Belföld

FigyelőBarométer – április 2.

GKI-jelentés a korrupcióról (-2). Még nincs verseny az online és a hagyományos média között (-1). Törvényt sértő állami kezességvállalások (-2). Lejtmenetben a FigyelőBarométer.

GKI-jelentés a korrupcióról

Téved az, aki úgy gondolja, hogy Magyarország a korrupció melegágya, de annak sincs igaza, aki azt hiszi, nincs mit javítanunk ezen a téren. Erre az álláspontra helyezkedik a GKI Gazdaságkutató Rt. legfrissebb, a hazai korrupcióról szóló jelentése is, amikor némi fenntartással kezeli a nemzetközi összehasonlításban szerzett jó-közepes osztályzatot. Hiszen: “a hazai korrupció jellegénél fogva károsabb, mint a legtöbb vizsgált országban.”

Mely területeken leggyakoribbak a visszaélések?

• társasági adófizetés elkerülése

• egyes állami megrendelések megszerzése, külkereskedelmi ügyletek lebonyolítása

• a pénzmosás segítésére irányuló megvesztegetési esetek

A nagyok is űzikEgy privatizáció előtt álló nagyvállalat az állami adókedvezményhez jutás érdekében az egyik legnagyobb hazai pénzintézettől szerzett hamis igazolást arról, hogy egy külföldi bank részesedést vásárolt a tulajdonából. Az ügyben a felek nézeteltérése miatt eljárás indult, és jogerős ítélet is született. A két bankot a szóbeli elmarasztaláson kívül nem érintette az ítélet.

A GKI-jelentés szerint a korrupció a régió gazdaságainak egyik legsúlyosabb gondja, erőteljesen visszafogja minden érintett gazdaság fejlődését. A vizsgálatok alapján ugyanis rendkívül szoros összefüggés van az egyes országok korrupciós indexe és GDP-színvonala között. Ez egyrészt arra utal, hogy a fejlett országokban a korrupció “szükségszerűen” kicsi. Másrészt pedig visszaszorítása esetén valószínűsíthető a gazdasági növekedés gyorsulása.

HálósorrendMintegy másfél millióan töltötték le a leglátogatottabb online újság, az origo.hu főoldalát múlt csütörtökön – írja a Népszabadság. A második legnépszerűbb az index.hu volt, majdnem egymillióan voltak kíváncsiak honlapjára. E két, kizárólag online kiadásban megjelenő lap vezeti a Marketing Centrum piackutató februári világhálós felmérésének toplistáját. A Világgazdaságban publikált adatok szerint a hagyományos médiával együtt működő honlapok közül az első öt népszerűségi sorrendje: RTL Klub, Népszabadság, HVG, Est, TV2. A napilapok közül a Népszabadság mellett a Magyar Hírlap on-line kiadása került fel a 25 legnépszerűbb honlap listájára.

Még nincs verseny az online és a hagyományos média között

A neten elérhető médiumok még nem fenyegetik a hagyományos rádiózás, televíziózás és a lappiac pozícióit. A világhálót ma még jobbára kiegészítő információforrásként használják, ám egyes kutatók feltételezik, a világháló terjedése hozhat változásokat a lappiacon – világít rá cikkében a Népszabadság. A Gfk Hungária piackutató adatai szerint az internetet használók száma folyamatosan emelkedik Magyarországon. A néhány hónappal ezelőtt végzett felmérés szerint 1,2 millió felnőtt fér hozzá a világhálóhoz, a szám duplája az öt évvel korábbinak. Az érintettek kétharmada használja kisebb-nagyobb rendszerességgel az internetet. A szörfözők viszont egyre több időt töltenek el a képernyő előtt. Ezért joggal merült fel a kutatókban, vajon az internetezés csökkenti-e az érdeklődést más médiumok iránt. A televíziós és rádiós közönségkutatási felmérések értékeléséből kiderül, hogy sem a televízióknál, sem a rádióknál nem tapasztalható általában csökkenő tendencia.

SzámszerűenMár márciusban 110,8 milliárdot tesz ki a kormány egyedi kezességvállalásainak összege, miközben a költségvetés csak 95,1 milliárd forintra, a kiadási főösszeg 2,2 százalékának megfelelő összegre ad lehetőséget 2001-ben.

Törvényt sértő állami kezességvállalások

A kormány nem fukarkodik a kezességvállalásokkal, hiszen már márciusig többre vállalkozott, mint amennyit a költségvetési törvény megenged számára.

Lássuk a részleteket!

• Gyorsforgalmi úthálózat: a fejlesztéséhez felvett belföldi hitelek utáni, 60 milliárdos legutóbbi helytállási kötelezettséggel immáron 110,8 milliárd forintra emelkedett az egyedi kezességek összege. Így éppen 15,7 milliárddal lépik túl az idei egész év folyamán vállalható keretet.

• Budapest Sportcsarnok: a BS helyén felépítendő létesítmény finanszírozása mellett 25 milliárd forint erejéig áll ki a kormány.

• Magyar Posta: a hitelfelvételnél 15 milliárd forint az állami kezesség.

• Hivatásos labdarúgás: a fejlesztési kötvények névértékére szóló állami kezességvállalás 8,3 milliárd forintot jelent.

• Erzsébet téri gödör: ennek betemetéséhez, egy ottani park kialakításához 2,5 milliárd forintig vállal kezességet a kabinet a kivitelező Budai Városgondnokság Kht. részére.

Folytathatnánk tovább a sort… Kérdéses ugyanakkor, hogy a kormány a költségvetési törvény módosítása nélkül miből teljesíti jövőbeni kötelezettségeit. Elég, ha csak a diákhitel utáni kezességvállalásra, illetve garanciabiztosításra gondolunk. Ez már nem fér bele a keretbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik