Belföld

Teszt: zenélő karóra és társai

CD minőségű zene karórából - ezt ígéri a Panasonic újdonsága. A Computer Akt!v laboratóriumában készült teszt bemutatja az egyik legjobb CD-író programot. Továbbá szól egy villámgyors adattovábbító eszközről is.

Teszt: zenélő karóra és társai 1Lejátszó az órában

Ez nem mp3-lejátszó, hanem egy, az mp3 kódolási eljárásnál jobb minőséget ígérő, AAC (Advanced Audio Coding) formátumú zenék lejátszására képes audioberendezés. Az univerzális tárolási megoldást jelentő SD RAM memóriakártya bélyeg méretű írható-olvasható eszköz. Egyedülálló kapacitásával, sebességével, teljesítményével a high-tech piac egyre gyakrabban alkalmazott terméke. A formátum fő jellemzője, hogy 3 szintű másolásvédelmi rendszer is van benne.

Adatok:

SV-SD75

Webcím: http://www.panasonic.hu

Ár: 149 990 Ft (bruttó)

Szolgáltatások: Gyufásdoboz méretű

AAC kódolású, kitűnő minőségű hangzás

SDMI másolásvédelem

LCD képernyő

ID információk kijelzése

Értékelés: Drága, de nagyon is szerethető kütyü, mely sportolóknak, audiómániákusoknak egyaránt örömére szolgálhat.

Kezelhetőség: 5

Szolgáltatások: 4

Hangminőség: 4

Küllem: 4

Ár/teljesítmény: 4

Átlag: 4

A cég SV-SD75 típusszámú terméke mellé egy 64 MB-os kártyát és egy író-olvasó egységet is mellékel. Erre nagyjából egy CD-nyi zene tölthető fel két különböző formátumban. Mp3-ban csak magnókazetta minőségben engedi feltölteni zeneszámainkat, míg az AAC formátumot használva CD-közeli minőséget is elérhetünk, ám cserébe fel kell adnunk a zeneszámok továbbmásolásának lehetőségét. A dalokat egy mellékelt programmal könnyen át tudjuk alakítani, és fel tudjuk tölteni a kártyára.

A készülékhez 18–64 MB-ig léteznek memóriakártyák, melyek jelenleg drágábbak a CompactFlash vagy a SmartMedia kártyákhoz viszonyítva. Hátránya a készüléknek, hogy falja az elemet, és nincs a fülhallgató zsinórján kézi vezérlő, mely kényelmesebbé tenné a távirányítást. Erénye viszont, hogy tetszetős és szépen szól.

Teszt: zenélő karóra és társai 2Iomega Zip 250 USB, FireWire adapter

Manapság nehéz olyan számítógépet találni, amelyben beépített Zip meghajtó lenne. Mintha valami különleges extra volna, amiért feltétlenül sok pénzt kell elkérni.

Adatok:

Iomega Zip 250 USB, FireWire adapter

Ár: 28 000 Ft

Internetcím: http://www.iomegaeurope.com

Rendszerkövetelmények:

Windows 98/MacOS 8.6

Pentium 100 MHz

FireWire port

31 MB szabad merevlemezhely

CD-ROM-meghajtó

Tulajdonságok: Az adatátviteli sebesség megduplázódik

Könnyen csatlakoztatható

A hatpólusú FireWire segítségével nem szükséges külön külső tápegységet használni

IomegaWare 2-es szoftvert tartalmaz

Értékelés: Lényegesen megnöveli a Zip 250 USB meghajtó átviteli sebességet.

Kezelhetőség: 4

Teljesítmény: 4

Szolgáltatások 2

Ár/érték: 2

Összesen: 3

A Zip Drive kapacitása nagy, de a párhuzamos porton csatlakoztatva a géphez nagyon lassú. Ezzel szemben az USB-s változat gyors, bár a 250 MB-nál kisebb kapacitású lemezeknél azért az USB is “döcög” egy kicsit.

Ezért az Iomega cég úgy döntött, hogy piacra dob egy FireWire adaptert a Zip 250-es meghajtókhoz, és ezzel elérte azt, hogy az adatátviteli sebesség megkétszereződött. Tesztjeink is igazolták a cég sebességre vonatkozó állítását: a másodpercenkénti olvasási sebesség 0,8 MB-ról, 1,5 MB-ra növekedett, bár az írási sebesség csak 26 százalékkal nőtt meg.

További előnye a FireWire kapcsolatnak, hogy könnyen csatlakoztatható és kompatibilis mind a Mac, mind a Windows operációs rendszerű gépekkel. A Mac gépeken minden bizonnyal népszerű lesz a szerkezet, kár, hogy hazánkban nem túl elterjedt a FireWire csatlakozó. Épp ezért mire az ember megvesz egy FireWire kártyát, a Zip Drive-ot és még lemezt is hozzá, elég sok pénzt költ el, ami nem teszi túl vonzóvá a szerkezetet.

Teszt: zenélő karóra és társai 3Easy CD Creator 5 Platinum CD-író program

A CD-író megvásárlásához már nem kell hosszú hónapokat gyűjtenünk, mert tömegcikk lett belőle. A választék is olyan nagy, hogy nem egyszerű megtalálni a megfelelőt. Amíg az egyik remek technikai tulajdonságokkal véteti észre magát, addig a másikhoz szoftvereket, üres CD-t, kártyát, matricát és még ki tudja, mi mindent mellékelnek.

Adatok:

Easy CD Creator 5 Platinum

Webcím: http://www.roxio.com, http://www.axico.hu

Forgalmazó: Axico

Ár: 21 780 Ft

Minimális konfiguráció:

Windows 95/98/Me/NT/2000

Szolgáltatások: Zene-, fotó-, video- és adat-CD-k írása

CD-borító tervezése

Mp3-kódolás

MPEG-1 kódolás

Videoszerkesztés

Hangszerkesztés

Fotóalbum létrehozása

Biztonsági másolás

Értékelés: Az Easy CD Creator 5 Platinum mutatós felhasználói felülettel büszkélkedhet. De nemcsak a felszín változott, hanem a program lehetőségei is jelentősen kibővültek.

Kezelhetőség: 4

Szolgáltatások: 5

Ár/teljesítmény: 5

Átlag: 5

A komplett, hardvert és szoftvert tartalmazó dobozos termékek mellett ugyanakkor egyre több az olcsó, úgynevezett OEM CD-író. Ezekhez a „zacskós” készülékekhez legtöbbször semmit nem adnak, még egy bitnyi programot sem, de mivel áruk annyira csalogató, mi is beszereztünk egyet. A legjobb alkalom, hogy kipróbáljuk a Roxio népszerű programjának, az Easy CD Creatornak legfényesebb változatát, a Platinumot.

Eddig is köztudott volt, hogy az Easy CD Creator a könnyű kezelés mellett igen gyorsan és főleg biztonságosan írt CD-ket. Nemhiába számít a legnépszerűbb programnak. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy a számítástechnikában, főleg a multimédiában gyors a fejlődés. Például havonta jelennek meg a gyorsabbnál gyorsabb CD-írók, s ezekhez a programoknak is alkalmazkodniuk kell. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az mp3, az mpeg és a video-CD már alapkövetelménynek számít. Lássuk, sikerült-e ezekre a kihívásokra választ adnia a Platinumnak!

Az első változást már a szoftver telepítésekor felfedezhetjük, mert a ma divatosnak számító „választható felépítő” formában indul el a telepítőprogram (a Microsoft Office 2000 is ezt használja). Mivel az Easy CD Creator 5 Platinum dobozos szoftver, így mindent megtalálhatunk a CD-n, amire csak szükségünk lehet. Ne tévesszük össze az egy-két ezer forintért megvásárolható zacskós változatával! A telepítést, majd az indítását követően látványos, úgynevezett intuitív felhasználói felülettel találkozunk.

Ez a Platinum központi része, innen az összes szolgáltatás elérhető egy kattintással, majd bezárása után ugyanide jutunk vissza. Főbb részei: zene (audio, mp3), data (CD-másolások, backup), videó (fotóalbum, videobemutató, mpeg, fotó-CD), CD-másoló, CD-feliratozó. Nézzük sorban!

A zenei rész lehetővé teszi, hogy összeállítsunk egy CD-t kedvenc számaikból, ezek közé átmeneteket, szűréseket, valamint halkításokat is beillesszünk. Precízebbeknek szűrő, 10 sávos equalizer és a hibajavító Spin doctor áll rendelkezésre. Az audió CD-ről mp3-as adatokat állíthatunk elő, valamint fordítva: az mp3-as zenéket felírhatjuk audio CD-ként.

A multimédia másik területe a fotó-, video- és mpeg-animáció. A Platinumban ezek kezelése, sőt még elkészítése is lehetséges. A Fotó menüt választva a PhotoRelay programmal digitális fotóalbumot készíthetünk, melyeket feliratozhatunk, illetve speciális effektusokkal színesíthetjük. A Vide Impression névre keresztelt részben megírhatjuk video-CD-ként.

A Platinum a próbák során nagyon kezesnek mutatkozott, a fogd és vidd módszer ismét bevált. Szolgáltatásai már-már zavarba ejtően kibővültek. Nem is tudjuk, mit lehetne még beletenni, lassan már magától elkészíti a CD-t. Ráadásul kezdőknek is ajánlható, mert hihetetlenül egyszerű kezelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik