Belföld

Folyik a harc a TVK-ért

Miközben a Mol regionális pozíciójának kiépítésén fáradozik, idehaza is ügyelnie kell arra, hogy a TVK-beli részesedését az oroszokkal szemben bebetonozza.

Technikai tranzakcióAz olajtársaság közleménye szerint az olajcég részesedés a TVK-ban a tranzakció után a korábbi 32,9 százalékról 23,2 százalékosra csökkent. Az adásvétellel egyidejűleg a Mol vételi és eladási jogról állapodott meg a fenti 2,4 millió TVK részvényre vonatkozóan; ezek a jogok 18 hónapon belül gyakorolhatók. Az ügylet másik oldalán a Deutsche Bank csoporthoz tartozó pénzügyi befektető állt. A bejelentés miatt a két vállalat részvényeinek kereskedését egy órára fel is függesztették a Budapesti Értéktőzsdén. Az üzletelés így csak 11-kor indult meg. A Mol árfolyama 145 forinttal, 4230 forintra esett, a TVK záráskor 4 ezer forintot ért, 5 forinttal kevesebbet, mint nyitáskor.

Egyre több kihívással kell szembenézni a Molnak, ha eleget szeretne tenni hosszú távú stratégiai célkitűzésének, hogy Közép-Európa vezető olajipari cége legyen. Ráadásul ezalatt arról sem szabad elfeledkeznie, hogy az idehaza kiépített pozícióit megszilárdítsa. A Mol pénzügyi vezetői ezúttal a TVK pakett finanszírozását és technikai hátterét dolgozták ki.

A TVK 14,37 százalékára szóló, hamarosan lejáró vételi opciók már önmagukban pénzt igényelnek, ám ennél trükkösebb megoldást kellett találniuk. Ha minden változatlan maradna, akkor az olajcég részesedése a TVK-ban már átlépné a 33 százalékos határt, efölött pedig az értékpapír törvény nyilvános vételi ajánlat megtételét írja elő. (Lásd korábbi írásunkat: Módosuló vállalatfelvásárlási szabályok)

A megoldással a Mol úgy növelheti részesedését, hogy közben még pénzre is szert tesz a csaknem 10 százaléknyi TVK-csomag mostani eladásból. Ebből a pénzből pedig akár újabb részvényvásárlás is finanszírozható, amivel a Mol akár többségi tulajdonossá nőhetne. Az opció másfél éves futamideje pedig elegendő ahhoz, hogy ezalatt megváljon a gázüzletágtól, és az ebből befolyt összeg egy részét a korábban eladott részvények opciós visszavásárlására fordítsa. (Lásd korábbi írásunkat: Az oroszoké lesz a TVK is? )

Egyelőre a Molnál marad a gázüzletágLekerült a Mol áprilisi 27-ei éves közgyűlésének napirendjéről a gazüzletág tervezett eladásáról szóló döntés. Az olajtársaság vezetése úgy véli, hogy a gázüzletág eladása nélkül is finanszírozni tudnák a Mol regionális terjeszkedését.

Az oroszok térségben végrehajtott terjeszkedési politikáját vizsgálva úgy tűnik azonban, hogy a TVK megszerzéséért folytatott küzdelem még korántsem ért véget. Vélhetően nemcsak retorikai fordulatokról lehet szó, amikor új stratégiáját ismertetve a Szibur kijelenti, hogy a “a BC nem túl érdekes” a TVK nélkül. Ráadásul a magas olajárak elegendő forrást teremtenek a tervek pénzügyi kivitelezéséhez is.

A Népszabadság szerint meglepetést keltett Magyarországon a Gazprom érdekeltségi körébe tartozó Szibur vegyipari óriásvállalatnak az a terve, hogy egyesítse a TVK-t és a BorsodChemet. Az elemzők kétségbe vonják az elképzelés realitását és azt, hogy a fő tulajdonos Mol megkerülhető lenne a döntéshozatalban.

A FigyelőNet kérdésére Felkai György, a Mol kommunikációs igazgatója elmondta, hogy nem kívánnak részesedést szerezni a BorsodChemben, így a TVK-val való egyesítés ötletét tanulmányozzák ugyan, de nem valószínű, hogy támogatnák is. Az igazgató leszögezte, hogy a társaság pénzügyi optimalizálás miatt adta el a 2,4 millió TVK részvényt, s ennek a BorsodChemhez és a Gdanski finomítóhoz sincs köze. Felkai György közölte: a pénzre a TVK-n belüli finanszírozás miatt van szükség, az ügy részleteit azonban nem hozhatják nyilvánosságra.

A Mol mindemellett továbbra is rendelkezhet az eladott 2,4 millió darab TVK részvénnyel, vagyis visszavásárolhatja, illetve amennyiben ezzel nem él, vevőkijelölési joga van. A kommunikációs igazgató hangsúlyozta, az értékesítés nem áll összefüggésben azzal, hogy egy esetleges gdanski győzelem esetén a Molnak beruházási forrásra lenne szüksége.

A cikk elkészítésében Vágó Attila, a Concorde elemzője volt segítségünkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik