Belföld

Részvényajánló – vegyipari hármas

A magyar tőzsdén jegyzett részvények között immár több mint egy éve változatlanul a vegyipari társaságok csoportja minősül a legérdekesebb szektornak. Mai részvényajánlónk a Borsodchem, a Pannonplast és a TVK papírokat elemzi.

MódszertanA részvények melletti táblázatokban a brókercégek legfrissebb elemzéseinek legfőbb adatai találhatók. A FigyelőNet ezeket átlagolta, így az értékeink egyfajta piaci konszenzust mutatnak be. Az ajánlás 1-től 5-ig terjedő skálán mozog, ahol a legmagasabb, 5-ös érték jelenti a legbiztosabb vételt. A P/E (az ár és az egy részvényre jutó nyereség hányadosa) is átlagolt értéket mutat.

A néhány éve még tömeges akvizíciókat bejelentő társaságok az utóbbi időben saját maguk váltak felvásárlási célponttá, ráadásul a helyzet pikantériáját fokozta, hogy két érdekcsoport került összetűzésbe a vegyipari cégekért. A Pannonplast “megúszta” a hívatlan kérőket, a társaság felvásárlásellenes kitételekkel elég határozattan teletűzdelt alapszabálya elriasztó erőnek bizonyul. Persze nagyobb részben inkább az dominál, hogy a cég megvétele nem jelentene nagy perspektívát az alapanyaggyártó óriásoknak.

Kétségkívül vonzóbb célpont volt a TVK, le is csaptak rá egyrészt az oroszországi olajbirodalom tagjai, illetve hazai megfelelőjük, a Mol. A tiszaújvárosi cégért már azelőtt is komoly csata folyt, de a tőkepiacon nem szívesen látott off-shore alap beszállása után érdekes volt látni a részesedés átpasszolását egy másik off-shore társaságnak, mely mögött (most már kinyilvánítottan) a Gazprom állt.

A magyar fél belépéseivel érdekes fordulatot vett az ügy, a Borsodchem révén többszörös kereszttulajdonlások alakultak ki, melyet csak az utóbbi hetek történései oldottak fel. Az így kialakult helyzetben jelenleg annyi mondható el, hogy a Mol a TVK-ban, az orosz vetélytárs pedig a Borsodchemben szerezte meg az irányítást, persze az ügy távolról sincs még lefutva, elég csak a sokadik szereplőként jelen lévő pénzügyi felügyeletre gondolni…

Borsodchem
Ajánló Ajánlás EPS
2001
EPS
2002
Concorde
3
712
968
BNP Paribas
3
IE – New York
3
1059
1199
Erste Bank
3
1317
Deutsche Bank
2
1125
ÁTLAG
2,8
P/E01
3,98
P/E02
3,27

Borsodchem

Tartáson maradt a Borsodchem részvényének ajánlási átlaga az elemzők között, az idei évre vonatkozó eredmény-előrejelzés ellenben csökkenést mutat a héten közölt első negyedéves gyorsjelentés után. Az alacsony PVC-árak és a költségek megugrása miatt a tavalyi eredménynél egymilliárddal kevesebbet ért el a társaság 2001 első három hónapjában. A PVC-por azóta emelkedő ára azonban már kedvezőbb képet fest a közeljövőről.

Nem történt áttörés etilén ügyben, a társaság továbbra sem tudott megegyezésre jutni a TVK-val, így új megállapodás nélkül a régi, 2003-ig szóló szállítási szerződés maradt csak érvényben. A Borsodchem április 27-én, pénteken tartja közgyűlését.

TVK
Ajánló Ajánlás EPS
2000
EPS
2001
BNP Paribas
3
Erste Bank
2
425
Concorde
3
404
595
IE – New York
1
419
625
CSFB
3
463
893
ÁTLAG
2,4
P/E00
6,8
P/E01
5,61

TVK

Forró hangulatú közgyűlést tartott a TVK múlt pénteken. Az összecsapásból a legnagyobb tulajdonos, a Mol került ki győztesen, saját jelöltjeit juttatva a vezetésbe, illetve leszavaztatva a másik oldal javaslatait. Erre a legjobb példa, hogy a TVK a múlt év után nem fizet majd osztalékot.

A TVK ajánlásai változatlanul tartás alatti átlagot hoznak ki, de a két hét alatt harmincszázalékos mozgást mutató részvény árfolyamára egy ideje már nem a fundamentumok hatnak. A közgyűlésen alaptőke-csökkentésről is határoztak, így a dolgozói részvények bevonásával megnyílt az út a Mol előtt a teljes hatalomátvételre, s erre opciói lehívásával meg is van az esélye.

Pannonplast
Ajánló Ajánlás EPS
2001
EPS
2002
ING
5
474
570
Erste Bank
5
Nomura
5
533
653
Concorde
5
553
706
Német
Rt.
3
548
599
ÁTLAG
4,6
P/E01
6,28
P/E02
5,24

Pannonplast

A vegyipari papírok közül továbbra is a Pannonplasté a legmagasabb ajánlási átlag. A szerdai közgyűlésen a vártnak megfelelően száz forint osztalékot határoztak meg, ezt részvényben is kérhetik az arra jogosultak. Jellemző a társaság körüli nyugalomra, hogy a részvényesek mindössze egynegyede képviselte magát a közgyűlésen.

A Pannonplast továbbra sem adja fel kelet-európai akvizíciós törekvéseit, legvalószínűbbnek egy román műanyaggyártó megvásárlása tűnik. Legutóbbi összefoglalónk óta pozitívan változott a társasági eredmény előrejelzésének konszenzusa, amit a cég idei tevei is megerősíteni látszanak. Idén 18 százalékos árbevétel- és 30 százalékos eredményjavulásra számít a társaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik