Belföld

Mégsem lesz lengyel kőolaj-finomítója a Molnak?

Jelentősen romlottak a Mol esélyei Gdanskban, miután a lengyel olajipari privatizációért felelős Nafta Polska igazgatósága tegnap lemondott.

Hiányzott az összhangA PKN Orlen, az elsőszámú lengyel olajcég 18 százalékos részvénycsomagjának értékesítésekor a kincstárügyi minisztérium azt fontolgatja, hogy a pakettet idén szeptember elején ágazati befektetőnek, esetleg az osztrák OMV-nak értékesíti. A Nafta Polska igazgatósága ugyanakkor ellenezte ezt a tervet, úgy vélte, hogy a piaci feltételek miatt az időpont nem alkalmas az értékesítésre.

A kincstárügyi minisztériummal támadt nézeteltérés miatt szerdán távozott az olajipari privatizációt bonyolító Nafta Polska állami holding ügyvezető elnöke és vele együtt az igazgatóság másik két tagja. Az olajipari vezetőség általában sem értett egyet a kincstárügyi minisztériummal a privatizációk alakításában. Míg a privatizációs minisztérium egy, addig a Nafta Polska vezetői két olajcégben gondolkodtak.

A gdanski kőolajfinomító értékesítése szakítópróbának bizonyult. Maciej Gierej, az egyik leköszönt elnökségi tag a privatizáció iránt érdeklődő két céggel, a magyar Mol Rt.-vel és a brit Rotch Energy Ltd-vel párhuzamosan folytatandó tárgyalások híve volt.

A magyar olajcégnek spontán szövetséges nélkül kétségtelenül nehéz lesz. Ha a gdanski hajó nem is úszott el teljesen, szinte biztosra vehető, hogy a legújabb fejlemények késleltetik a privatizációs folyamatot.

Tőzsdei reakcióA jelek szerint a pesti börzén a befektetők nem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget a hírnek. A részvénnyel ma végig az előző napi záróár fölött kereskedtek, a jegyzés a zárás előtt egy órával 4250 forinton (+3%) áll.

A hét elején a PAP egy meg nem nevezett, a tranzakcióhoz közel álló forrásra hivatkozva még azt jelentette, a jövő héten dönt a Nafta Polska igazgatósága arról, hogy a két jelentkező közül melyikkel folytatja a tárgyalásokat. A múlt hétvégén Áldott Zoltán, a Mol stratégiai igazgatója Gdanskban tárgyalt. Áldott nem zárta ki a magyar cég és a PKN Orlen tőkéjének jövőbeni összekapcsolását sem abban az esetben, ha a Mol Rt. lehet a gdanski kőolajfinomító befektetője.

A Nafta Polska eredetileg idén június végéig tervezte lezárni a Rafineria Gdanska privatizációját. A sajtóban megjelent spekulációk szerint azonban a kincstárügyi minisztérium törölni szeretné a pályázatot, hogy esélyt adjon a PKN Orlennek a részvénycsomag megszerzésére.

A PKN Orlen élénk érdeklődést mutatott a gdanski finomító iránt, de az olajipar privatizációjára vonatkozó kormánystratégia miatt nem pályázhatott. A kormány nem akarja monopolhelyzetbe hozni a nagyvállalatot, két nagy olajcéget szándékozik kialakítani Lengyelországban. Egyes vélemények szerint – írja az MTI – elképzelhető, hogy a pályázat lezárását a szeptemberi parlamenti választások utánra halasztják. Ebben az esetben a választások várható győztese, a jelenlegi ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) alighanem érvényteleníti a pályázatot, és lehetővé teszi a PKN Orlen számára a Rafineria Gdanska megszerzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik