Belföld

FigyelőTrend – Ingatlanpiac

Adózni muszáj - de nem mindegy, mikor és mennyit. Mielőtt valaki ingatlant adna el vagy venne, érdemes átböngésznie az adózásra és illetékfizetésre vonatkozó jogszabályokat. Erről is ír a FigyelőTrend.

A FigyelőTrendMegjelent a FigyelőTrend első száma, az utóbbi években felpezsdült ingatlanpiaci tendenciákat térképezi fel mind a befektetők, mind a lakásvásárlók számára. Informál az adózási kérdésekről, a hitelekről, de az üzleti célú ingatlanok piacán megfigyelhető boomról is.

A FigyelőTrend megvásárolható a nagyobb újságárusoknál és a kiadónál, a hetilap előfizetői ingyen megkapják.

Kiss úr soha életében nem vacakolt számlákkal. Ilyet nem kért senkitől, és főként nem őrzött meg. 1997-ben azonban vett egy lakást 6 millió forintért, felújította, majd 1999-ben a lakáspiaci boom után eladta 12 millió forintért. Elégedetten dörzsölte a markát, hiszen nyert 6 millió forintot. Elégedettsége egészen addig tartott, amíg könyvelője a következő évi adóbevallás elkészítése előtt nem figyelmeztette: a 6 millió forintos nyereség után 1,2 millió forint személyi jövedelemadót kell befizetnie.

Ha muszáj, hát muszáj – mondta Kiss, de amikor a könyvelővel együtt kiszámolták, hogy ennek a negyedét meg lehetett volna spórolni, Kiss elgondolkodott. Talán mégis érdemes lett volna vacakolni a számlákkal. Ha Ön nem akar ugyanebbe a hibába esni, érdemes tájékozódnia az igénybevehető kedvezmények után!

Ingatlan átruházásából származó jövedelem adózása

Az ingatlan-átruházásból származó jövedelem magánszemélyek estében elkülönítetten adózik a többi jövedelemtől, és az adó mértéke 20 százalék, a befizetés határideje a személyi jövedelemadó bevallásával esik egybe.

A bevételből nemcsak a megszerzésre fordított összeget, hanem a megszerzéssel kapcsolatos más kiadásokat is le lehet vonni (ingatlanközvetítői jutalék, felújítási költségek).

Nem kell az adót megfizetni azon jövedelem után, melyből a magánszemély saját maga vagy közeli hozzátartozója részére lakást vásárol.

Ha az ingatlant a szerzés után több mint öt évvel adja el valaki, akkor a jövedelmet évente 10 százalékkal csökkentheti.

Megtakarítások és hitelekBár kisebb jelentőségűek, de meg kell említeni a lakáscélú kedvezményeket is. Ezek egyik fajtája a pénzintézetekkel kötött lakáscélú megtakarításokhoz kapcsolódik, legfeljebb 60 ezer forintnyi összegű adóévi megtakarítás 20 százalékával lehet csökkenteni a fizetendő személyi jövedelemadót.

Szintén preferálja a szabályozás a lakáshiteleket, ugyanis az adott adóévben a tőke és kamattörlesztésre fordított összeg 20 százalékával, de az adósként szereplő magánszemélyek esetében együttesen legfeljebb évi 35 ezer forinttal csökkenteni lehet a fizetendő adót.

Kedvezmények

Az ingatlanadózásnál a legfontosabb kedvezmény az úgynevezett lakásszerzési kedvezmény. A magánszemélynek nem kell adót fizetnie az ingatlaneladásból származó jövedelem azon része után – illetve azt visszaigényelheti -, melyből saját maga vagy közeli hozzátartozója részére lakást vásárol.

Lakásszerzési kedvezményt azonban csak akkor lehet igénybe venni, ha az új ingatlan megvásárlására a jövedelem megszerzését (azaz a másik lakás eladását) megelőző hat hónapon és az azt követő 48 hónapon belül sor kerül. A határidőkkel persze itt is lehet ügyeskedni. A szabályozás egyáltalán nem számol az inflációval, hiszen gyakorlatilag megadóztatja azt a részt is, mely nem reálhozam, csak a fogyasztói árváltozásokat követő áremelkedés. Ennek kiküszöbölésére vezették be néhány évvel ezelőtt azt a szabályt, hogy ha az ingatlant a megszerzés évét követő öt éven túl adja el a magánszemély, akkor a jövedelmet évente 10 százalékkal csökkenteni lehet.

Illetékek

Az illeték kulcsa lakásvásárlás esetében jóval kedvezőbb, mint más ingatlannál, hiszen 4 millió forintos határig csak 2, az efölötti részre 6 százalékos illetéket kell fizetni, míg nem lakás esetén 10 százalék az illeték mértéke. Speciális elbírálás alá esik az építési telek: ha valaki ilyet vásárol, nem kell illetéket fizetnie abban az esetben, ha 4 éven belül beépíti.

Az illetékfizetéssel kapcsolatban két fontos kedvezményről érdemes tudnia mindenkinek. Az első és szélesebb kört érintő szabály ezek közül az úgynevezett cserét pótló vétel. Ennek lényege, hogy ha valaki eladta lakását, de egy éven belül újat vásárolt, akkor nem az új lakás vételára, hanem csak a különbözet után kell megfizetnie az illetéket.

Fontos, az idei évtől életbe lépett új szabály ezenkívül, hogy új lakás megvásárlása illetékmentes abban az esetben, ha vételára nem éri el a 30 millió forintot. Az a szabály nem változott, hogy ha a magánszemély saját maga építteti fel lakását vagy házát, szintén nem kell illetéket fizetnie.

A FigyelőTrend Ingatlanpiacban bővebben olvashat az adózással, illetékfizetéssel kapcsolatos kedvezményekről, és példakalkulációkat is talál!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik