvonalon ügyfeleit kiszolgálni. Az új rendszer két legfontosabb alkotóeleme egy minimális kiépítést igénylő bázisállomás és egy szabvány A4-es papírlapnál kisebb fali antenna. A vevőegység és antenna kompakt mérete miatt szinte észrevétlenül illeszthető a környezetbe.

“A 3,5 GHz frekvencia alkalmazás révén ügyfeleinknek teljes körű szolgáltatást nyújthatunk burkolatfelbontás, kábelfektetés és egyéb építési munkák nélkül. Ez nemcsak azért fontos számunkra, mert így jelentősen csökkenthető a meghibásodás lehetősége, hanem azért is, mert a szolgáltatást kitűnő minőségben és elérhető áron nyújthatjuk ügyfeleinknek. Fontos szempont továbbá, hogy így a PanTel nem kényszerül kivárni a helyi hálózatok megnyitásának jelenleg lassú folyamatát ahhoz, hogy ügyfeleit, más szolgáltatóktól teljesen függetlenül, közvetlenül kiterjedt gerinchálózatához csatlakoztassa. A tervek szerint a PanTel már idén megkezdi a szolgáltatást ezen a frekvencián. A 3,5 GHz frekvenciasávon az előfizetők sokkal szélesebb körének tudunk egyénre szabott megoldásokat kínálni” – nyilatkozta Jan Mulder, a PanTel Rt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik