Belföld

Rem Vjahirev életpályája

Rem Vjahirjev, a Gazprom távozni kényszerülő elnöke jelenleg 67 éves, 1989-től dolgozott az orosz mamutvállalatnál. A kujbisevi egyetemen szerzett diplomát 1956-ban, de csak jóval később, 1970-ben kezdett a gáziparban dolgozni, addig ugyanis főleg olajipari cégeknél helyezkedett el. 1965-től már igazgatói beosztása van, 1970-1982-ig a Dedurovsk vállalat gázüzletágának vezére.

Karrierje gyorsan ível felfelé, 1983-ban gázipari miniszterhelyettesé nevezik ki, de ezzel párhuzamosan az All-Union gáztermelő vállalat elnöke is. 1989-ben, amikor megalakítják a Gazpromot a minisztérium a vállalatcsoport elnökhelyettesének nevezi ki, közvetlenül Viktor Csenomirgyin alá.

Miután Csernomirgyint 1992-ben miniszterelnökké nevezik ki és távozik a Gazprom éléről, Vjahirjev lép a helyébe. 1996-ban ismét őt választják a vállalatcsoport elnökévé. Érdeme, hogy a ’90-es évek elején a viharos gazdasági viszonyok között sem szüneteltek soha a gázszállítások, és hogy a cég jelentős külföldi részesedéseket szerzett.

A számos ki nem fizetett gázszámla ellentételezéséül jelentős ipari vállalatokban szerzett részesedést, a kívülállók számára azonban ekkoriban nem volt világos, mekkora is tulajdonképpen a Gazprom csoport, milyen cégek is tartoznak hozzá. Egyes becslések szerint Vjahirjev évi 1-2 milliárd dollárt tett zsebre cége nyereségéből, és a Gazprom vezetői szinte ingyen juttattak vagyonrészeket rokonaiknak és barátaiknak. Hiába a dinamikus növekedés és a Putyinéhoz hasonlított befolyás, maga a vállalat jelentős reformokra szorul. A cég gázkészleteit 40 milliárd dollárra becsülik, ám a vállalat piaci értéke csupán 7-10 milliárd dollárt tesz ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik