Belföld

FigyelőBarométer – április 27.

Kisgazda-Fidesz csaták (- 1). Vége a Danon nagyhétnek (-1). Alcatel mobilok készülhetnek nálunk (+1). Kedvező nyilatkozat az EU-csatlakozásról (+1). Változatlan a FigyelőBarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Élesedik a harc a kisgazdák és a Fidesz között. Eddig csendben maradtak a fiatal demokraták, politikai döntés csak az volt, hogy felfüggesztették az egyeztetést a majdani közös választási listáról. Óvatosak voltak, fogadták ugyan Lányit, de nem tettek semmilyen ígéretet, és nem rúgták fel a kapcsolatot a FKGP Torgyán mögött álló csapatával. Pacal még nem okozott ennyi fejfájást, amennyivel most küszködnek a jobb oldalon. Az impresszumában Torgyán nevével fémjelzett kisgazda hetilap hadat üzen a Fidesznek, amire reagálni kell. A próbalövés is eldörrent, mert Boros Imre már a szocialistákhoz való közeledésnek tekinti a FKGP hetilapjának címoldalán megjelenő írást, amely szerint a Fidesz elhatározta, hogy a kisgazdákat éppen úgy megsemmisíti, mint annak idején a kereszténydemokratákkal tette, akik közül, csak emlékeztetőül: Surján László Brüsszelben fideszes, Isépy Tamás pedig a vallásszabadság korlátozásán munkálkodik itthon.

Véget ért a Danon-hét Magyarországon. A gazdasági miniszter többször nyilatkozott, hogy rávezették a multinacionális céget: a magyar nemzeti érdekek képviselete, vagyis a foglalkoztatás fenntartása, a Győr név megóvása nekik is fontos, amiért cserébe indulhatnak a Széchenyi terv pályázatán, akár nyerhetnek is, ha jó pályázatot írnak. Megérte a bojkott, megtanulhatta az ország, hogy ha lehetőséget teremt a miniszterelnöknek az “ezt is megoldottam” szerep eljátszására hatszáz munkahely megtartása, akkor kifizetik a számlát. Még nem tudjuk, mibe kerül, de már megállapodtak. Glattfelder Béla, politikai államtitkár ehhez még hozzátette, hogy a kormány beavatkozhat negatívan, azaz korlátozhat, és pozitívan, azaz segíthet, és most az utóbbit tette. Nem kérdés, hogy az adófizetők segítették ki a multinacionális céget, és erről nem kérdezték meg őket. Amúgy a Danon semmit nem írt alá Magyarországon, nem is olyan embert küldtek, akinek aláírási joga lett volna.

Hírek szerint jó esélye van Magyarországnak arra, hogy itt készüljenek az Ericsson és az Alcatel telefonok is. Mobilgyártó nagyhatalommá válhatunk, mert a Flectronics megállapodott az Alcatellel. A távközlési berendezéseket gyártó francia Alcatel és a szingapúri Flactronics International Ltd tegnap bejelentette, hogy aláírt szándéknyilatkozatuk értelmében az Alcatel az európai piacra szánt mobiltelefonjaik gyártásával a Flexet bízza meg, leszerelik a francia üzemet, és átveszik a Lavalban lévő 630 munkatársat. A megállapodás részleteit még nem dolgozták ki, de tudjuk, hogy a Flextronics jó véleménnyel van Magyarországról, erről árulkodnak a több milliárdos hazai fejlesztések.

Bátor kijelentésre ragadtatta magát az európai bizottság főigazgató-helyettese, Jean-Francois Verstrynge: azt mondta a Világgazdaságnak, hogy Magyarország még a svéd elnökség idején ideiglenesen lezárhatja a csatlakozási tárgyalásokon a környezetvédelmi fejezetet. A március 26-án átadott magyar álláspont értékelésére reagált így, elismerve azt a munkát, amit a szakemberek végeztek és komolyan véve ígéreteinket, hogy sokkal kevesebb területen kérünk felmentést a csatlakozás idején, mint tettük eddig. A dokumentumok részletes elemzése után derülhet ki, hogy az ideiglenes lezárás mivé alakul át a felnyitáskor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik