Belföld

Adatvédelem az interneten

Szörfözve az interneten nem gondolunk arra, hogy nyomot hagyunk magunk után. Adataink rögzülnek, előkereshető, mikor, mit és hol néztünk meg. Mennyire tudhatjuk biztonságban adatainkat az interneten?

Adatvédelem az interneten 1Miközben a szörföző a világhálón barangol, letölt bizonyos oldalakat, bejelentkezik fórumokra, ezzel önkéntelenül is elárulja érdeklődési körét, szokásait, környezetének tulajdonságait. Ezzel célpontjává válhat a direkt marketinges cégeknek, rosszabb esetben pedig a rendőrség is begyűjtheti adatait.

Tévedés azonban azt gondolni, hogy jogilag szabályozatlan terület a személyes adatok megszerzése az internetről. A világhálóra ugyanúgy érvényes a polgári jog és az adatvédelmi törvény, mint a mindennapokra. Bizonyos esetekben azonban a bűnüldözés érdekei megkívánják, hogy a szolgáltató kiadja a netező adatait.

Német példaNémetországban ésszerű kompromisszumot sikerült találnia az 1997-ben elfogadott információs törvénynek. Megengedi, hogy a felhasználó vásárlási, használati szokásairól adatot gyűjtsenek és ez alapján személyiségprofilt alkossanak róla, megállapítva, mely cégek célcsoportjába tartozik. Ezek az összegyűjtött adatok azonban nem köthetők össze a felhasználó valódi nevével, csak a hálón használt álnevével.

Kéretlen üzenetek (spam)

Valószínűleg sokan tapasztalták már, hogy miután egy internetes üzleti fogásnak bedőlve (ingyen pizzát vagy más nyereményt remélve) megadták e-mail címüket, a postaládájukba bosszantó mennyiségben özönleni kezdtek a reklámüzenetek. Majtényi László adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint ilyenkor céltól eltérő adatkezelés valósul meg. Magyarországon ezt a tevékenységet még nem szabályozza jogszabály, ezért az adatvédelmi ombudsman ajánlásában felhívta a jogalkotót a hiányosság orvoslására.

Két eset lehetséges: a jogszabály vagy teljesen meg fogja tiltani a spamminget, vagy bizonyos korlátozásokkal jogszerűvé teszi. Az erre vonatkozó uniós irányelv engedi a kéretlen üzleti célú üzenetek küldését, de emellett előírja azt is, hogy ha egy felhasználó nem kíván ilyen üzenetet fogadni, az ő számára tilos legyen spamek küldése. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy egyfajta „Robinson-listát”, nyilvántartást kell létrehozni azok számára, akik nem szeretnének kéretlen üzenetet találni elektronikus postaládájukban.

Még egy német példaEgy németországi csomagküldő cégnél történt a következő, nem éppen egyedinek mondható eset. A cég operátorát megkörnyékezte egy konkurens cég, nagyobb összeget és munkát ígérve vevők címeiért cserébe. Az operátor lemásolta a címek nagy részét és mágnesszalagon a konkurencia rendelkezésére bocsátotta, amely ezután kiküldte prospektusait a reménybeli új vevőkörnek. Az esetre úgy derült fény, hogy az egyik régi vevő az első cégnél kezdett érdeklődni, mégis hogyan kerülhetett a másik cég címállományába.

Adatlopás más cégektől

Személyes adatainkhoz úgy is hozzáférhetnek illetéktelenek, hogy egyszerűen ellopatják egy másik nyilvántartásból. Az adatlopás a számítógépes bűnözés egyik legelterjedtebb formája. Különösen a vevőlisták, a vásárlói szokásokra vonatkozó információk ellopása számít jövedelmezőnek.

Ennek lehetőségét gyakran az adattárolás hiányosságai teremtik meg. Ezért fontos ügyelniük a cégeknek arra, hogy a tárolt adatok jelentőségét és tartalmát ne ismerhesse minden alkalmazott. A titkosabb adatokhoz való hozzáférést, mint például a vevők címe, érdemes szigorú jegyzőkönyvbe vetetni.

Adatvédelem az interneten 2Jogellenes adattovábbítás

Az adatvédelmi biztoshoz fordult panaszos egy amerikai cég weblapjáról termékbemutató CD-t rendelt. A demo-CD helyett az illető egy e-mailt kapott a cégtől, amelyben tájékoztatták, hogy adatait továbbították termékeik magyarországi viszonteladójának, egy bt.-nek. Az adatvédelmi biztos kérdésére a bt.-nél közölték, hogy rendszeresen érkeznek hozzájuk az amerikai cégtől olyan személyek adatai, akik az általuk forgalmazott termékek iránt érdeklődnek. A biztos megállapította, hogy az adattovábbítás az érintettek hozzájárulása hiányában jogellenes volt, és felszólította a céget az adatok törlésére.

Csak súlyos esetben1999 szeptemberében került a rendőrségről szóló törvénybe az a rendelkezés, amely felhatalmazza a rendőrséget, hogy az e-mailek tartalmazta információkat megismerje és felhasználja. Ez azonban csak külön bírói engedély birtokában és kizárólag súlyos (azaz legalább ötévi szabadságvesztéssel fenyegetett) bűncselekményeknél lehetséges. Ilyen bűncselekmény volt az a tizenöt éves kislány ellen elkövetett emberölés, amely kapcsán a rendőrség a kislány internetes levelezését is vizsgálta. A nyomozás sajnos nem vezetett sikerre, a levelezőpartnereknek csak a becenevét sikerült kideríteni.

Milyen adatokat lehet kiadni a rendőrségnek?

Emlékezetes eset volt, amikor közvetlenül azután, hogy az Újpest-Fradi meccs előtt megrongálták a pályát, valaki beírt az InterNetTo Törzsasztal fórumába, és beszámolt róla, milyen nehéz is volt felásni a fagyott földet a pályán. A IV. kerületi rendőrkapitányság kérte az InterNetTót, hogy adja ki a hozzászóló adatait.

A szerkesztőség az adatvédelmi biztostól kért állásfoglalást arról, kiadhatja-e. Az ombudsman megállapította, hogy mivel a fórum anonim jellegű (nem igényel előzetes regisztrációt a hozzászóláshoz), így az InterNetTo nem férhet hozzá jogszerűen a felhasználó adataihoz. Így nem is jogosult arra, hogy a rendőrséghez továbbítsa a hozzászóló nevét és lakcímét.

Titkosító szoftverek használata

Az üzenetekben továbbított személyes adatai védelmében, levél- és magántitkai megőrzése érdekében sok felhasználó titkosító eszközöket alkalmaz. Magyarországon az ilyen szoftverek használatával végzett titkosítás jelenleg nincs tiltva. Csak az államtitok és a szolgálati titok rejtjelezéséről van hatályban egy kormányrendelet, nemzetközi példák nyomán azonban várható, hogy a szabályozás a magánlevelezés titkosítására is kiterjed.

Azokban az országokban, ahol létezik erre nézve szabályozás, általában megengedik a rendvédelmi szervek számára a hozzáférést a titkosítókulcsokhoz. Kérdés, hogy ez Magyarországon is megengedett eszköz lesz-e a rendőrség számára. Az adatvédelmi biztos az ilyenfajta szabályozást károsnak tartaná, bár elismeri ennek előnyeit a bűnüldözés hatékonysága szempontjából.

Tanácsok szerverüzemeltetőknek

Az adatvédelmi törvény szerint azoknak a szerverüzemeltetőknek, amelyek birtokába a szolgáltatás nyújtása során személyes adat kerül, tájékoztatást kell adniuk a felhasználónak az adatok felvételekor. Legcélszerűbb a nyitó weblapra egy egyértelmű adatvédelmi nyilatkozatot tenni, amelyhez linkelve a kezelt adatok körére, az adatkezelés céljára, módjára és időtartamára vonatkozó tájékoztatás szerepeljen. A rendszer használata ennek a szabályzatnak az elfogadásához köthető.

Az internetes szolgáltatót a birtokában levő személyes adatok védelméért, a technikai adatvédelem biztosításáért fokozott felelősség terheli. A felhasználó adatait csak akkor adhatja ki, ha az ehhez hozzájárul, vagy ha jogszabályok (mint például az előbb már ismertetett rendőrségi törvény) ezt megengedik.

Ha a szolgáltató ezeket nem tartja be, a jogszerűtlen adatkezelés miatt komoly kártérítésre, esetleg büntetőjogi szankciókra is számíthat. A Büntető törvénykönyv szerint akár egy év szabadságvesztéssel is sújtható, aki jogosulatlan adatkezelés vétségét követi el. Az a szolgáltató pedig, amely a technikai adatvédelem követelményeinek nem tesz eleget, szabálysértést követ el, és akár 60 ezer forintos pénzbírsággal is sújtható.

Az adatvédelmi ombudsman fegyverei •ajánlást adhat ki, amelyben felszólítja a bepanaszolt intézményt a jogsértés megszüntetésére;

•a bepanaszolt intézmény felettes szervének is jelezheti a jogsértést;

•évente beszámol a parlamentnek;

•kezdeményezheti az Alkotmánybíróság eljárását;

•indítványozhatja jogszabály kiadását;

•büntetőeljárást, szabálysértési és fegyelmi eljárást kezdeményezhet;

•a nyilvánosság támogatását kérheti.

Hova fordulhatunk?

Ha valakit személyes adatai kezelésével kapcsolatban sérelem ért, bírósághoz vagy az adatvédelmi biztoshoz fordulhat. Az ombudsman eljárásának megvan az az előnye, hogy ingyenes, a panasz pedig határidő és formai kötöttségek nélkül előterjeszthető. Az eljáráshoz nem kell ügyvédet megbízni, nincs ugyanis kötelező jogi képviselet, és a jogban járatlanok számára sem bonyolult. Az ombudsman eljárása ráadásul általában gyorsabb, mint a bíróságoké.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik