Belföld

A 73. Oscar-díj

Magyar idő szerint hétfő hajnalban adták át az idei Oscar szobrocskákat a Los Angeles-i Shrine Auditoriumban. Az Amerikai Filmakadémia díjait 73. alkalommal osztották ki, ezúttal is születtek nagy meglepetések, de sajnos a hazai művészek nem részesültek elismerésben.

A 73. Oscar-díj 1A Russell Crowe főszereplésével forgatott Gladiátor című film 5 szobrot, a Tigris és a sárkány 4-et, és Steven Soderbergh filmje, a Traffic pedig ugyancsak 4 szobrocskát kapott.

A Gladiátor nyerte a legjobb film, a legjobb férfi főszereplő, a legjobb hang, jelmez és trükk díját. Ez az alkotás egyébként idén már Arany Glóbuszt is nyert a legjobb drámai film kategóriában. Russel Crowe magas rangú római katonát alakít benne, aki kiesik a hatalomból, majd rabszolga-gladiátorként tér vissza, hogy bosszút álljon meggyilkolt családjáért. A tajvani készítésű, kínai nyelvű Tigris és sárkány kapta a legjobb nem angol nyelvű filmért, a legjobb operatőri munkáért, az eredeti filmzenéért és díszletért járó díjat. Soderbergh kis költségvetésű, de nagy sztárparádés filmje, a Traffic, – amely a drogfogyasztás és az illegális kábítószer-kereskedelem problematikáját amerikai és mexikói közegben mutatja be -, kapta a legjobb rendezésért, a legjobb adaptált forgatókönyvért, a legjobb férfi mellékszereplőért (Benicio Del Toro) és vágásért kapott díjat. Soderbergh másik jelölt filmje, az Erin Brockovich, zűrös természet volt, amelyért főszereplője, Julia Roberts kapta a legjobb női alakítás díját. A legjobb eredeti forgatókönyvért – a várakozásokkal ellentétben – a Majdnem híres (Almost Famous) alkotóját, Cameron Crowe-t jutalmazták. A film egy képzeletbeli rockegyüttes hetvenes évekbeli felemelkedésének történetéről szól, melyhez Crowe saját élményeit is segítségül hívta: 16 éves korában rock-kritikusként követte turnéján a Led Zeppelint. A magyarok közül sem a Koltai Lajos által fényképezett Malena, sem pedig a Marozsán Erika főszereplésével és Nagy András operatőri munkájával készült One Day Crossing nem részesült elismerésben. A legjobb betétdal díját Bob Dylan vihette haza a Wonder Boysban elhangzó Things Have Changed című számért. A legjobb női mellékszereplőnek Marcia Gay Hardent ítélték, aki a neves amerikai festőművész életéről szóló Pollock című filmjében nyújtott kiemelkedő alakítást Ed Harris oldalán. A legjobb dokumentumfilmnek az Into the Arms of Strangers: Stories of the Kindertransport című művet, a legjobb dokumentum-rövidfilmnek a Big Mamát találták. Tiszteletbeli Oscart kapott Ernest Lehman forgatókönyvíró és Jack Cardiff veterán operatőr, valamint életműdíjban részesült a 81 éves Dino De Laurentiis producer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik