Belföld

Munkaerő kölcsönbe I. rész

Kollégája hirtelen felmondott, és nincs aki segítsen? Netán itt a mérlegkészítés szezonja, és annyit kell dolgoznia, hogy családja szinte alig látja? Megoldást jelenthet ilyenkor egy kölcsönbe kapott munkatárs.

Munkaerő kölcsönbe I. rész 1Persze ritkán fordul elő, hogy akit elborít a munka, annak agyában felvillan a szikra: kölcsönözzünk valakit! A munkaerő-kölcsönzésnek ugyanis nem túl mélyek a hazai gyökerei – nagyjából a rendszerváltás évei teremtették meg azokat a munkaerőviszonyokat, amelyek közt létrejöhetett a személyzeti munka egy új ága.

Az azóta eltelt több mint tíz évben mintegy kétezer cég vette fel tevékenységi körébe a munkaerő-kölcsönzést, de igazából csak tíz céget tartanak számon, s mindenki elsősorban hozzájuk fordul segítségért. Jelenleg mintegy tízezerre tehető azon állások száma, melyeket kölcsönzött munkavállalóval töltenek be a cégek.

A munkaerő-kölcsönző cégek saját alkalmazásukban álló embereket bocsátanak a megbízó cégek rendelkezésére. Utóbbiak jellemzően szezonális munkára, betegség, szabadság vagy egyéb okok miatt távollévő dolgozóik helyettesítésére élnek ezzel a lehetőséggel. Ha pedig rátaláltak a megfelelőre, dolguk már csak annyi, hogy kellő mennyiségű munkával lássák el.

Kit vesznek kölcsön?• recepcióst, titkárnőt, asszisztenst – általában követelmény a nyelvtudás, számítógépes ismeretek, gépírás-tudás

• asszisztenst szakirányú végzettséggel (könyvelés, marketing, reklám, HR)

• ügyfélszolgálati munkatársat

• hostesst

• szakértőt, tanácsadót

Miért jó a munkáltatónak?

Rugalmas: Bizonyos, időszakosan adódó munkák munkaviszony létesítése nélkül elláthatók. Megfelelő eszköz erre a harmadik fél szolgáltatását ellenérték fejében igénybe venni, és csupán használni e harmadik személy munkavállalóját.

Költséghatékony: Elég, ha arra gondolunk, hogy ebben az esetben megtakaríthatók az álláshirdetés, a munkaerő-felvétel, a munkaviszony későbbi megszüntetése költségei.

Gyors: Az igények gyorsan teljesülnek, az adminisztráció csökken, a munkavállalóért pedig a kölcsönző vállal garanciát.

És a munkavállalónak?

Sokan találnak végleges munkahelyet ennek révén, hiszen az időszakos munka alatt a két fél megismerheti és kipróbálhatja egymást. Ha úgy akarják, akár állandó munkaviszony is válhat a kölcsönzésből.

A tranzakció során a dolgozók olyan állásokról is tudomást szerezhetnek, amelyek másképp rejtve maradnának előttük. Éppen ezért Nyugat-Európában a munkanélküliség csökkentésében is szerepet tulajdonítanak a munkaerő-kölcsönzésnek.

Van garancia

A kölcsönző cégek persze gondosan megvizsgálják a leendő dolgozókat. Ahhoz, hogy valaki kölcsönözhetővé váljék, át kell esnie a rendes felvételi procedúrán: személyes interjún és a képességeit és készségeit vizsgáló teszteken vagy próbákon egyaránt.

Százszázalékos garanciát még így sem lehet vállalni. De ha a kiküldött munkatárs mégsem válik be, a kölcsönző küld helyette másikat.

Munkaerő-kölcsönző cégek főbb mutatói
Cég neve Adatbázis
nagysága (ezer fõ)
Nettó árbevétel
(millió forint)
Árbevétel
megoszlása, 1999 (százalék)
1998. 1999. Kölcsönzés Kihelyezés Egyéb
Adecco Személyzeti
Közvetítõ Kft.
8-9 322 706 73 10 17
Grafton Recruitment
Kft.
18 178 352 30 10 60
Kampány
Szervezõ és Sszolg. Kft.
0,2* 187 300 0 100 0
Manpower Kft. 6 234 255 64 30 6
P&P Personnel
Leasing Kft.
0 75 102 90 10 0
Select Appointments
Magyaro. Kft.
5* 61 n.a. 62 0 38
Workplus Kft. 30 30 41 31 0 69
*Körülbelüli
érték

Ajánlott videó

Olvasói sztorik