Belföld

Megjelent a Figyelő – Nyaralás 2001

Hogyan csökkenthető az utazások kockázata? Mik a legnépszerűbb úti célok? Hol a legolcsóbbak a repülőjegyek? A Figyelő legfrissebb számának mellékletéből sok mindent megtudhat, amire egy nyári utazás során érdemes figyelnie.

Megjelent a Figyelő – Nyaralás 2001 1Az utazni vágyó amerikaiak többsége már hosszú évek óta a megszokott utazási ügynök szolgáltatásait veszi igénybe. Az úti cél változhat, az utazási iroda is, amelynek ajánlatából választ a nyaraló, de a megbízható ügynök biztos pont az előkészületekben. A németek szintén kitartanak a többször is megbízhatónak bizonyult utazásközvetítő mellett. Az ár és a színvonal egyaránt megfelelő, miért is váltanának; ráadásul az egyre inkább koncentrálódó európai utazási piacon a konkurenciától sem lehet kedvezőbb ajánlatot várni. Ugyanannak a néhány irodának az ajánlatait kínálja mindenki.

Magyarországon ezzel szemben a bőség zavarával küzdenek az utazni vágyók, akiknek több mint ezer hazai utazásszervező és -közvetítő kínálja termékeit. Ráadásul nálunk még mindig nem a régóta tartó kapcsolat, az utazási iroda biztonsága, hanem az olcsóság a legfontosabb szempont.

Figyelő 30A Figyelő saját kérdőíves felmérése alapján összeállította a hazai piac 30 legnagyobb utazási irodájának listáját. Itt megtalálhatja, hogy kinek mekkora a forgalma, melyik iroda hova szervez utazásokat, értékesít-e repülőjegyeket, ad-e gyerekkedvezményt, és hogy hány irodája van az országban

Olcsóbb, mint máshol

Az utazásközvetítők szinte kizárólag magyar tulajdonú vállalkozások. A kilencvenes évek elejétől kezdve folyamatosan fejlődtek, de többségük nem tudott komoly tőkét felhalmozni. Ennek oka elsősorban a már említett árverseny. Nálunk sokkal olcsóbban lehet befizetni egy utazásra Krétára, Korfura, Rodoszra, mint ha ugyanezt Ausztriában vagy Németországban tennénk.

A többi desztináció esetében is általában jóval kedvezőbb pénzügyi feltételekkel utazhatunk Budapestről, mint a nyugat-európai városokból. Az utazási irodák árrése minimális, ennek persze az utasok a haszonélvezői, már amennyiben az alacsony árat tekintik a legfontosabb szempontnak a nyaralás kiválasztásánál.

Drágább, de biztos utakEgy novemberben életbe lépő gazdasági minisztériumi rendelet értelmében megnövelik azt az összeget, amelyet az utazásszervezőknek kaucióként le kell tenniük. Ez szinte tökéletes garanciaként szolgál arra, hogy csőd esetén az utazók még az előlegként befizetett pénzüket is visszakapják, viszont várhatóan több iroda bezárását is okozza majd. Az pedig szinte bizonyos, hogy drágulni fognak az utak, hiszen a forgalom 20 százalékában meghatározott kaució azokra az irodákra is nagy terhet ró, amelyek képesek lesznek megfelelni a jogszabály előírásainak.

Részletek a Figyelő Mellékletében >>

A legnagyobbak

A magyar turisztikai vállalkozások közül a legnagyobb forgalmat a Vista mondhatja magáénak. Egész utazási komplexumot hozott létre – kávézóval, ajándékbolttal, a legfontosabb ügyfeleknek külön irodával.

A nemrég gazdát cserélt cég fejlődését a repülőjegy-értékesítésnek köszönheti. Ez a szegmens világos szabályok mentén tevékenykedik, átlagosan 9 százalék az árrés a “ticket” forgalmazásakor, ehhez jön még a mennyiségtől függő visszatérítés.

A Vista egy időben a legolcsóbbnak számított a piacon, mivel százalékos árrésének nagy részét átengedte az utazóknak. A húzás bejött, pedig a repülőjegy esetében nagyon szigorúak az értékesítés feltételei.

A forgalom alapján piacvezető Vista viszont nincs igazán otthon a charterpiacon. Ott a Neckermann, a West Travel, az Eurotours, a Tensi Tours a legnagyobbak, de például a Menthol Travel vagy a Safari Travel is helyet követel magának.

Nagyon sok multinacionális iroda azért nincs jelen, mert nem óhajt ilyen csekély árréssel dolgozni, illetve nem is biztos benne, hogy a meglepően erős hazai tulajdonú cégekkel fel tudja venni a versenyt. Kivételnek számít a Neckermann, amely folyamatosan erősítette piaci pozícióját.

Biztosított utazások Utasbiztosítás hiányában egy külföldön elszenvedett baleset rémálommá változtathatja a családi nyaralást. A FigyelőNet cikke a társaságok különböző ajánlatait hasonlította össze. A szempontok között szerepel az ár, a biztosított poggyászkár, de az extrém sportokat kedvelők sem maradnak információ nélkül.

Részletek >>

A legkedveltebb uticélok

A nyaralóutak közül az idén nyáron is Görögország az egyértelmű sláger. A kilencvenes évek közepétől egyre több magyar turista utazik oda, a szárazföldi rész és a szigetek egyaránt kedveltek. A siker titka talán abban rejlik, hogy Görögország viszonylag olcsó, az Égei-tenger különösen szép, a görögök vendégszeretete pedig páratlan.

Ismét egyre népszerűbbé válik az Adria is. Hasonlóan kedvelt cél még Olaszország, Spanyolország és az egész mediterrán régió, Tunéziát is beleértve. Egyre nagyobb a kereslet az egzotikus, ám annál drágább utakra is. A Figyelő összeállításában 30, a legnépszerűbbek közül kiválogatott ilyen nyaralás összehasonlítását és költségeit találtatja meg.

A Figyelő cikke a legkedveltebb utazásokról >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik