Belföld

A pénzügyminiszter emelne az inflációs téten

A gazdaságkutató intézetek pesszimistább előrejelzései után némi fáziskéséssel a pénzügyminiszter az ATV-nek adott ma reggeli nyilatkozatában megtette az első lépést, felfelé módosított inflációs prognózisán.

A pénzügyminiszter emelne az inflációs téten 1Úgy tűnik egyelőre a kormány és a gazdaságkutatók között lavírozik Varga Mihály pénzügyminiszter, amikor inflációs kérdésekről esik szó. Nehéz helyzetben van, hiszen nemcsak szakmája becsületét kell megvédenie, hanem a múlt évi inflációval eljátszott bizalmat is helyre kell állítania. A kormányt érő bírálatok persze a gazdaságkutatók elemzéseiben is ott lapulnak.

A helyzet komikuma, hogy a tiszavirág-életű kétéves költségvetés sarokszámait kijelölő Járai Zsigmond ex-pénzügyminiszter jegybankelnökként már szembesült saját számaival. Ebből a szemszögből pedig már maga is a kutatócégek álláspontjához közelít.

Mi volt az indok?A korábbi prognózis felülvizsgálatát Varga azzal magyarázta, hogy a versenyszférában a várakozásoknál nagyobb ütemben nőtt a bérkiáramlás az első két hónapban. Indoklása szerint ez a fogyasztásra is élénkítőleg hatott. A vártnál nagyobb kereslet pedig magasabb inflációt eredményezett.

A pénzügyi tárca élén Járait követő Varga más stratégiát követ, mint elődje: emel az inflációs téten. Hétfő reggel adott nyilatkozatában már arról beszélt, hogy a Pénzügyminisztérium javasolni fogja a kabinetnek, vizsgálja felül eredeti inflációs elképzelését.

A pénzügyi tárca első embere három forgatókönyvvel lepte meg a hallgatóságot. A legkedvezőbb esetben 7-7,5 százalékkal drágulhatnak a fogyasztói árak, ám ez feltételezi azt, hogy az olajárak csökkenek, az euró erősödik, valamint a hazai élelmiszer és szolgáltatás árak mérséklődnek. Túl szép, hogy igaz legyen, ezért az áremelkedés üteme nagy valószínűséggel inkább 8-8,5 százalék közé várható.

Hol van már a múlt hét?Néhány napja a jegybank elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján a pénzügyminiszter még nem látott okot az ez évre vonatkozó inflációs prognózis változtatására. Úgy vélte, az infláció megítélését illetően legalább az első negyedévet, illetve az első fél évet meg kell várni. Járai ugyanezen a sajtótájékoztatón már éves szinten decemberre 6-7 százalékos inflációt említett jegybanki várakozásként.

A pénzügyminiszter legpesszimistább szcenáriója 8-9 százalékos inflációt tartalmaz, vagyis gyakorlatilag a jelenlegi elemzői konszenzust tükrözi. Decemberre pedig – egyetértésben Járaival – úgy látja, hogy az év/év alapú áremelkedés 6-7 százalék közé mérséklődik.

Varga nyilatkozata némi meglepetést keltett, ámbár azzal mindenki tisztában volt, hogy a két tábor jóslata között tátongó szakadék nagyobb annál, hogysem az első negyedév számainak ismeretében ne kényszerítse megszólalásra a pénzügyminisztert. Miközben a kormány még mindig 5-7 százalékra taksálja a 2001-es árdrágulás ütemét, addig az elemzők már 8,5-9 százalék körüli inflációról beszélnek. Ebben a közegben kellett most Vargának megtalálnia az egyensúlyt. Várhatóan a következő kormányülésen fog eldőlni, hogy a három közül melyik forgatókönyvet teszik magukévá.

Bármelyik is legyen az előbbiek közül a kormány által képviselt végleges álláspont, az biztos, hogy ebben az esetben nemcsak a pénzügyminiszter kikacsintásáról lenne szó, hanem munkát is ad a parlamentnek. Elég, ha csak a nyugdíjakra vagy a közalkalmazottak bérezésére gondolunk, amelyeket az inflációhoz kötve állapítottak meg. Jóllehet a kiigazítás némileg mérsékli az inflációs többlet által keletkező költségvetési bevételt, az érintettek még így is hitelezői pozícióban maradnak a büdzsével szemben.

A gazdaság szereplői ugyanakkor továbbra is tanácstalanul állhatnak a nyilatkozattal szemben. Tekinthetik úgy is, mint a kormány új inflációs elképzelésének beharangozójat, ami a költségvetés újratárgyalásával jár, de meglehet az is, hogy a PM és a kormány még nem egyeztetett.

Inflációs előrejelzések
2001
Infláció
ECOSTAT
8,5%
GKI Gazdaságkutató
9%
Pénzügykutató
9,2%
Reuters
9,04%
Kormányzati forgatókönyvek
7-7,5%
8-8,5%
8-9%

* A Kopint-Datorg várhatóan
április 10-én hozza nyilvánosságra makroelõrejelzését.
** A 2001-2002-es költségvetés 5 százalékos
GDP bõvüléssel és 6 százalékos
inflációval számol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik