Belföld

Kik a magyar értékpapírok tulajdonosai?

A tőzsdei részvényeket tekintve a külföldi befektetők háromnegyed éve fennálló nettó eladói pozíciója megszűnt, állampapírok terén pedig továbbra is a vételi oldalon vannak - derül ki az MNB ma közzétett jelentéséből.

Kik a magyar értékpapírok tulajdonosai? 1Ellentétes tendenciák mutatkoztak az első negyedév folyamán az értékpapír-állomány alakulásában. Miközben az állampapír mennyisége piaci értéken 5385 milliárd forintra emelkedett (+7,4 százalék), a tőzsdei részvények állománya 2750 milliárd forintra csökkent (-19 százalék).

Az állampapír-állomány 371 milliárd forintos bővülésért leginkább az MNB-kötvény mintegy 200 milliárd forintos növekedése volt felelős. A részvénymennyiség csökkenésének okát pedig egyértelműen a tőzsdei kapitalizáció zsugorodásában, az árfolyamok zuhanásában kell keresni.

ÁllampapírokA jegybank az állampapírok közé sorolja a hazai kibocsátású, forintban denominált államkötvényeket, kincstárjegyeket és az MNB-kötvényt.

Kinél vannak az állampapírok?

Az állampapírok immár több mint negyede a hitelintézetek kezében van. Három hónap leforgása alatt 23 százalékkal, mintegy 270 milliárd forinttal több állampapír fölött rendelkeznek.

Az MNB részesedése ugyanakkor drasztikusan visszaesett: a korábbi 8 százalékkal szemben ma már csak 3,4 százalékkal részesedik. Ennek magyarázata egy tőről fakad, a tartalékolás év eleji bevezetése során a jegybank állampapírokat adott a bankoknak, ezekkel kötötte le a felszabaduló likviditást.

Kik a magyar értékpapírok tulajdonosai? 2A jegybank és a hitelintézetek közötti átrendeződést leszámítva a legjelentősebb változás a külföldiek birtokában lévő állampapíroknál történt. Immár övék az összes forgalomban lévő állampapír 15,8 százaléka, holott tavaly év végén ez az arány csupán 15,3 százalék volt. Ennek megfelelően a külföldiek kezében március végén 11 százalékkal több, 853 milliárd forintnyi állampapír volt, szemben a tavaly december végi 765 milliárddal.

A háztartások birtokában lévő állampapírok piaci értéke hiába nőtt 52,5 milliárd forinttal, részesedésük a teljes állományon belül 16 százalékról 15,9 százalékra mérséklődött.

Arany középútA befektetési alapok töretlen népszerűségét jelzi, hogy összesített nettó eszközértékük az első három hónapban 3,1 százalékkal bővült. Ez ugyan elmarad az állampapír-portfolió növekedési ütemétől, ennek oka azonban az, hogy a részvényállomány látványosan csökkent, vagyis a 3 százalékot meghaladó gyarapodás nagyjából a befektetési alapok összetételét (az állampapírok dominanciáját) tükrözi.

És a részvények?

A tőzsdei részvények körében megszűnt a külföldiek háromnegyed éve fennálló nettó eladói helyzete, a tulajdonosi részarányok azonban nem változtak számottevően. A külföldiek tulajdonában lévő részvényállomány az első negyedév során 467 milliárd forinttal csökkent, 2001 március végén 1933,7 milliárd forint volt. Így a külföldiek részesedése a tőzsdén jegyzett részvényekből 70,3 százalékra mérséklődött a tavaly év végi 70,7 százalékról.

A negatív hozamok miatt az már korábban is sejthető volt, hogy a kisbefektetők körében az idei első három hónapban sem volt népszerű a pesti börze részvényparkettje. Ezt most az MNB jelentése is egyértelműen alátámasztja, hiszen tulajdonarányuk a korábbi 8 százalékról 7 százalékra zsugorodott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik