Belföld

FigyelőBarométer – május 8.

Megtorpanó tőzsdei profitok (-1). Sört ide, de hideget (+0)! Tartogat meglepetést az inflációs adat (+1)? Stagnál a FigyelőBarométer.

Megtorpanó tőzsdei profitok

Nem sok jót ígérnek az elemzői várakozások a negyedéves tőzsdei gyorsjelentés előtt álló cégek számára. A társaságoknak még pontosan egy hetük van arra, hogy eredményüket közzétegyék, ám az előrejelzések szerint alig lesz olyan közöttük, mely két számjegyű javulásról ad számot. A Molnál veszteségre, a Matávnál is csak minimális javulásra számítanak a szakértők.

Hogy is volt a múlt évben?A tőzsdei cégek első negyedéves nyeresége tavaly csaknem másfélszeresére nőtt az előző évhez képest. A növekedés húzóerejét akkor a Mol és az OTP adta.

Piaci várakozások:

Mol – az elemzők átlagosan 5 milliárd forintot meghaladó veszteséget tartanak valószínűnek. A bizonytalanság forrása ismét a gázüzletág. Egy évvel ezelőtt 25 milliárd forintos nyereséget könyvelhetett el az olajcég.

OTP – az első negyedév várhatóan az idén is kellemes meglepetéssel szolgál. Igaz, az elemzői konszenzus szerint a profitbővülés alacsonyabb lesz az eddig megszokottnál. A nyereség akár 12 százalékkal is meghaladhatja az egy évvel ezelőtti 9,8 milliárd forintot.

Matáv – profitnövekedése a legjobb esetben elérheti a 7 százalékot, ami csaknem duplája a piaci konszenzusnak. Tavaly ilyenkor a telekomcég 20,1 milliárd forintos eredményről adott számot.

Olvassa el korábbi cikkünket azokról a cégekről, amelyek már jelentettek!

Egy kis sörtörténelemA kilencvenes évekig folyamatosan növekedett a sörfogyasztás és -gyártás. A sör a szomjoltók legnépszerűbb italává nőtte ki magát. Az egy főre jutó évenkénti sörfogyasztás meghaladta a száz litert, az elmúlt évtizedben – miközben privatizálták a magyar söripart – a fogyasztás 30 százalékkal visszaesett. Tavaly újra növekedett a fogyasztás, a gyárak csaknem 7,3 millió hektoliteres értékesítése már bizakodásra ad okot.

Sört ide, de hideget!

Valóságos csodavárás jellemzi a sörgyártókat. Abban bíznak, hogy forró lesz az idei nyár, következésképp sokan oltjuk majd szomjunkat az aranysárga nedűvel. Számításuk tavaly bejött – vannak még emlékeink a kánikuláról -, miért ne jönne be az idén is? Ráadásul a sokak számára helyettesítő termékként szolgáló pancsolt bor a szigorodó ellenőrzések miatt egyre kevésbé vetélytárs.

Az öt vezető hazai gyár elsősorban belső piacra dolgozik, és csupán 82 ezer hektoliternyit exportáltak, miközben 180 ezer hektoliter külföldi sör is a piacra került. Magyarországon 59 féle sör van forgalomban, ebből 16 importtermék.

Tartogat meglepetést az inflációs adat?

A márciusi 10,5 százalékkal megegyező éves inflációs adatra vár a piac áprilisban, ami hó/hó viszonylatban 0,8 százalékos árdrágulást jelentene. A fogyasztói árakat a múlt évben a ruházati cikkek dobták meg, az idén viszont az elemzők előrejelzése szerint a benzin drágult a leginkább a fogyasztói kosáron belül. Egy évvel ezelőtt a 12 havi árindex 9,2 százalékos, a havi ráta pedig 0,8 százalékos volt.

A piac vélhetően nem tulajdonítana túlzottan nagy jelentőséget a prognosztizáltnál 0,2-0,3 százalékponttal magasabb adatnak sem, mint ahogy egy hasonló mértékű, de ellenkező irányú elmozdulás sem lenne bombahír. Meglepetést talán csak az okozna, ha az éves infláció már most egyszámjegyűvé szelídülne. Valljuk meg: erre azért igen minimális az esély.

A forint árfolyamsávjának kiszélesítése nyomán széles körben elfogadottá vált az a nézet, miszerint a forint egy százalékpontos felértékelődése a fogyasztói árakat 0,3-0,4 százalékponttal fogja vissza. Márpedig múlt péntek óta a forint 2,5 százalékponttal erősödött az intervenciós sávon belül, ami – ha ez a folyamat tartósnak bizonyul – év végére akár 0,8-1 százalékponttal csökkentheti az árindexet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik