Belföld

Teszt: halld, lásd, mutasd!

A Computer Akt!v tesztlaboratóriumának jóvoltából ezen a héten egy forradalmian új mobiltelefont, egy extravékony notebookot és egy digitális fényképezőgépet mutatunk be.

Teszt: halld, lásd, mutasd! 1Motorola V100

Napjainkban az SMS egyre népszerűbbé válik, a világ mobiltelefon-tulajdonosai 15 milliárd SMS-t küldenek havonta! Főleg a fiatalok használják a 160 karakteres rövid üzeneteket, mert sokkal olcsóbb, mint felhívni valakit.

Adatok:

Motorola V100

Gyártó: Motorola

A termék piaci bevezetés alatt áll!

Szolgáltatások: Rezgő hívásjelzés, hangvezérlés, WAP, ébresztő, dallamszerkesztő, 14 soros kijelző, headset

Értékelés: Különleges és jól sikerült darab, azonban aki sokat beszél, annak nem ajánljuk!

Felépítés: 5

Kezelhetőség: 4

Szolgáltatások: 5

Teljesítmény: 4

Ár/ Érték arány: nincs adat

Összesen: 4

A Motorola egy olyan készüléket dobott piacra, amellyel sokkalta könnyebb SMS-t írni, mint a hagyományos mobilon. A V100-ason ugyanis egy 42 gombos billentyűzet található, amely tartalmazza az angol ábécé betűit és egy-két funkcióbillentyűt.

A telefont elsősorban SMS-írásra és WAP-ozásra tervezték, erről tanúskodik a minilaptopra hasonlító formája és a hatalmas, nagy felbontású kijelzője! SMS-olvasásakor 14 sort képes megjeleníteni! Érdekesség, hogy ezzel a telefonnal csak akkor lehet telefonálni, ha a mellékelt headsetet is csatlakoztatjuk hozzá.

Teszt: halld, lásd, mutasd! 2Samsung NV5500TL

A szuperkönnyű és kicsi notebookok általában nagyon drágák – sokkal drágábbak, mint a hasonló teljesítményű hagyományos társaik. A Samsung az NV5500TL modellel megcáfolja ezt a trendet. A Samsung NV nem túl kicsi, A4-es nagyságú, és mindössze 20 mm vastag. Kemény, mégis könnyű magnéziumborítással, s elképzelni is nehéz, hogy sikerült ennyi mindent beletenni.

Adatok:

Samsung NV5500TL

Ár: 840 000 Ft

webcím: www.samsung.com

Konfiguráció: 500 MHz-es Intel Pentium Mobile III processzor

64 MB memória

10 GB-os winchester

12 colos TFT monitor

1024×768 felbontás

AGP 8 MB videokártya

Érintőképernyő

56 kbps modem

mp3-lejátszó

Lítiumion akkumulátor

24x CD-ROM

USB webkamera

Windows Me

Méretek: 273x227x19,8 mm

Súly: 1,46 kg

Értékelés: Az NV5500TL megbízható útitárs mindenkinek, aki mind a szolgáltatások, mind a hordozhatóság tekintetében egy kicsit extravagáns notebookot szeretne.

Kezelhetőség:5

Felépítés: 5

Teljesítmény: 3

Szolgáltatások:4

Ár/érték arány:4

Összesen:4

A gép kívülről és belülről maga a megtestesült célszerűség. 500 MHz-es Intel Mobile Pentium III processzor van benne, winchestere pedig 10 GB-os. Ha felhajtja a fedelét, egy majdnem normál méretű billentyűzetet talál, egy 12 colos TFT kijelzővel, mely 1024×768-as felbontású.

Nincs infravörös portja, ellenben van rajta VGA port és II típusú PC-kártyabemenet. A notebook tartalmaz beépített mp3-lejátszót, amelyet vezeték nélküli fejhallgatóval hallgathat. A lítiumion akkumulátor két és fél óra készenléti időt biztosít.

A flopi- és a CD-meghajtó viszont nincs benne a gépben, ha ezeket akarja használni, akkor kábellel kell csatlakoztatnia őket a géphez. Az NV5500TL egyetlen szépséghibája, hogy kissé kiábrándító a teljesítménye. A SysMark 2000 teszten elért 80 pontos eredményt inkább egy 500 MHz Celerontól várná az ember, nem egy sokkal nagyobb teljesítményű Pentium III 500 MHz-es processzortól. Ezt részben az igen csekély, 64 MB RAM okozza, ám ez is bővíthető. Másrészt az NV5500TL használat közben soha nem lassú, és az esztétikus külső is kárpótol az esetleges hátrányokért.

Teszt: halld, lásd, mutasd! 3Minolta Dimage 2300

A digitális fényképezőgépek értékelésénél mindenképpen figyelembe kell venni, hogy professzionális vagy hobbihasználatra szánták-e az adott masinát. A Minolta e modellje, mint azt az ára is remekül mutatja, abszolút a hobbikategóriába tartozik, ám ennek ellenére egy két extra szolgáltatással is felruházták.

Adatok:

Minolta Dimage 2300

Forgalmazó: Minolta

www.minolta.hu

Ár: 129 900 Ft

Szolgáltatások: 2.3 megapixeles felbontás

automata vaku

2x zoom

Compact Flash kártya

Értékelés: Remek kis készülék, de jó sok elemet kell magánál tartania!

Kezelhetőség: 4

Teljesítmény: 4

Szolgáltatások: 4

Ár/érték arány: 4

Összesen: 4

A 2.3 megapixeles felbontás már nem számít extrának, de mindenképpen jónak mondható. Ez azt jelenti, hogy 2,3 millió képpontot helyez el egy fotón, vagyis 150 dpi-s felbontás mellett egy 20×30 cm-es képet tud előállítani. Éles kontúrú képek készítését teszi lehetővé. Erre jóindulattal rámondható, hogy félprofi célokra is megfelel.

A képkészítés rendkívül egyszerű. A fókusz, az exponálás és a fehér egyensúly beállítása egyaránt automatikusan történik, a digitális zoom 1,4-, illetve 2-szeres nagyítást tesz lehetővé. USB porton keresztül könnyen csatlakoztathatjuk a fényképezőt PC-hez vagy Macintoshhoz. Így az elkészített képeket e-mailen elküldhetjük, feltehetjük a honlapra vagy kinyomtathatjuk.

A képek tárolásáról Compact Flash memória kártya gondoskodik, tesztgépünkben 32 MB-os kártya volt. Természetesen a Dimage 2300 beépített vakuval rendelkezik. A készítendő képet a hagyományos kukucskáló ablakban, illetve a gép hátulján található színes LCD kijelzőn lehet megnézni, mint ahogy ezen a kijelzőn léphetünk be a menübe és változtathatunk bizonyos beállításokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik