Belföld

Krugman: Hayami eltévedt

Paul Krugman a Massachusett Institute of Technology professzora, számos nemzetközi makrogazdasággal foglalkozó tankönyv szerzője egyik sugallmazója volt az 1999 februárjában bevezetett zérókamatláb, a monetáris lazítás politikájának. Élénken támadta Hayamit, amikor 2000 augusztusában a BOJ kamatemelésbe kezdett. Krugman szerint a japán jegybankelnök egy téves gazdasági doktrína csapdájába esett: Hayami a bűn, a bűnhődés és feloldozás gondolatkörben mozogva úgy vélekedik, hogy a Japán gazdaságnak alaposan bűnhödnie kell a nyolcvanas évek buborékgazdaságáért, és csak a maradványok felszámolása után, egy átmeneti rosszabb időszak után nyílik lehetőség a felívelésre.

A buborékgazdaság periódusa alatt számos rossz beruházási döntés született, ám ezeket le kell írni, és át kell rajtuk lépni – vélekedik az MIT professzora. Nem ért egyet Hayami-nak azzal a kijelentésével sem, miszerint a zérókamathoz való visszatéréssel a BOJ-nak lényegében nincs egyéb eszköze a gödörbe jutott gazdaság talpra állításában. Krugman szerint a BOJ például nyomhatna több pénzt, ezzel a deflációs várakozásokat mérsékelt inflációs kilátásokká alakíthatná, és kedvet teremthetne a lakosság számára a költekezéshez.

Krugman jó megoldásnak tartaná azt is, ha a japán jegybank hosszúlejáratú kötvényeket vásárolna, lenyomva ezzel a kamatszintet, és több pénzt pumpálva a gazdaságba. Működő eszköznek tartaná azt is, ha a BOJ a jen tudatos gyengítésébe kezdene, stimulálva ezzel a vállalatok exportkapacitásait.

Forrás: New York Times

Ajánlott videó

Olvasói sztorik