Belföld

Politikai Barométer

A TNS Modus és a FigyelőNet csütörtökönként frissülő sorozatából megtudhatja, hogy éppen hol állnak a politikai pártok. Szimpátiaelemzések, politikai események hatásainak vizsgálata, friss közvéleménykutatási adatok a Politikai Barométerben!

Mit mutatnak a legutolsó közvéleménykutatási adatok?

A szocialista párt politikailag nem profitált a kormányzó pártok között kialakult konfliktusból, sőt, a Fidesz legutóbbi időkben tapasztalható megerősödése szemmel láthatóan immár az MSZP rovására történik. A két párt potenciális szavazóbázisa kiegyenlítődött, a szocialisták előnye elfogyott és mint azt más közvélemény-kutatások eredményei is jelezték a Fidesz némi előnyre tett szert. Legutóbbi (2001. május 20-ával lezárult) heti adatfelvételünk négy hétre görgetett átlagértékei a biztos szavazó pártválasztók körében helycserét sejttetnek, bár a különbségek a mérési hibahatáron belül esnek (Fidesz: 44%, MSZP: 43%).

Ha az egyes társadalmi rétegek szerint külön-külön is megvizsgáljuk a szocialista párt és a fiatal demokraták megítélését, akkor kitűnik, hogy nem ilyen egységes a kép. Az iskolázottság és az életkor szerinti csoportokra vonatkozó idősoros adatok külön táblában láthatók.

Politikai Barométer 1A TNS Modus eredményeiből egyértelmű: a felnőtt magyar lakosság élénken reagált arra, ami a kisgazdák körül történt. Az eseményekben leginkább érintett két párt iránti szimpátia-indexek és az elsődleges pártpreferenciák jellegzetesen megváltoztak a fejlemények időpontjaiban. Jellegzetesen átrendeződött a magyar politikai közvélemény. Természetesen az ilyen elemzések nem bizonyítékai az események és a pártok megítélése közötti összefüggéseknek, de jól mutatják, hogy az idősoros adatok mélyebb vizsgálata rendkívül hasznos lehet a politikai-, a társadalmi-, a gazdasági viszonyokat kutatók számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik