Belföld

FigyelőBarométer – május 21.

Építési engedély boom (+2). Visszaszorulóban a magyar tőzsde (-1). Veszteséges a brókerszektor (-1). Stagnál a FigyelőBarométer.

A főváros vezetRegionális bontásban egyértelműen Budapest viszi a prímet: a fellendülés olyannyira látványos, hogy háromszor annyi építkezést indítottak, mint amennyit befejeztek. A Bau-Data becslése szerint az egész országban idén 26 ezer lakás épül. Ez alaposan elmarad a kormány 40 ezres tervétől.

Építési engedély boom

Megjött a magyarok építkezési kedve, legalább is ezt jelzi a Bau-Data legfrissebb konjunktúrajelentése. Eszerint az év első negyedében másfélszer annyi építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyúttal ennyivel több lakás el is készül 2001-ben. Ingatlanpiaci szakértők az engedélyek iránt megnőtt keresletet jórészt azzal magyarázzák, hogy több új telektulajdonos is ezzel szeretné elkerülni illetékfizetési kötelezettségét. Ehhez csupán azt kell vállalnia, hogy négy éven belül megszerzi a használatbavételi engedélyt, akkor mentesül a tíz százalékos illeték befizetése alól.

Hogyan változik? A kelet-közép-európai befektetők számára kedvezőtlenek a változások. A magyar papírok súlya 0,02 százalékponttal, 0,03 százalékra csökken. Ugyanekkora mértékben zsugorodik a lengyel és a cseh részarány is, annyi különbséggel, hogy a lengyel részvények súlya 0,04 a cseheké pedig 0,01 százalék lesz.

Visszaszorulóban a magyar tőzsde

A Morgan Stanley Capital International (MSCI) a hét végén hozta nyilvánosságra az új MSCI indexsorozat számítási metódusát és az indexkosár részletes listáját. A jövőben a kalkuláció során nagyobb súlyt kap az egyes papírok közkézhányada. A kelet-közép-európai befektetők számára rossz hír, hogy tovább csökken a régió súlya az MSCI indexekben. Ez pedig azt valószínűsíti, hogy a külföldi befektetési alapok a korábbinál is kisebb figyelmet szentelnek majd régiónk tőzsdéinek, ami mind a forgalomban, mind pedig a részvények árfolyamában tükröződni fog.

Olvassa el elemzésünket az MSCI változásának várható hatásairól! >>

Veszeteséges a brókerszektor

Papírformaszerű eredménnyel zárták az első negyedévet a koncentrálódó brókerpiac maradék szereplői. A hanyatló tőzsdei forgalom ugyanis már-már közhelyszerűvé tette, hogy befektetési szolgáltatási tevékenységből nagyon nehezen lehet megélni. Az alkuszcégek jelentéséből kiderül, hogy az adatait közzétevő harminc brókercég közül mindössze 13 termelt nyereséget. Szakértők szerint elsősorban azok a cégek voltak eredményesek, melyek nemcsak a tőzsdei részvényügyletek jutalékaiból éltek. A nyereséges brókercégek jövedelemezőségét nagymértékben javította az állampapír-kereskedelmi és vagyonkezelői tevékenység.

Olvassa el elemzésünket is! – Brókerpiac: Ismerkedés az éhhalállal >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik