Belföld

FigyelőBarométer – március 30.

Közeledünk az unióhoz (+1). Újabb fordulat a Torgyán botrányokban (-1). Fejcserék a állami gazdaságokban (-1). Nem adnak pénzt a bankok a szövetkezeteknek (-1). Csökken a repiadó (+1). Nincs szocialista miniszterelnök-jelölt (-1). Surányi valószínüleg a CIB-hez megy (+1). Csökken a FigyelőBarométer.

Most megint úgy néz ki, hogy uniós ország leszünk – belátható időn belül. Ismét van értelme határidőkről beszélgetni, amit előszeretettel követeltek a politikusok, amikor erre nem tudtak válaszolni az EU-s diplomaták. Lezártak három új fejezetet és igazi kompromisszum született a gyógyszerszabadalmakról, amivel csaknem százmilliárd forintos bevételről mondtak le az uniós partnerek, de így is több mint harminc milliárdba kerül, hogy jogtisztán adjuk a gyógyszereket. Közvetve a munka elismerése, hogy Martonyi János külügyminiszter, minden kormánytagot megelőzve a harmadik népszerűségi listán és csak egy ponttal előzi meg a köztársasági elnök. Visszatérve a dátumra: nagyon nem mindegy, hogy 2004-ben, 2005-ben vagy később, ki tudja mikor léphetünk be. A magyar gazdaság iránti nemzetközi érdeklődés alapvetően ettől függ, és nagyrészt ellensúlyozza a kocsmai verekedést idéző politikai meccsek által gerjesztett ellenérzéseket. (+1)

Reggel a Fidesz frakcióvezető helyettese, Rogán Antal azt mondta az Info Rádiónak, hogy ugyan karácsonykor találkozott a párt székházában Deésy Gézával és a vállalkozó beszélt neki Torgyán Attila kétes ügyleteiről, de a politikus a kazettát nem látta, nem hallotta akkor és az üggyel nem foglalkozott tovább. Ezzel a válasszal kívánta tisztázni Rogán a vádat, hogy a Fidesz tudott a kazetta ügyről, arról, hogy a kormány egyik tagjának fia bizonyíthatóan korrupciós ügybe keveredett, kormányzati előnyökkel üzletelt. (-1)

Beindult a vagyoni átrendeződés a Torgyán-talanított agráriumban. Finoman szólva is félreérthetőnek tartják az ÁPV Rt-től a közgyűlések rendjéről az állami gazdaságokhoz kiküldött levelet az érintettek. Külön felhívják ugyanis a figyelmüket, hogy minden közgyűlései meghívóban szerepeljen a napirendben a felügyelő bizottsági tagok az igazgatóság és a teljes menedzsment visszahívása. Ebből arra következtettek, hogy az állami gazdaságok élén klientúra váltás lesz a privatizáció előtt. Az eladásra szánt vagyon megközelítően 12 milliárd forint. (-1)

Kis összeg ez ahhoz az 50-100 milliárd forinthoz képest, amennyi veszteséggel járhat, ha az Alkotmánybíróság nem állítja le a szövetkezeti külső üzletrészek kifizetését, érvénytelenítve az erre kötelező törvényt. Már kopogtatnak a gazdák a zöldhitelekért, de a bankok nem adnak egy fillért sem, ameddig a csődveszély nem hárul el. (-1)

Jó hír a kis- és középvállalkozóknak, hogy a repi-adó módosításának tervezete szerint helyreáll a tavalyi állapot, lényegében mentesülnének a tb-járulék és az egészségbiztosítási járulék megfizetésétől a húslevesek és az ínyenc saláták, vagyis minden repi-számla. A multik és a nagyok nem számíthatnak korrekcióra, pedig ők tiltakoztak hevesebben, a nagy bevételre tőlük számíthat a költségvetés. (+1)

Miniszterelnököt keresnek a szocialisták. Nagy valószínűséggel a következő hónapok majd ezzel telnek el, amit a koalíció csendes örömmel nyugtázhat, mert rájuk így kevesebb ellenzéki figyelem marad. (-1)

Surányi megy a CIB-be, írja az egyik napilap, megerősítve a szakmán belüli találgatásokat. Csak az a baj, hogy egyelőre az érintettek, vagyis se Surányi György, se a bank nem nyilatkozik. Annyi bizonyos a magyar közéletnek szüksége lehet még Surányi György presztizsére. (+1)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik