Belföld

Tőzsdehét – húsvéti ajándék

Rég nem látott eseményre került sor a múlt héten: hiába kocogtatták a medve piac hívei a monitorokat, mindegyik vezető tőzsdeindex változása mellett pozitív előjel virított - s szeretett BUX indexünk is ide tartozott.

Tőzsdehét – húsvéti ajándék 1A vezető indexek átlagosan négyszázalékos emelkedése közepette kitűnt a szárnyaló Nasdaq, mely négy nap alatt tizennégy százalékkal emelkedett. Ilyen arányú heti emelkedésre egészen tavaly június óta nem volt példa. A hét első két napjára nem esett nagy hatású makrogazdasági mutató a tengerentúlon, így a befektetők a vállalati eseményekre koncentrálhattak, és lőn, az első hír meg is hozta gyümölcsét. Az Amazon.com csökkenő vesztesége beindította a vételeket, az internetes szektor erősödésére még a Motorola vártnál gyengébb, veszteséget mutató eredménye sem volt hatással.

Pénz- és ÁllampapírpiacA héten két MNB kötvényaukciót tartottak, április 9-én a beérkezett 72 milliárdnyi ajánlatból 42,8 milliárdot fogadott el a Nemzeti Bank, az átlaghozam (11,2 százalék) tizenegy bázisponttal emelkedett az előző héthez képest. Pénteken húsvétra való tekintettel előre hozták a 16-án aktuális aukciót, ahol a hozamszint tíz bázisponttal csökkent, megugró, mintegy 170 milliárd forintos érdeklődés mellett. Az MNB 87 milliárd forint értékű jegyzést fogadott el.

Megélénkült a diszkont kincstárjegyek aukciója iránti érdeklődés is, mindhárom kibocsátásra bőven érkeztek ajánlatok. A két rövidebb lejáratú diszkont aukcióján így két-két milliárd forinttal emelete az ÁKK az előzetesen meghirdetett tíz, illetve tizennyolc milliárdos keretet. A három hónapos papír hozama mintegy négyszeres túljegyzés mellett öt bázisponttal 11,11 százalékra emelkedett. A féléves diszkontra több mint ötvenmilliárdnyi ajánlat érkezett, az átlaghozam 10,86 százalék lett, ami tizennyolc bázisponttal alacsonyabb a két héttel azelőtti kibocsátáshoz képest. Ennél is jelentősebb, huszonegy bázispontos csökkenést mutatott a tizenkét hónapos papír hozama (10,73), a jegyzési ajánlatok megközelítették az ötvenmilliárd forintot. Kissé emelkedett a legrövidebb papír referenciahozama, az összes többi lejárton erőteljesebben csökkentek a hozamok.

Egy bázisponttal 10,90 százalékra emelkedett a DWIX index értéke.

A forint ismét a sávszélen zárta a hetet, a dollárral szemben 1,3 százalékkal gyengült és ismét 300 forint felett a nemzeti valuta.

A távközlési szektort különben szerették az elemzők a héten, a félvezetőgyártókhoz hasonlóan felfelé módosították ajánlásaikat a legnagyobb elemzőtársaságok. Szerdán jelent meg az első fontos makroadat, az amerikai nyersanyagárak erőteljes zuhanása optimizmussal töltötte el a befektetőket, akárcsak a termelői árindex másnap közölt mutatója is, így minden esély megvolt a további emelkedésre. A kedvező inflációs számok mellet azonban a kiskereskedelmi értékesítések és készletek indexei is megjelentek, és bár a gazdaság állapotáról nem túl sok tanulságot vontak le belőle a befektetők, érezhető volt az óvatos hozzáállás a mutatókhoz. Az USA kereskedelmi láncainak bejelentése idei értékesítésüknek várható visszaeséséről szólt, de ez sem ingatta meg az amerikai részvényindexeket, melyek a háromnapos húsvéti szünet előtt tetőztek.

Európában követő üzemmódra álltak be a részvénypiacok, másolva a nagy testvérek mozgását. Az Európai Központi Bank (EKB) megviccelte a tőkepiacokat, a továbbra is az “ülünk és meglátjuk mi lesz” elvhez ragaszkodó EKB ugyanis annak ellenére sem volt hajlandó csökkenteni kamatszintjét, hogy szinte mindenki ezt várta tőle. Amerika dominanciája persze gyorsan feledtette a jegybank szavait, a DAX több mint öt százalékkal javult.

Itthon jelentősen visszaesett a forgalom az előző héthez képest. Az alacsony likviditástól azonban nem jöttek zavarba a befektetők, akik a BUX-ot lassan hétezer pont felé húzták. A várva várt márciusi inflációs adat sem lombozta le a kedélyeket, a vártnál ismét magasabb szinten maradó árindex mellett folytatták javulásukat a részvényárak, csütörtökön már a 6900 pontos határ környékén mozgott a BUX. Pénteken sikerült rekordot döntenünk, persze nem az index értéke ugrott a sztratoszférába, hanem az összforgalom esett négyéves negatív rekordra. A hét utolsó napján zárva tartottak a világ börzéi, kivéve egy-két renitens kelet-európai tőzsdét, így érthető volt a passzivitás, az már kevésbé, hogy miért is tartott nyitva a BÉT. Másfél milliárdnyi összérték mellett nem sok dolguk akadt a brókereknek, akik ezúttal inkább nem számolgatták órabérüket…

A legnagyobb papírok jól teljesítettek, a Matáv és a Mol is négy százalék fölötti nyereséget produkált (ez az indexet 3,3 százalékos heti pluszba nyomta), persze így is messze elmaradtak a hét szárpapírjaitól. A hét emelkedője a TVK volt, húsz százalékkal növelve értékét, miután a Mol opciólehívással egy hét alatt ismét 32,9 százalékra tornázta részesedését a vegyipari társaságban. A dobogón a Nabi és a Prímagáz osztozott még, szintén jelentős nyereséggel. A hét vesztesei között szokás szerint megtalálható a Pick, de két százalék körüli csúszásával megszorítani sem tudta a Humet első helyét.

Érdekes volt a Démász heti mozgása, a névértékről a múlt héten elmozdított részvényből mintegy hárommilliárd forintnyi egy kötésben cserélt gazdát. A társaság által jó ideje összeszedett saját részvények vándoroltak át az immár hatvan százalék feletti részt birtokló francia nagytulajdonoshoz.

Szerdára várható a véglegesített februári fizetési mérleg, mely minden bizonnyal nem oszt, nem szoroz majd a javában zajló amerikai és európai vállalati eredményközlési szezonban. Péntektől azonban sorra tartják éves rendes közgyűlésüket a legjelentősebb hazai tőzsdei társaságok, egy-kettő elég érdekesnek bizonyulhat majd.

Tõzsdeindexek
Index pénteki
záróár
Változás
egy hét alatt, %
Változás
az év eleje óta, %
BUX
6936,6
3,34 %
-11,63 %
Varsó WIG
15182,8
4,32 %
-14,93 %
Prága PX50
436,5
4,30 %
-8,78 %
Frankfurt DAX
6002,3
5,32 %
-6,70 %
Párizs CAC
5372,7
4,53 %
-9,34 %
London FTSE
5766,6
2,95 %
-7,33 %
Nikkei 225
13395,7
0,09 %
-2,83 %
Hang Seng
12989,5
4,87 %
-13,95 %
Dow Jones IA
10126,9
3,43 %
-6,12 %
Nasdaq
1961,4
14,01 %
-20,61 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik