Belföld

Borúlátóbbak a hazai internetszolgáltatók

Az ingyenes internetszolgáltatók megjelenése óvatosabbá tette fizetős társaikat: az előfizetői tábor tavaly még 51 százalékosra taksált idei növekedési üteme mostani előrejelzésük szerint csupán 34 százalék lehet.

Borúlátóbbak a hazai internetszolgáltatók 1A GKI Gazdaságkutató Rt., a Webigen Rt. és a Sun Microsystems Magyarország együttműködésében készített felmérés tanúsága szerint az internetszolgáltatók elsősorban a bérelt vonalú hozzáférés esetében várják az árak mérséklődését. A hagyományos rézvezetekés és ISDN hozzáférés terén ugyanakkor az előfizetői díjak stagnálását prognosztizálják.

Várakozásuk szerint a hagyományos kapcsolt vonalon csatlakozók részaránya tovább csökken, és mind többen választják majd az ISDN és bérelt vonalas csatlakozást. Érdekes, hogy a kábeltévé-előfizetők száma az átlagosnál alacsonyabb ütemben, 25 százalékkal nőhet 2001-ben.

Ingyen.netA világháló előfizetői díj nélküli elérését fej-fej mellett jelenleg két cég, a Freestart és a Kiwwi kínálja. Jelenleg 20 százalékosra becsült összpiaci részesedésük látványosan bővül: míg februári adatok szerint 189 ezren használták szolgáltatásukat, ez a szám év végére 376 ezerre ugorhat.

Az ingyenes internetszolgáltatók piacra lépését a versenytársak jókora szkepticizmussal fogadták. Ez nem is csoda, hiszen forgalmuk legnagyobb hányada továbbra is az előfizetői díjakból származik, még ha ennek aránya a következő egy évben várhatóan némileg csökkenni is fog.

Mára világossá vált, hogy miben rejlik az ingyenes net titka: a megnövekedett látogatottság értékessé teszi az oldalon található reklámfelületet. A fizetős szolgáltatók szintén a reklám- és a szerverbérlési díjból származó bevételek megugrásában bíznak.

Ha kérdezne……forduljon a FigyelőNet internetszakértőjéhez:

Drajkó László, az Axelero vezérigazgatója várja olvasóink kérdéseit

Igaz, éppen az elmúlt néhány hónap nemzetközi tapasztalatai bizonyítják, hogy a netes hozzáférést ingyen kínáló cégek sem mind életképesek. A hazai szolgáltatók stratégiájában – a Kiwwinél minden kétséget kizáróan – az internetes elérés csupán a kezdő lépés. A most megnyert felhasználókra a távközlési liberalizáció után további szolgáltatások lehetséges ügyfeleiként számítanak. Ezt jelzi az is, hogy nyitóoldalukat mára portállá fejlesztették.

Ennek tükrében némi fenntartással kezelhető a fizetős szolgáltatók várakozása, miszerint a piacon enyhén csökken a rendkívül kiélezett verseny intenzitása. Azzal viszont már ők is maradéktalanul egyetértenek, hogy az elektronikus kereskedelemben és annak részpiacain – az internetes reklámpiac és a tartalomszolgáltatás terén – fokozódik a verseny.

Olvassa el…… háttéranyagainkat:

Gyorsít a kiwwi!

Fókuszban a pénzügyi szektor

Fókuszban a vállalati szféra

Az internetszolgáltatók többsége hosszabb távon is versenyképesnek tartja cégét. A versenyképesség javulását gátló tényezők közül a magas működési, hardver- és szoftverköltségeket, a túl sok és a domináns versenytárs jelenlétét, valamint a drága szakképzett munkaerőt tartják a legjelentősebbnek. A felmérés tanúsága szerint a versenyképesség javulását kevésbé befolyásolja az alacsony saját tőke, a drága külső forrás és az alacsony sávszélesség. A válaszadók a következő 12 hónapban a jelenlegi maximális kimenő sávszélesség átlagosan 32 százalékos bővítését tervezik. Ez a növekedési arány a maximális bemenő sávszélesség esetében 25 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik