Belföld

Teszt: ez is, az is

Mai tesztünkben ismét bemutatunk egy vezeték nélküli headsetet, egy ultrakönnyű, hordozható CD-írót, valamint egy olyan készletet, amivel otthon bárki kialakíthatja saját kis számítógépes hálózatát.

Teszt: ez is, az is 1GN Netcom GN9000 vezeték nélküli headset

A Bluetooth technológia a magas frekvenciájú rádióhullámokat használja, így a különböző egységek akár 10 méter távolságra is lehetnek, vastag téglafallal elválasztva, mégis képesek kommunikálni egymással. A gyakorlatban azonban még távolról sem aknázták ki a gyártók az ebben rejlő összes lehetőséget. A GN Netcom GN9000 már a második Bluetooth headset.

Adatok:



GN Netcom GN9000

Gyártó: GN Netcom

Várható ár: 100 000 Ft felett

Weboldal: http://www.gnnetcom.com

Szolgáltatások: Vezeték nélküli telefonos headset

Mindkét fülön hordható

Hangerősség-szabályozó

Némító funkció

Az alapegységről feltölthető

10 m-es hatósugár

Értékelés: Ha tényleg szüksége van egy jó minőségű headsetre, és nem sajnálja rá a pénzt, akkor az Ön számára a GN9000 a tökéletes megoldás. A többieknek megfelelőbb egy 50 000 Ft alatti DECT vezeték nélküli telefon.

Kezelhetőség: 4

Felépítés: 5

Teljesítmény: 5

Szolgáltatások: 3

Ár/érték arány: 1

Összesen: 3

Hogy a gyártók miért épp a telefon-headseteknél alkalmazzák elsőként a Bluetooth technológiát, számunkra rejtély. A GN 9000 azonban jól működik, és ha mindkét kezét szabaddá akarja tenni, ezzel megteheti.

A készülék alkotórészei: az alapegység, mely a vezetékes telefonjához kapcsolódik, és maga a headset. Az alapegységet be kell dugni a konnektorba, a headsetet pedig az alapegységre kell helyezni, amikor nem használjuk, hogy újratöltődjön. Bármelyik fülén kényelmesen viselheti, és bár a mikrofont tartó kar nem hajlítható, a szájtól megfelelő távolságra tartja a mikrofont. A hangminőség kiváló, és a 10 méteres hatótávolságnak köszönhetően szabadon mozoghat beszélgetés közben.

Ám nem minden fenékig tejföl. A GN9000-rel nem tudja automatikusan felvenni a telefont, azaz ha a telefon csörög, oda kell rohannia a készülékhez, és meg kell nyomnia a megfelelő gombot. Bosszantó hiányosság. Ami még ennél is rosszabb, az a várható hazai ára, információink szerint százezer forintnál is drágább lesz.

Teszt: ez is, az is 2Sony CRX75A CD-újraíró

Ahogy a notebookok egyre kisebbé és vékonyabbá válnak, a perifériák is követik példájukat. Az “ultrakönnyű” és “ultravékony” hordozható termékek gyártásában a Sony jár az élen. Egy 200 grammos külső CD-író miniatűr csodának is nevezhető, hisz lehetőséget ad arra, hogy notebookról írhassunk CD-t. Persze a külső áramforrás további 100 grammot jelent, de ez még mindig nem vág minket földhöz.

Adatok:

Sony CRX75A CD-RW meghajtó

ÁR: 128 000 Ft

Internet: http://www.sony-cp.com/cd-rw

Rendszerkövetelmények: Windows 95

Pentium 166 MHz-es processzor

250 MB merevlemez

PCMCIA kártya

3.5 floppy disk meghajtó

Szolgáltatások: Méret: 129x15x134 mm

8 MB-os buffer

8x4x24-es sebességű CD-RW

AC-adapter

Utazótáska

Sony szoftvercsomag

Értékelés: Az ultrakönnyű CD-RW-meghajtó iszonyúan gyors, egyetlen gyengéje, hogy igencsak vastag pénztárca kell hozzá.

Kezelhetőség: 4

Teljesítmény: 4

Tulajdonságok: 5

Ár/ Érték arány: 3

Összesen: 4

Csak egy picivel nagyobb egy CD-lemeznél. Ezért a CRX75A nagyon könnyen szállítható, emellett a teljesítménye is kiváló, amit a laboratóriumi tesztek igazolnak. Egy CD-t átlagban nyolc perc alatt ír meg, amire sok menő CD-író irigykedne, ha tudna. Zord külső körülményekre számítva 8 MB buffer memóriát is raktak bele a tervezők.

Egyetlen hátránya, hogy energiát nem a notebookról kap, ezért mindig magunkkal kell cipelni valamilyen áramforrást. A hozzá adott szoftver tudja mindazt, amit más CD-s szoftverek is tudni szoktak, ezenkívül lejátszik, letölt, és még szerkeszteni is lehet vele bármilyen hangfájlt. Mindent összevetve kiváló a teljesítménye, csak hát az ára lehetne egy kicsit alacsonyabb.

Teszt: ez is, az is 3SMC hálózatépítő készlet

A legmodernebb gépekkel sem tudja két helyről használni ugyanazt a nyomtatót anélkül, hogy a gépek hálózatba ne lennének kötve. Azok számára, akik többre vágynak, mint hogy egyszerűen csak összekapcsoljanak két számítógépet, az SMC egy hálózat kiépítésére szolgáló csomagot kínál.

Adatok:

SMC hálózati készlet kezdőknek

Ár: (darabonként)

Hub: 30 875,- Ft

Kártya: 15 675,- Ft/db

Forgalmazó: LS Computer

Webcím: http://www.lscomputer.hu

Rendszerkövetelmények: Windows 95

Szabad PCI csatlakozó Ethernet-kártya számára

A csomag tartalma: Útmutató a gyors üzembehelyezéshez

1 db 4 portos 10/100 mbps hub

Egy tartalék port bővítéshez

2 db 10/100 mbps Ethernet hálózati kártya

2 db hálózati kábel

Install-CD

Külső energiaforrás

Értékelés: Összességében hasznos, könnyen telepíthető készlet, mely a kezdőknek is lehetőséget nyújt saját hálózatuk kiépítéséhez, s lehetővé teszi a későbbi bővítéseket.

Kezelhetőség: 5

Teljesítmény: 4

Szolgáltatások: 3

Ár/érték arány: 4

Összesen: 4

A csomagban két kártya található, amelyek PCI sínbe csatlakoznak, de ha szükséges, lehet további kártyákat vásárolni. A használati utasításban megtalálja, hogyan változtassa meg a Windows Vezérlőpult beállításait, hogy az egyik számítógépet a hálózat gazdaszámítógépként kezelje, a többit pedig alárendelt gépekként.

A következő lépésben csatlakoztatni kell a számítógépeket egy központi hubra. A hub segítségével maximum 4 számítógép csatlakoztatható egymáshoz.

Ezután az összes komputerről elérheti ugyanazt a szkennert, nyomtatót vagy akár internetkapcsolatot, anélkül, hogy kábelek ide-oda dugdosásával és a gépek újraindításával kellene vesződnie. Mindenhonnan hozzáférhet a hálózatra kapcsolt gépeken tárolt fájlokhoz, ez pedig módfelett hasznos lehet egy kis irodában, ahol a munkatársaknak ugyanazokra az információkra van szükségük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik