Belföld

Csendes megszorítás után hangos osztogatás

Romló külgazdasági feltételek között a belső felhasználás és fogyasztás gerjesztett növekedése mellett a gazdaság nem veszít a lendületéből 2001-ben, de az eladósodottság nagyobb lesz, az infláció pedig meghaladja a 9 százalékot a Pénzügykutató Rt. szerint.

Csendes megszorítás után hangos osztogatás 1Motorcsere zajlik éppen a magyar gazdaságban úgy, hogy közben a teljesítmény alig változik, de semmi estre sem lesz visszaesés. A korábbi növekedést a nemzetközi kereslet hajtotta, amire az idén aligha lehet számítani. Az amerikai gazdaság lassulása, azzal együtt az európai növekedés tempóvesztése azért nem jár súlyos következményekkel, mert az olaj ára normalizálódott, vagyis növekedésre már nem kell számítani és azért, mert a belső kereslet mesterséges felgerjesztése kompenzálja a veszteségeket. Sőt…

Mit hiszünk elÉvek óta, hol hevesebben, hol kevésbé indulatosan reagálnak a pénzügyminiszterek a kutatók prognózisaira, de idén súlyosabb következményei lehetnek annak, hogy a gazdaság szereplői már nem hiszik el a kormánynak, amit mond a fogyasztói árak várható emelkedéséről.

A Pénzügykutató Részvénytársaság legfrissebb prognózisa szerint (lásd a részletes táblázatot a cikk végén) az idén az infláció 9,2 százalék lesz, vagyis csaknem kétszer akkora, mint a kormányzati ígéret, és ahogy Petschnig Mária Zita, a jelentés főszerkesztője fogalmazott, ennek egyik oka, hogy tavaly romlott a kormány hitelessége az inflációs előrejelzésben. Növeli az inflációt a minimálbér emelkedése, hogy a termelői árak tavalyi növekedése most jelenik majd meg a fogyasztóknál és a forint leértékelési ütemének bejelentett csökkentése is ebbe az irányba hat. Járai Zsigmond sem ért egyet saját magával, hiszen ő készítette a költségvetést, amelyben 5-7 százalékos infláció van, de a jegybank élén már úgy nyilatkozott, hogy az magasabb lesz, mint a tervezéskor használt érték.

Makroelõrjelzések 2001
ECOSTAT
GKI Gazdaságkutató
Pénzügykutató
Reuters
GDP
4,5-5%
4,8-5%
4,9%
4,8%
Folyó fizetési
mérleg hiánya (euró)
2,5 milliárd
2,7 milliárd
2,7 milliárd
2,52 milliárd
Külkereskedelmi
mérleg hiánya (euró)
N/A
5-5,5 milliárd
4,9 milliárd
N/A
Infláció
8-8,5%
9%
9,2%
9,04%
Beruházások
bõvülése
7%
11%
9%
N/A
Ipari termelés
10-12%
12%
13,5%
N/A
Olajár
25-27 dollár
25-27 dollár
26-28 dollár
N/A

* A Kopint-Datorg várhatóan április
10-én hozza nyilvánosságra makroelõrejelzését.
** A 2001-2002-es költségvetés 5 százalékos
GDP bõvüléssel és 6 százalékos
inflációval számol.

Közelgő választások

A Pénzügykutató Rt szerint 2001 már a választások jegyében zajlik. Sokat lazított a kormány a korábbi megszorításokon, és ezen túl is bőkezűen költ az állam az idén. A beruházásban a növekedés elérheti a 9 százalékot, ami kisebb, mint a kormány 11 százalékos kalkulációja, de a növekedés így is 40 százalékos lenne. Sokat javul a lakosság jövedelmi helyzete, olyan rétegek kapnak kiemelt bérfejlesztést, amelyekben az elhalasztott vásárlások miatt a költési kényszer nagyobb az átlagosnál. A kamatnyereség is olyan alacsony, hogy az nem ösztönöz megtakarításokra, valamint a foglakoztatás 1 százalékos bővülése is a növeli a piacon a keresletet.

Tátongó szakadékAz elmúlt évet értékelve arról is ritkán esik szó, hogy tovább nőttek a jövedelem különbségek, és a régiók közötti különbségek is romlottak, vagyis a kiegyenlítés központi feladatát későbbre halasztotta kormányzat.

Ez lenne tehát a motor és az elmozdulás abban van, hogy tavaly inkább az export és az ipar erőteljes növekedése hajtott a gazdaságot, amire az idén kevésbé lehet számítani. A belső egyensúly hiányt például százmilliárdos csomagok tologatásával növelték fel 2000-ben a 3,5 százalékos szintre, mert ügyeskedés nélkül 1,5 százalék lett volna csupán, ami jövő márciusban okozott volna kellemetlenségeket, mert nehéz lett volna megmagyarázni, hogy miért nőtt ismét 3 százalék fölé.

Olvassa el……korábbi cikkeinket is:

Túl a csúcson

Lassuló Európa

Magyar gazdaság: kihagy a motor?

Sok politikai adósság is keletkezett ebben az időszakban. Petschnig Mária Zita szerint a kedvező feltételeket nem használta ki a koalíció az államháztartási reform kidolgozására, az adórendszer korszerűsítésére, az egészségügy megújítására, a már említett regionális rendszer kialakítására, és a mezőgazdaságban keletkezett adósságok rendezésére. (Zárójelben érdemes megjegyezni, hogy a KSH januári jelentéséből már kimaradt a mezőgazdaság termeléséről az adatsor, mert vagy elveszett útközben, vagy olyan vita lehet a szakértők között, hogy inkább kihagyták.)

Kritikus él

A jövőre nézve igen kritikus megjegyzést tesz a tanulmány: A két éves költségvetés elfogadásával intézményesül a kormány kontrollálhatatlan lehetősége a jövedelmek átcsoportosítására, ami szinte megítélhetetlenné teszi az államháztartás valós helyzetét. Az idei költségvetés kockázata az, hogy az elmúlt évről átszivattyúzott forrásokat teljes egészében elköltik az infláció alultervezéséből keletkező többletekkel együtt. A háztartások nettó megtakarításai a GDP arányában tovább csökkennek, ami a növekedés finanszírozásának romló arányait vetíti előre. A meginduló folyamatok tehetetlenségi ereje 2002-ben, a választások évében feszült helyzetet idézhet elő, mert akkor a megszorításokra, kiigazításokra lényegében semmi esély.

(Szerencsére a mi olvasóink otthonosan mozognak a táblázatokban, mellékelünk is kettőt.)

A Pénzügykutató Rt. prognózisa
Nemzetközi adatok
1999
2000
2001**
GDP termelés a vilaggazdaságban
(%)
3,1
4,7
3,8
GDP termelés az euró-régióban
(%)
2,3
3,5
3,3
Infláció
az euró-régióban (%)
1,2
2,3
1,9
Hazai adatok
1999
2000
2001**
GDP termelés (%)
4,4*
5,3*
4,9
Ipari termelés
(%)
10,4
18,3
13,5
1 fõre esõ reálkereset
(%)
2,7
1,5
3,9
Beruházások
(%)
5,3*
6,5*
9,0
Külkereskedelmi
mérleg egyenlege (Mrd euró)
-2,8
-4,3
-4,9
Folyó fizetési
mérleg egyenlege (Mrd euró)
-2,0
-1,9
-2,7
Fogyasztói áremelkedés
(évi átlag, %)
10,0
9,8
9,2
Munkanélküliség
rátája (évi átlag)
7,0
6,4
6,0
*elõzetes, **Pénzügykutató Rt.
prognózis

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik