Belföld

Szemben a nyugati árral

Meglepően jól teljesítettek a héten régiónk tőzsdéi, mialatt nyugaton folyamatosan morzsolódtak lefelé az indexek. A hetet másfél százalékos emelkedéssel, hétezer pont fölött záró BUX az élmezőnyben végzett.

Pénz- és állampapírpiacA héten egyetlen diszkont kincstárjegy aukciót tartottak, a felajánlott 12 milliárd forintnyi három hónapos diszkontra négyszeres túljegyzés érkezett, az átlaghozam öt bázisponttal 11,02 százalékra csökkent.

Az MNB hétfői kötvényaukcióján négy bázisponttal csökkent a hozamszint (11,05 százalék), a bank a beérkezett 72 milliárdnyi ajánlatból 43 milliárdnyit elégített ki. A Pünkösd miatt péntekre előhozott idei 23. kötvényaukción tovább csökkent a hozamszint (10,99 százalék, -6 bázispont), a százmilliárd forint feletti érdeklődés mellett 48 milliárd forintos kibocsátásra került sor.

Az egy hónappal ezelőtti aukciókhoz képest 57, illetve 67 bázisponttal csökkent a három-, illetve a tízéves államkötvények átlaghozama (9,19 és 7,94 százalék). Az ÁKK az előzetesen meghirdetett 24 milliárdnyi 2004/I helyett 30 milliárdot, a 12 milliárdnyi 2011/A helyet 15 milliárdot bocsátott ki.

A tízéves kifutás kivételével egyöntetű csökkenést mutaott a héten az állampapírok referenciahozama.

A DWIX index értéke változatlan maradt (10,79 százalék).

A forint újabb csúcsra emelkedett az euróval szemben, a sávban új rekordot állítva fel, a középtől számítva 7,4 százalékra távolodott el az erősebbik oldalon. A dollárral szemben egy százalékkal gyengült öt kereskedési nap alatt a nemzeti valuta (300,2).

A pesti tőzsde úgy ért el javulást az elmúlt héten, hogy azt a külső körülmények nem nagyon indokolták: Európában másfél éves mélypontra értek a beszerzési menedzserindexek, visszaesett a kiskereskedelmi forgalom, a Vodafone rendkívül gyenge eredményről (és kedvezőtlen hosszú távú kilátásokról) számolt be, kútba esett az Alcatel-Lucent fúzió is. Az európai tőzsdeindexek másfél százalék körül romlása mögött a telekomszektor bukdácsolása állt – ami azért itthon is érződött.

Amerikában a Sun ismételt profit warningjával indult a hét, ez a Nasdaqot gyorsan 2100 pont alá taszította. Nem hatott a piacokra a fogyasztói bizalom indexének meglepően nagy pozitív irányú májusi ugrása, mivel az előző hónap fogyasztási adatában ez még nem nagyon tükröződött.

Az amerikai piacok szerdáig folyamatosan estek. A Dow is áttörte a két hete meghódított 11000 pontos határt, korrigálni pedig csak a pénteki makroadatok nyomán tudtak.

Az elemzők ugyanis enyhén mellélőttek az USA-ban. A munkanélküliség – amelyet a szakértők 4,6 százalékra tettek korábban – múlt október óta először mutatva csökkenést, 4,4 százalékra esett, kedvezőbb képet festve a gazdaságról. Megjegyzendő, hogy a Wall Street szereplői az elmúlt hetek makroadatainak tükrében újabb kamatcsökkentést várnak a Fed június 27-ei ülésétől.

Itthon kellemes meglepetésekkel szolgáltak a statisztikusok. A kiskereskedelmi forgalom éves szinten 6,3 százalékkal emelkedett márciusban. A várakozások alatti mértékben, havi szinten 0,2 százalékkal nőtt az áprilisi termelői árindex (éves alapon 8,9 százalék lett, tizennégy hónapja a legalacsonyabb érték). Emellett a GDP vártnál kedvezőbb alakulása is optimizmussal tölthette el a befektetőket. A nemzeti össztermék az első negyedévben a várt 4,2 helyett 4,4 százalékkal bővült, a beruházások is kedvező képet mutattak.

A BUX a szerdai nyitás utáni, később korrigált esését leszámítva egész héten javult, és bár pénteken ötven pontos csökkenést mutatott, így is 7054 ponton zárt. A forgalom azért hagyott némi kívánnivalót maga után az első két napon. Hétfőn – az amerikai és angol piacok zárása mellett – mindössze kétmilliárd forint értékben kereskedtek a brókerek, és a forgalom kedden sem emelkedett hárommilliárd fölé. A hét második felére megélénkült a piac, nyolcmilliárd forint feletti kereskedési adatnak is örülhettünk.

A hét sztoriját a Mol felvásárlási ajánlata jelentette a TVK részvényeseinek. A nagylelkűségnek nyoma sem mutatkozott az olajtársaságnál. A 4184 forintos felvásárlási ár megfelel az elmúlt három hónap átlagának, nem valószínű, hogy sokan buknának az ajánlatra. Különösen a nagybefektetők esetében tűnik valószínűtlennek annak elfogadása. A TVK papírjaira amúgy csak egy napig hatott a hír (akkor jelentősen csökkent kurzusa), a pénteket viszont már 4400 forinton zárta, ami közel ötszázalékos emelkedést jelentett, míg a Mol részvényesei ennek felével voltak kénytelenek beérni.

A hét nyertese a Pick volt, enyhén megugró forgalom mellet tíz százalék feletti javulást mutatott. Az ezüstérmet az Egis érdemelte ki. Két kisebb papír végzett a sor végén, a Graphisoft nyolc, a Humet közel hét százalékkal vált olcsóbbá.

A távközlési papírok rémesen zártak, a Matáv és az Antenna három százalékos csökkenésével jelentősen visszafogta a indexemelkedést, melyet végül az OTP és a Richter hasonló mértékű emelkedése tudott csak megmenteni. Közben tovább nyílt a legnagyobb hazai bank elsőbbségi és törzsrészvénye közti spread, péntekre meghaladta a hatezer forintot. Ez mintegy húsz százalékkal magasabb a cseredíjnál. (Részletek az OTP törzsrészvények cseréjéről >>).

A napokban két jegybank ülésezik, de kamatcsökkentést ezúttal ne nagyon várjunk az angol, illetve a frankfurti illetékesektől. Inkább bízhatunk a magyar makroadatokban, így a fizetési mérleg kedden megjelenő és az ipari termelés szerdán nyilvánosságra kerülő számaiban.

Tõzsdeindexek
Index
pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
7054,5
1,55 %
-10,13 %
Varsó WIG
15597,1
-0,01 %
-12,61 %
Prága PX50
434,7
0,00 %
-9,15 %
Frankfurt DAX
6125,2
-1,58 %
-4,79 %
Párizs CAC
5432,7
-2,67 %
-8,33 %
London FTSE
5809,6
-1,36 %
-6,64 %
Nikkei 225
13621,8
-1,05 %
-1,19 %
Hang Seng
13141,4
-4,89 %
-12,95 %
Dow Jones IA
10990,4
-0,14 %
1,89 %
Nasdaq
2149,4
-4,51 %
-13,00 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik