Belföld

Fordulat a tengerentúli börzéken

Megelepetésszerűen fél bázisponttal, 4,5 százalékra csökkentette az irányadó kamatot a FED. Az Intel remekbe szabott első negyedéves gyorsjelentése miatt amúgy is optimista hangulatban nyitó New York-i tőzsdeindexek tovább szárnyalnak.

Fordulat a tengerentúli börzéken 1A ma napvilágot látott vállalati eredmények eloszlatták a bizonytalanságot a tengerentúlon, hiszen az Intel gyorsjelentését további kedvező beszámolók követték. Ráadásul a FED váratlan kamatdöntése újabb lendületet adott a részvényárfolyamoknak. A Dow Jones csaknem 4, míg a Nasdaq Composite csaknem 11 százalékkal áll előző napi záróértéke felett.

Európai körképAz Intel által elindított high-tech rally végigsöpört Európa vezető részvénypiacain is. Párizsban és Frankfurtban voltak a legoptimistábbak a befektetők: a CAC-40 és a Xerta DAX egyaránt két százalékot meghaladó mértékben emelkedett. Londonban a Footsie egy százalékkal mozdult el felfelé. Az árfolyam emelkedés egyértelműen a technológiai papírok drágulásának volt köszönhető.

Egy fecske a tőzsdén sem csinál nyarat – vélekedtek a tőzsdei szakértők a tengerentúlon az Intel kedd esti, zárást követő gyorsjelentése után. Emlékezetükben még elevenen élt a szektortárs Cisco System kedd kora délutáni figyelmeztetése, aminek nyomán a New York-i tőzsdeindexek tegnap végül csak szerény mértékű emelkedéssel zártak. A jelek szerint a világ első számú chipgyártója meghozta a várva várt fordulatot a Wall Streeten.

Intel – erős második félév várható

Az Intel a várakozásoknál ugyan éppen csak kedvezőbb eredményt ért el az idei első negyedévben, de a cég vezetése az esztendő második félévre vonatkozó optimista kijelentése elég volt ahhoz, hogy visszatérjen az optimizmus a részvény piacán. A társaság a második negyedévre egyébként szokatlanul széles sávban mozgó előrejelzést adott: becslésük szerint 18 vagy 25 százalékkal is eshet árbevételük a tavalyi hasonló időszak 8,3 milliárd dollár forgalmához képest.

Az Intel profitja egyébként 82 százalékkal csökkent, és 485 millió dollárt – részvényenként 7 centet – tett ki a március 31-én záruló negyedévben. (Egy évvel ezelőtt 2,7 milliárd dollár volt a cég negyedéves profitja, vagyis 39 cent részvényenként.) A visszaesés oka a gyenge kereslet és a gazdaság lassuló növekedése volt.

A kaliforniai, Santa Clara-i központú vállalat eladásai 16 százalékkal csökkentek az utolsó negyedévben, és az egy esztendővel korábbi 7,99 milliárd dollárhoz képest 6,68 milliárd dollárra mérséklődtek.

Az Intel vezérigazgatója, Craig Barrett – annak ellenére, hogy az USA gazdasága lassul, az informatikai szektor eladásai pedig egyébként is gyengülnek – úgy vélte, hogy stabilizálódott cégének mikroprocesszor-üzletága. (Ez a részleg adja az Intel bevételeinek 80 százalékát.) A pénzügyi igazgató (CFO), Andy Bryant pedig úgy nyilatkozott, hogy a mostani negyedév vége felé kedvező jelek látszanak.

AOL Time Warner – több az ügyfél

Az AOL Time Warner árbevétele 9 százalékkal 9,1 milliárd dollárra nőtt az első negyedévben. Adózott eredménye ugyanakkor a két cég egyesülésének költségei miatt továbbra is negatív maradt: a veszteség 1,37 milliárd dollár volt.

A befektetők számára örvendetes, hogy a cég készpénztermelő képessége jelentősen javult: a készpénzállomány az előző időszakhoz képest 20 százalékkal 2,1 milliárd dollárra ugrott. A növekedést, a világ legnagyobb internetes vállalatánál elsősorban az előfizetői tábor nagymértékű bővülésével magyarázzák.

Merrill Lynch – csökkenő, de a vártnál nagyobb profit

Az Egyesült Államok vezető brókercége, a Merrill Lynch & Co. Inc. az egy évvel korábbinál 21 százalékkal kisebb első negyedévi eredményről számolt be. A társaság – amelyet csakúgy, mint a J.P. Morgan Chase-t, a tőzsdei árfolyamok csökkenése érintett negatívan – 874 millió dolláros, azaz részvényenként 92 centes nyereséget ért el. A Merrill Lynch ezzel felülmúlta az átlagosan 90 centes piaci várakozásokat.

GM – vaskos meglepetés

A General Motors Corp. (GM) első negyedévi, 225 millió dolláros, azaz részvényenként (EPS) 50 centes eredménye 88 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, ám a 26 centes piaci EPS-prognózisnál közel kétszer nagyobb lett. A társaság forgalma 46,9 milliárd dollárról 42,6 milliárdra esett vissza.

A világ legnagyobb autógyártó cégét egyrészt az USA autópiacán bekövetkezett keresletcsökkenés, másrészt az európai piac folytatódó gyengélkedése sújtotta: az Egyesült Államokban keletkezett profit 120 millió dollárról 1,29 millióra zsugorodott. A GM optimista, a második negyedévben már 95 centes EPS-t vár.

Coca Cola – növekedési csapdában

Az elemzői konszenzusnál kedvezőbb első negyedéves nyereségről adott számot a Coca-Cola. Az üdítőitalgyártó ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy idei bevétele a korábban jósolt 6-7 százalék helyett csupán 5-6 százalékkal bővülhet. Erre a tendenciára utalt az is, hogy az év első három hónapjában a forgalom mindössze 5,2 százalékkal nőtt, és 4,48 milliárd dollárt tett ki.

J. P. Morgan Chase – befektetési veszteségek

A kedvezőtlen tőzsdei hangulattal indokolta a J.P. Morgan Chase azt a tényt, hogy első negyedéves profitja 28 százalékkal visszaesett. A cég befektetési portfóliójának értékvesztése nyomán leányvállalata 22 millió dolláros veszteséget könyvelt el.

Hewlett-Packard – még mindig lejtmenetben

A nyomtatóiról közismert multi gyorsjelentéssel ugyan nem, de a befektetőket elbizonytalanító bejelentéssel annál inkább előállt. A világ második legnagyobb számítógépgyártója közölte, hogy szerte a világon 3 ezer menedzserétől megválik, de második negyedéves nyeresége a csökkenő kereslet miatt még így is elmarad majd ez előre jelzettől. Méghozzá nem is kevéssel: az elemzők által várt 35 cent helyett csupán 13 centes negyedéves profitra van kilátás, ami az előző három hónap 17 centes eredményéhez képest is 24 százalékos visszaesést jelent.

Nincs megállás

Izgalmak persze a tőzsdezárást követően is bőven maradnak. A legnagyobb figyelem az IBM-et övezi majd, hiszen a piaci várakozások szerint a “kék óriás” csökkenő részvényenkénti eredményt tesz közzé, ami ismét megálljt parancsolhat a technológiai részvényeknek.

Az Intel tegnap esti gyorsjelentése után kibontakozó optimista hangulat így meglehetősen ingatag lábakon áll. A mérleg nyelve akár az Apple Computer is lehet, amely szintén ma este ad számot negyedéves teljesítményéről, akárcsak az Intel nagy riválisa a chipgyártásban jeleskedő AMD.

Negyedéves gyorsjelentések
(cent)
Várt
Tény
2000. I. né.
Intel
15
16
36
AOL TW
19
23
34
Coca Cola
33
35
2
J.P. Morgan
67
70
106
GM
26
50
280
Hewlett-Packard
5
N/A
35
Merrill Lynch
90
92
124

Forrás: First Call Boston

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik