Belföld

Mennyi adót lehet spórolni tízmillión?

A 10 millió forintos adóalapcsökkentést lehetővé tevő kedvezmény igen népszerű a hazai vállalkozások körében. Még mindig bizonytalan azonban, hogy ki is veheti igénybe. A tét nagy: a büntetés a kedvezmény dupláját teszi ki.

Mennyi adót lehet spórolni tízmillión? 1A kormány által kezdeményezett, január 1-jétől életbe lépett kedvezmény méltán bizonyul népszerűnek: az idei esztendő első negyedévében közel 120 ezer kisvállalkozás jelezte, hogy igénybe venné azt a lehetőséget, mely szerint 10 millió forintig terjedő beruházásnál az adóalap csökkenthető az új beszerzés értékével. Az adóalapcsökkentést már az adóelőlegnél, a beruházási szándék jelzésével érvényesíteni lehet és nemcsak társas, hanem egyéni vállalkozók is igénybe vehetik.

A azért csalóka, mert meglehetősen korlátozott a befektetések köre, amelyekre vonatkozik a kedvezmény. Aki pedig jogosulatlanul használta ki a lehetőséget, az nagyon pórul járhat: az adóalapot ugyanis a következő adóbevallásnál a kedvezmény kétszeresével kell majd megnövelnie.

Kik jogosultak a kedvezményre?

Azok a kis- és mikrovállalkozások, amelyek:

árbevétele maximum 700 millió forint, vagy mérlegfőösszege 500 millió forint,

50 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztatnak,

nyereségesek,

új beruházása kifejezetten a vállalkozói tevékenységet szolgálja.

A veszélyt éppen az utolsó pont jelenti. A számviteli törvény elvileg tisztázza, mi is értendő pontosan “a vállalkozói tevékenységet közvetlenül szolgáló beruházás” alatt, ám ennek eldöntése a gyakorlatban sokkal nehezebb.

Személygépkocsi-vásárlásnál például egy cégvezető elvileg nem veheti igénybe a kedvezményt, bár az, hogy tárgyalásokra utazik, szorosan kapcsolódik a vállalkozói tevékenységhez. Egy háziorvos azonban igénybe veheti, így jelentős adómegtakarítást érhet el. Hasonló problémát vet fel az irodaépítés, -felújítás kérdésköre is.

Értelmetlen korlátozások

Az adókedvezmény tartalmaz jó néhány nehezen érthető megkötést. Szellemi termékekre például nem vehető igénybe. Ezek közé tartoznak többek között a szoftverek is. Ez azokat a vállalkozásokat érinti kedvezőtlenül, amelyek tevékenységi körükhöz szorosan kapcsolódó, sokszor méregdrága programokkal dolgoznak.

Ugyancsak nehezen megmagyarázható az a kitétel, miszerint a tárgyi eszköz, ami után a kedvezményt igénybe vették, négy évig nem idegeníthető el. Ezzel tulajdonképpen lehetetlenné teszik a modernizációt, felgyorsult világunkban ugyanis akár havonta jelennek meg új fejlesztések, innovatív megoldások, amelyek nagyban javíthatják a vállalkozás termelékenységét.

Ajánljuk mindenkinek!

A korlátozások ellenére minden vállalkozásnak, aki megfelel az alapvető követelményeknek, ajánljuk, hogy éljen az adókedvezmény lehetőségével! Az ugyanis akkor is igénybevehető, ha az év hátralévő részében mégsem hajtja végre a tervezett beruházást. Az APEH-nél előre kell jelezni, hogy a vállalkozás tervezi a beruházás megvalósítását, így egy évben maximum 1800 ezer forint adóelőleg előzetes befizetését lehet megúszni. Később persze, az adóbevallás idején, mikor kiderül, hogy mégsem történt meg a beruházás, be kell fizetni az elmaradt adóelőleget. Így ha kedvezményt nem is, de időt lehet nyerni.

Azoknak pedig, akik meg is valósították a beruházásokat, a következő évi adóellenőrzések során kell izgulniuk. Akkor derül ki ugyanis, hogy jogosan vették-e igénybe a kedvezményt. Amennyiben nem, az igénybevett adókedvezmény kétszeresét kell visszafizetniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik