Belföld

Még mindig leszállóágban az amerikai gazdaság

Az elemzői várakozásoknál is kisebb mértékben, éves szinten csupán 1,3 százalékkal nőtt az amerikai GDP az idei első negyedévben. A jelek szerint a FED sorozatos kamatvágásai egyelőre nem hozták meg a várt fordulatot.

A múlt…A tavalyi utolsó negyedévben 1, míg 2000 első negyedévben 4,8 százalék volt a GDP növekedésének üteme. Az év egészére az elemzők 2 százalék körüli gyarapodást prognosztizálnak.

Még mindig leszállóágban az amerikai gazdaság 1A ma közétett, felülvizsgált GDP adat arról árulkodik, hogy az amerikai gazdaság a kormány előzetes, áprilisban még 2 százalékos gyarapodásról szóló becslésénél is lassabb ütemben bővült az idei első negyedévben. Ráadásul a felülvizsgált makroadat az azóta visszafogottabb piaci várakozásokat is alulmúlta, az elemzők által várt 1,4 százalék helyett csupán 1,3 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. A gazdasági növekedés fékeződését támasztotta alá az is, hogy a vállalati készletszint 18 év óta a legnagyobb mértékben zuhant, és az üzleti beruházások is visszaestek.

Alan Greenspan FED elnök a New York-i Gazdasági Klub tegnap esti rendezvényén mondott beszédében aggodalmas hangot ütött meg. A fejlemények tükrében úgy tűnik a szövetségi jegybankelnök mindent megtett azért, hogy tompítsa a mai makroadatok kiábrándító hatását. Úgy fogalmazott: “nem kizárt, hogy a korábban feltételezettnél is nagyobb mértékben gyengülhet az amerikai gazdaság teljesítménye, ami további monetáris lépéseket – értsd újabb kamatcsökkentést – tehet szükségessé.” Greenspan úgy vélte, hogy az idei összességében 2,5 százalékpontos kamatvágás majd csak az utolsó negyedéves GDP javulásában érezteti hatását.

Kamatvágások…A FED az idén mrá 5 alkalommal csökkentette az irányadó kamatlábat. Az utolsó, május közepén végrehajtott lépés azt jelentette, hogy a kamatszínvonal 7 éves mélypontra, 4 százalékra esett. A szövetségi jegybank következő ülését június 26-27-én tartja.

A gyengélkedő gazdaság magyarázatot ad arra is, hogy miért csökken a vállalatok jövedelmezősége. Az adózott nyereség az idei első három hónapban éves szinten 3,1 százalékkal mérséklődött, míg az ezt megelőző három hónapban a nyereség 4,3 százalékkal zsugorodott. A tőzsdei társaságok nettó profitja 1998 óta első ízben mérséklődött két egymást követő negyedévben.

A tengerentúli tőzsdék egyelőre visszafogott gyengüléssel reagáltak a hírekre. A Dow Jones 0,6 százalékkal, 11 052 pontra csökkent, miközben a Nasdaq Composite 1,4 százalékkal 2250 pontra esett. A pesti börze egyébént is lagymatag kereskedésére alig hatottak a New York-i fejlemények: a BUX a zárás előtt néhány perccel 0,6 százalékkal, 6932 pontra esett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik