Belföld

FigyelőBarométer – április 13.

Javulnak a tőzsdemutatók (+1). Veszélyben a gyógyszertárak (-1). Új Malév-stratégia (-1). Gyorsan kárpótolják a külső üzletrészek tulajdonosait (-1). Javult az államháztartás mérlege (+1). Pirosban a Figyelő Barométer.

Idei legjobb hetüket zárták a világ vezető tőzsdéi, amiből azonnal levonták az elemzők a következtetést, hogy vége a nagy korrekcióknak. Arra gondolnak ilyenkor, hogy a világméretű önáltatás számláit rendezték, a csodavárás kamatait kifizettették a laikusokkal, de ráment néhány igazán nagy cég is. Persze nem árt az óvatosság. Így gondolkozhatnak most már a tömegek is az amerikai piacon, ahol amúgy a magyar tőzsde sorsát is irányítják, mert a fogyasztók várakozásai nem mutatnak nagy vásárlói kedvet, az autóipari index is negatív előjelű, és valószínűleg még évek telnek el, mire a világ ismét olyan önelégült lesz, mint akár egy évvel ezelőtt.

Tegnap már beszámoltunk róla, hogy a kormány törvénytervezete és a hozzá csatlakozó miniszteri rendeletek 4,3 milliárd forintot vonnának ki a gyógyszertárakból. Ennyivel csökkentenék a kiskereskedelmi árrést. A 3500 forintnál drágább termékek forgalmazásáért maximum 630 forintot számolhatnának fel a patikusok. Tipikusan olyan megoldás ez, mint amikor az egyenletnek csak az egyik oldalába avatkoznak be. Persze, hogy nincs több munka a drága termékek értékesítésével, mint az olcsókéval, vagyis darabonként nem igazolható a jutalék nagysága, de az összes jutalékból együtt működtetik a patikusok a gyógyszertárakat, és amúgy az árrésük átlaga 16 százalék, amit most lényegében azért akar csökkenteni a kormány, mert nincs jobb ötlete a gyógyszerkassza hiányának pótlására, de nem kívánja bevallani, hogy elszámolta magát a kétéves költségvetés készítésekor. Most már olyan nehéz a patikusok helyzete, hogy talán ráveszi őket a kényszer a bírósági eljárás kezdeményezésére: van-e erre joga a kormánynak.

Tegnap bejelentették, hogy megszületett a Malév új stratégiája: másfél év alatt elküldenek ezer embert, lényegében minden negyediket, megszüntetik a nagy távolságú járatok egy részét, és eladják, amit csak lehet, de igényelnek 30-35 milliárdot a költségvetésből, hogy ne menjenek teljesen tönkre. Alig esik szó arról, hogy miért is kell nemzeti légitársaság, ha ennyibe kerül, illetve hogy hányadik menetben tanácstalan a kormány a cég rendbetételével. Ötlet híján, illetve a korábban elügyetlenkedett privatizáció után a szakszervezet is bambán figyel, mert a sztrájkkal tényleg csupán a landolást gyorsítaná fel – zuhanássá.

A kormány szóvivője közölte, hogy a külső üzletrészek tulajdonosainak még új kérvényt sem kell beadniuk, olyan eljárást kíván kidolgozni a kormány a vagyonelemek nevesítésekor, a még 1992-ben eltolt törvény korrigálására, a kisemmizettek státuszának rendezésére. Ritka pillanat lesz, amikor egy jogügyletben az alkotmánybíróság által semmissé nyilvánított törvény és végrehajtási rendelet alapján született papírok lesznek használhatóak. Nagyjából a tervezet lényegét is elmondta: megveszi az állam a külső üzletrészeket. Hogy ebből mi következik, az most még senkit nem érdekel, ilyen törvény fog születni és kész.

Jól áll az államháztartás, tájékoztatta tegnap a szakírókat a főcsoportfőnök, megállapítva, hogy a negyedéves hiány az időarányos értéknek a felét sem éri el. Az adatok nem tartalmazzák az önkormányzatoknál keletkezett mínuszokat, de az biztató, hogy a választáshoz közeledve sem nő a hiány még a tervezett mértékben sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik